men behoor je in Mexico tot de be
ter gegoeden. Langzamerhand dringen
de behoeften aan meer luxe en meer
salaris voor minder werk toch ook
binnen in Mexico en misschien is
dat eëh van de redenen, waarom de
bedachtzame Mexicaan wantrouwig
naar de Amerikaanse invloeden kijkt.
Wanneer zullen ook daar alle bur
gers "fat juicy steaks" eten, i.
pl.v. die magere lappen die nu bief
stuk worden genoemd? Hebben we ze
wel nodig? Want de doorsnee Mexi
caan is met zijn eenvoudige voeding
vergeleken bij de doorsnee Ameri
kaan een veel gezonder, taaier en
toch ook vrijer mens.
We moeten altijd maar bedenken dat
het leven net is als touwtrekken:
wat er aan de ene kant gewonnen
wordt, wordt aan de andere kant
verloren. Levenskunst is het vin
den van het juiste middenl
FANTASTISCH
Van lezeres Bny Folkeringa kregen
wij een knipsel toegestuurd uit de
koekrubriek van Henriette Holthau-
md in Elsevier:
'Vandaag eet ik een RUstfantasie
(3 personen). Er staan in de koel
kast plm 5 kopjes gekookte rijst.
Hierbij gebruik ik 300 gr in blok
jes gesneden varkensvlees en een
plastic zak waarin gesneden kool,
prei, taugé, 1 tomaat, 2 Spaanse
pepertjes en 2 champignons. En ex
tra nog erbij nemen we: 3 geschil
de, in stukjes gesneden tomaten.
Die zakken - bamigroente - zijn
tegenwoordig te koop in nupermar- -
kets.
Was de inhoud en laat goed uitlek
ken. In een pan moet 40 g planten-
vet heet worden, hierin bakken we
de vleesjes bruin. Doe erbij: een
halve theelepel karwij- of kuramel-
zaad, evenveel gemberpoeder, naar
smaak sambel oelek en de 2 van O
zaadjesoontdane gesneden Spaanse
pepers. Roer door het vlees en
meng er dan alle groente met de
gesneden tomaten doorheen. Laat
zeker wel 10 minuten op hoge hit-
tebron staan. Roer wel met een vork
De groente zal ietwat kleur krij
gen en knappend worden. Dan pas
komt de koude rijst erbij en deze
roeren we met een keukenvork door
de groente. U bent klaar! Ik roer
er voor het opdienen een beetje
ketjap, citroensap en tomatenket
chup doorheen.
Op tafel staan gereed: gefri
tuurde (kant en klaar gekochte)
kroepoek, plakjes hard gekookt ei,
met pindasaus, eveneens kant en
klaar gekocht. De saus roert
slechts aan met kokend water. Ver
der zoetzure augurken en zilver
uitjes en...en potje atjar. Ik kan
U verzekeren dat het lekker zal
worden vanavond. Rier hoort erbij
en een lekker kopje koffie toe met
een stuk boterletter!
We lieten dit recept aan verschei
dene Indische dames lezen en de
reacties varieerden tussen hilari-
weten doet
eten