is Cultuur Lekker eten In menig gesprek met Indo's komt de vraag op de proppen welke eigen cultuurwaarden de Indo toch wel heeft. En als dan b.v. gewezen wordt op het eten, wordt deze fac tor gauw met een vluchtig handge baar afgewimpeld als volslagen on belangrijk. Ken wil desnoods wel aannemen dat de Franse tafel cultureel is, maar die kostjes die wij eten, zijn na tuurlijk geen cultuur, al zijn ze lekker. Dat echter eten, of liever de kookkunst een van de belang rijkste cultuur-elementen is, vaak belangrijker dan schilderen of musi ceren, weten 999 van de 1000 mensen niet. Sociologen en historici echter me ten het beschavingspeil van elk volk altijd op de eerste plaats naar de ontwikkeling van de kook kunst. Wie cultuurgeschiedenis stu deert merkt al gauw welke belang rijke rol de keuken speelt aan de hoven van machtige vorsten en aan de tafels van grote kunstenaars. Leonardo da Vinci en Veronese bij voorbeeld waren niet alleen grote kunstenaars, maar ook kenners van de goede tafel. Van Marcus Anthonius en Cleopa tra weten de meeste mensen alleen dat het een soort sex-bombs waren en verder niets. In de geschiedenis echter is de ontmoeting tussen An thonius en Cleopatra het toppunt van de ontmoeting van twee bescha vingen. Hierbij waren de Romeinen verre superieur aan de Egyptena- ren, Dat was tussen twee haakjes te danken aan de enorme veroverings- 4 tochten van de Romeinse legioenen, die in de veroverde landen met al lerlei nieuwe spijzen kennismaakten. Cleopatra was dan ook erg onder de indruk van de banketten die Marcus Anthonius regelmatig aan richtte. Zulk een verfijndheid had ze nog nooit gekend. Op een keer, wederom aan een feestmaaltijd van ongekende luxe, wilde Cleopatra zich toch niet laten kennen. Kon Anthonius duur eten, zij kon hetQ ook! Op een gevon ugenolik nam zij een kostbare parel van haar hals snoer, loste die op in een beker lemon juice en dronk de beker leeg. De parel was een exemplaar van 24 karaat en zes millioen sestertiën 280.000) waard. Anthonius keek ontzet toe en toen Cleopatra aan stalten maakte om een tweede parel op dezelfde wijze te savoureren, wist hij dat snel te voorkomen. Veel mensen weten niet wie of wat Lucullus was, ook al kent men de naam, die op de een of andere ma nier verbonden is aan dure restau rants en lekker eten. Lucullus was een Romeins veldheer, die vooral bekend is om zi^n schitterende veldtochten tegen Mithradates inLJ Klein Azië. En later om zijn po litieke acties in de Romeinse Se naat. Toen hij zich later uit het publieke leven terugtrok in zijn villa in Napels, kreeg hij grote vermaardheid door zijn keuken. Lu cullus at altijd duur. Zijn maal tijden kostten nooit minder dan 500 per persoon. En als hij gas ten had, serveerde zijn keuken meester maaltijden van 1200 p.p.

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

American Tong Tong | 1964 | | pagina 4