De Indische Ot en Sien komen (XV) De beste "Weerzien" foto's AREN Indonesisch leren van Tante Koes We kennen ze immers allemaal wel, die kleine grijze monjets. We konden ons uren lang met ze bezighouden. Rij dend door een djatibos vol apen, keek je je ogen uit op al de kapsones die ze uithaalden, en je was zo gelukkig nog niet als je midden in de apenkolonie pech met de wagen had. Ze kwamen dan op je af, peuterden met hun kleine zwarte vingertjes aan alles, bekeken met de grootste aandacht alles wat glom (en niet glom), en als je ze weg joeg werd je door brutale gele oogjes aangekeken en lieten ze onder het ma ken van dreigende apengeluiden hun blinkend-witte tanden zien. Respect had je daarvoor. Of je had zo'n aap thuis op 't erf. In een hokje. Het beest had een stuk leer om z'n middel waaraan een ketting zat. Voor het hok was de grond in de vorm van een halve cirkel volkomen schoon geveegd door het heen-en-weer geloop van de aap. Kortgeleden in Bali zagen we een heel bos met deze grijze monjets. Het pala- bos bij Sangeh krioelt ervan. Ze zitten overal. Complete families. Als ze niet druk bezig zijn elkaar grondig te luizen, dan zitten ze te peuteren aan alles waar ze maar hun apenhanden op kun nen leggen. Midden in 't bos staat een tempel. De hoofdpoort is gesloten en vóór de poort staan de djaga's. Ze zien er afschrikwekkend uit en houden het kwaad op een afstand, maar zelfs voor deze djaga heeft een aap geen respect. Integendeel, ze horen bij de djaga, bij het bos, bij de tempel. Ze bewaken, zo schijnt het, de tempel, samen met de originele bewakers. Wie vraag ik je, zou deze twee schikbarende figuren durven passeren? Geen mens toch? Al leen maar andere apen. J. L„ U.S.A. KUE CUCUR Bahan yang diperlukan: y2 (setengah) kg tepung beras 2 gelas santan (seperempat) kg gula jawa, yang sudah dimasak. dalam 1 gelas air. garam sedikit dan banyak minyak goreng. Cara membuatnya: Tepung, santan, gula diaduk sam- pai menjadi adonan yang rata. Garam dibubuhkan. Setelah rata betul, digoreng satu per satu da- lam minyak panas. Selama meng- goreng adonan dikopyok terus dengan irus. KUE CINCIN Bahan yang diperlukan: 250 (duaratus lima puluh) gr (am) tepung ketan 1 klapa yang sedang tuanya diparut garam sedikit, air panas 100 gr (am) gula jawa, 60 (anem puluh) gr(am) gula pasir, minyak goreng CARA membuatnya: tepung, klapa parut dan garam dicampur, tuangi air panas secu- kupnya, aduk aduk sampai meru- pakan adonan yang dapat dipu- lung. Pulungi bentuk cincin, go reng dengan minyak yang sedang panasnya, sampai kuning lalu gulai. Cara menggulai: gula jawa dipotong dipotong campur dengan gula pasir, tuangi, sedikit air, masak sampai kental. Masukkan kue cincin, aduk aduk sampai kering, angkat. ^Illlllllllllllllllll!ll!llllllll!llllltllllllllllllllllllllll!lllllllllllll!l!lllllllllllllllllllllllllllllllll[||l!lll!lllll!lllll!llll!llllllllllllll!lllll!l!lll!llllllllllllll!ll!lllllllllll!llllllli!llllllllllljlllll!lllll!llllllllilll!!ll!lllllllllllllllllllllllilllllllllllill|| De inzendingen voor de laatste "Weerzien met Indonesië" - serie zijn dit keer van zo'n topkwaliteit geweest, dat het aanwijzen van de bes- ten bijna een onmogelijke taak wordt! En we blijven het betreuren dat we niet in kleur en op beter papier kunnen drukken. I Maar hier zijn dan de prijswinnaars en winnares van de laatste serie: j F. R. de Ceuninck van Capelle, Alkmaar 50, W. Rijnaard, Arnhem 25, J. C. W. Ploeg, Utrecht f 25,— Mevr. I. X. de Graaff, Hoogvliet 25, U krijgt uw prijs toegestuurd in de vorm van een waardebon spoedig 1 toegestuurd! De nieuwe serie gaat dus nu weer van start. Uitslag in Mei. nll!:lli!l!|l|llllllll!lllllll!«IIIIUIIIIIIIIIII!IIIIIIIIHIIIIIIIIIIIIIIIIIII!lllllllll!lllllli:illlllllllllllM^ CUCUR KOEKJES Benodigdheden: y2 kg. rijstemeel 2 glazen klappermelk y4 kg. bruine suiker, gekookt in een glas water, een beetje zout en veel bakolie Manier van bereiding: Ivjeel, klappermelk, suiker vermen gen tot een glad deeg. Zout erbij doen. Als het al mooi glad is, wor den ze een voor een in hete olie gebakken. Tijdens het bakken moet het deeg steeds geklopt worden met de lepel. RINGETJES Benodigdheden: 250 gram kleefrijstmeel 1 niet al te rijpe klapper, geraspt een beetje zout, warm water 100 gr. bruine suiker, 60 gr. rietsuiker, bakolie. Manier van bereiding: meel, geraspte klapper en zout ver mengen, warm water erin gieten, roeren tot een deeg dat gekneed kan worden. Vorm er ringen van, bak het in middelmatig warme olie tot geel, vervolgens glazuren. Manier van glazuren: de bruine suiker in stukjes breken en vermengen met de rietsuiker, beetje water erbij gieten, koken tot het dik wordt. Doe de ringetjes erin, roer tot het droog is, ophalen. 11

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1978 | | pagina 11