is Cultuur
Lekker eten
In menig gesprek met Indo's komt
de vraag op de proppen welke eigen
cultuurwaarden de Indo toch wel
heeft. En als dan b.v. gewezen
wordt op het eten, wordt deze fac
tor gauw met een vluchtig handge
baar afgewimpeld als volslagen on
belangrijk.
Ken wil desnoods wel aannemen dat
de Franse tafel cultureel is, maar
die kostjes die wij eten, zijn na
tuurlijk geen cultuur, al zijn ze
lekker. Dat echter eten, of liever
de kookkunst een van de belang
rijkste cultuur-elementen is, vaak
belangrijker dan schilderen of musi
ceren, weten 999 van de 1000 mensen
niet.
Sociologen en historici echter me
ten het beschavingspeil van elk
volk altijd op de eerste plaats
naar de ontwikkeling van de kook
kunst. Wie cultuurgeschiedenis stu
deert merkt al gauw welke belang
rijke rol de keuken speelt aan de
hoven van machtige vorsten en aan
de tafels van grote kunstenaars.
Leonardo da Vinci en Veronese bij
voorbeeld waren niet alleen grote
kunstenaars, maar ook kenners van
de goede tafel.
Van Marcus Anthonius en Cleopa
tra weten de meeste mensen alleen
dat het een soort sex-bombs waren
en verder niets. In de geschiedenis
echter is de ontmoeting tussen An
thonius en Cleopatra het toppunt
van de ontmoeting van twee bescha
vingen. Hierbij waren de Romeinen
verre superieur aan de Egyptena-
ren, Dat was tussen twee haakjes
te danken aan de enorme veroverings-
4
tochten van de Romeinse legioenen,
die in de veroverde landen met al
lerlei nieuwe spijzen kennismaakten.
Cleopatra was dan ook erg onder
de indruk van de banketten die
Marcus Anthonius regelmatig aan
richtte. Zulk een verfijndheid had
ze nog nooit gekend. Op een keer,
wederom aan een feestmaaltijd van
ongekende luxe, wilde Cleopatra
zich toch niet laten kennen. Kon
Anthonius duur eten, zij kon hetQ
ook! Op een gevon ugenolik nam zij
een kostbare parel van haar hals
snoer, loste die op in een beker
lemon juice en dronk de beker leeg.
De parel was een exemplaar van 24
karaat en zes millioen sestertiën
280.000) waard. Anthonius keek
ontzet toe en toen Cleopatra aan
stalten maakte om een tweede parel
op dezelfde wijze te savoureren,
wist hij dat snel te voorkomen.
Veel mensen weten niet wie of wat
Lucullus was, ook al kent men de
naam, die op de een of andere ma
nier verbonden is aan dure restau
rants en lekker eten. Lucullus was
een Romeins veldheer, die vooral
bekend is om zi^n schitterende
veldtochten tegen Mithradates inLJ
Klein Azië. En later om zijn po
litieke acties in de Romeinse Se
naat. Toen hij zich later uit het
publieke leven terugtrok in zijn
villa in Napels, kreeg hij grote
vermaardheid door zijn keuken. Lu
cullus at altijd duur. Zijn maal
tijden kostten nooit minder dan
500 per persoon. En als hij gas
ten had, serveerde zijn keuken
meester maaltijden van 1200 p.p.