Ongetwijfeld zullen er op heu
artikel in Look van 3 Nov.j.l.
over de "Dutch Treat", rijsttafel,
rlcties zijn geweest van Indische
lezers, die zich ijverig hebben
geweerd tegen de voorstelling dat
de rijsttafel van Dutch of van
Indonesian origine zou zijn, his
torisch een foutieve interpreta
tie. Niet alleen waren sommige
recepten "confusing" er fout,
maar het ergste was o.i. dat de
schepster van deze rijsttafel, de
Indische vrouw, er geen credit
voor ontving.
Amy Folkeringa is een van de le
zeressen geweest, die LOOK schreef
waar de rijsttafel vandaan komt
en hoe ze ontstaan is. Ze stuur
de "Tong-Tong" een copy van die
brief die wij hieronder vertaald
laten volgen.
Dankjewel, Airy. Het is goed dat
we af en toe even stilstaan bij
het hoe en waarom. Onze rijstta
fel, de enige echte en Indische,
is het zeker waard I
L.D.
?Dat de Indische Bljsttafel in
de loop der jaren verfijnd en
ontwikkeld is, hebben wij o.m. te
danken aan de menghuwelijken van
onze ouders en voorouders. De ve
le compromissen die in dergelijke
huwelijken zijn ontstaan, hebben
op onze keuken haar stempel ge
drukt. Een treffend voorbeeld
hiervan wil ik met U delen.
Mijn moeder - een Javaanse met
een ströompje blauw bloed door
haar aderen - getrouwd met een
Now and forever? INDISCHE rijsttafel!!
Indisch man - kookt op heel ande
re wijze dan haar achtergebleven
zusters in het binnenland. Waar
Mama voor haar huwelijk nooit
varkensvlees, boter, melk, mos
terd aanraakte (varkensvlees is
voor de Mobemedaan "onrein" en
boter, melk en mostert zijn typi
sche "Europese import-producten",
aan de authochtone keuken onbekend)
heeft zij tijdens haar huwelijk de
ze zaken leren gebruiken en een
te plaats gegeven naast de Indonesi
sche stoffen en specerijen. Uit haar
keuken-experimenten zijn toen de
gerechten ontstaan, die weliswaar
nooit in een gedrukt kookboek zijn
opgenomen, maar toch hun weg gevon
den hebben naar de keukens van di
verse vrienden en kennissen uit al
le milieux. Dit succes moet haar
grootste compliment geweest zijn.
Was Atjar Babi of Babi Koening
ooit favoriet op een Javaanse ta
fel? Nee toch? Heeft ooit Kakap
in botersaus met eigengemaakte
zuurkool als groente op een Hol
lands menu gestaan? Zuurkool uit
het vat is immers onverbrekelijk
voor de Hollandse smaak verbonden
met wcFst of spek. En hoe is de
naam Kentang Ongklok ontstaan als
wij de Bloemige Hollandse Aardap
pel op onze tafel serveerden of
liever copieerden? In Holland zou
men vreemd opkijken als hun ge
kookte aardappel in Indië werd ver
taald met "Geschudde Aardappel" en
bovendien half warm op tafel komt
(want in het hete Indië at men na
tuurlijk geen kokend hete aardap
pels). Zoiets komt alleen voor in