Culimix Soya-mix Wilt if 9t nog eens proberen TIMPIH MAKEN Dan heb ik hier een oud recept van Dr. Tammes van het "Landbouwkundig maandblad voor Indonesië". Ragi. Het entmateriaal voor de timpih. "Hiervoor neemt men 800 gram rijst, welke eerst gedurende tien minuten in het water gezet wordt. Putwater moet vermeden worden; het remt de groei van de rijstmeelschim- mel en bevordert daardoor bederf door bacterieën. Daarna zeeft men het water goed af, laat rijst even uitlekken en stampt de korrels tot een nog iets korrelig meel; het beste gaat dit bij kleine beetjes tegelijk in een ijzeren vijzel. Is het meel gestampt, dan brengt men het over op een schone tampah en voegt onder voortdurend kneden kleine hoeveelheden put (bron) of regenwater toe, tot het meel zich gemakkelijk tot kleine koekjes laat vormen. Men voege niet meer wa ter toe, dan 180 cc op 800 gram rijst. Te veel water doet de ragi mislukken. Het deeg wordt tot een bal gekneed, hiervan platte koekjes gevormd, een vinger dik, ongeveer ter grootte van een rijksdaalder. Deze koekjes wor den op een tampah uitgelegd met on geveer een vingerbreedte tussenruim te, daarna dicht gedekt met een twee de tampah en tussen vochtige doeken op een beschutte plaats, dus tochtvrij, neergezet. Eens per dag maakt men de doeken opnieuw vochtig, echter niet nat. Na 2 maal 24 uur zijn de koekjes bedekt met een fijn wit pluis. Dit is de rijstmeelschimmel, Rhizopus oryzae. Tussen het witte pluis ont- staap wel eens donkerder plaatsen op het meel; dit is een teken dat het daar te vochtig is geweest. Met en kele zwarte plekjes er op is echter de ragi nog wel bruikbaar. Zodra op het pluis de kleine zwarte puntjes van de sporendragers zijn verschenen en het daardoor iets grijs begint te zien, wordt de bovenste tam pah verwijderd en de koekjes 4 a 5 dagen goed in de zon gedroogd, 's- Nachts worden zij binnen gehaald. Zijn ze bros geworden, dan worden zij in een goed afgesloten stopfles be waard." Zo maakt u dus de ragi. 't Is mij niet gelukt. Maar ik geloof ook niet dat we ooit vijf dagen achter elkaar zon heb ben gehad de laatste maanden. Ik liet ze drogen op de verwarming; fout, dus. Behalve dat ik van een Timpih-fabriek een beetje entstof kreeg, een meneer ook wat voor me meebracht uit Indo nesië, maakte ik zelf ragi, door een stukje gekochte timpih zwart te laten worden. Als de timpih niet "dood" is door het liggen in b.v» de diepvries, wórdt ze zwart. Goed droog laten wor den, malen en in een stopflesje bewa ren. En dan maakt u er de echte ou derwetse timpih mee, zoals we die nog maar zelden in de toko's kopen. Ik maakte drie plakken timpih; met ra gi van de fabriek, van de vriendelijke meneer uit Wageningen en zelfge- droogde timpih. Ze zijn alle drie pre cies 't zelfde geworden. Ook in smaak, geen enkel verschil. Alleen maar lek ker. De bereiding volgens Dr. Tam mes. Hoeveelheden staan niet aangegeven, maar ik nam voor één plak, ongeveer 200 gram kedeleebonen. "Men zoekt de slechte bonen er uit en kookt de kedelee in een pan geduren de 5 minuten. (Dus opzetten met koud water en als 't begint te borrelen, vijf min. door laten koken.) Na afkoeling worden de vliesjes verwijderd. Mid dels wringen en knijpen met de han den en spoelen met veel water. Zijn alle vliesjes van de bonen, dan weg zetten in een pan of pot die tot even boven de bonen met put-, bron, of re genwater is gevuld. Niet afsluiten, de pan open laten staan. Na 24 tot 36 u- ren heeft zich een schimmellaag, een filmlaag, meer gevormd, de bonen smaken een beetje zuur. Dit verzuren is heel belangrijk, laat men het achter wege, dan lukt de timpih niet. Voor alle bewerkingen vermijde men het gebruik van gechloreerd water. Na de 36 uren, worden de bonen in het zure water nog eens aan de kook gebracht. Vijf minuten. Dit doodt on gewenste bacteriën. Dan afgieten, in een vergiet. De dampende bonen o- vergooien in een pan of schaal, tijdens het uitdampen bereiken zij na tien minuten de juiste graad van vochtig heid, waarna de ragi kan worden toe gevoegd. Men gebruikt drie van de beschreven koekjes op 1 kg. bonen. De koekjes worden hiertoe in een oelekan of vij zel fijn gewreven of met de hand ver pulverd en door de bonen gemengd." Hier beschrijft Dr. Tammes de berei ding in het groot, op tampah's. Wij gaan verder met plastic-doosjes. Die doosjes waar we onze vleeswaren in bewaren in de koelkast. 20 x 10x3, ongeveer. Goed voor om en bij 200 gr. soja-bonen. In bodem en deksel met een gloeiende breinaald kleine gaatjes maken voor de doorstraling. Er de ge'ente boontjes in scheppen en een beetje stevig aandrukken. Deksel er op. Dan boven op een keukenkast je tegen de muur, twee blokjes leggen en daar een rooster op. Op dat roos ter komt de gevulde doos, doorstra ling móet er zijn. Het schimmelen duurt 36 tot 42 uur. 't Is erg fascine rend. Soms is er na 24 uren of langer nog niets aan de bonen te zien, alleen dat ze een beetje "transpireren" tegen het deksel. Als je denkt, 't wordt niks" dan tóch 't doosje laten staan. Want ineens komt er een donsje over de kedelee en binnen een paar uur zitten ze allemaal ingekapseld en is het een vaste koek geworden. Is het zo ver, dan de timpih uit de doos ha len en op het rooster laten uitwase men. Oppassen, want nu wordt ze gauw zwart. Daarom toch nog lekker, maar als de ontleding te ver gaat wordt ammoniak gevormd. Dan is ze "bossoh". Volgende keer een recept van "mendol", de koekjes die we van die timpih-bossoh nog altijd kunnen maken. O ja, voor één zo'n plak timpih, onge veer een afgestreken theelepeltje ent stof gebruiken. Goed mengen door de gekookte bonen. Nu voor de geinteresseerden, het voorjaar kómt, al lijkt 't er nu nog niet op, soja-zaden zijn nu ook te krijgen bij de Zaadhandel van Tubergen, BV. in Haarlem, Postbus 116. Zij vroegen mij, liefhebbers naar hen te verwijzen en doe ik het hierbij. PLANTERSVROUW IETS NIEUWS - IETS LEKKERS IETS GEZONDS Een heerlijk mengsel van pittige kruiden en soya. Met wat water aanlengen, even roeren, ver mengen met gehakt (u heeft maar de helft van de gewone hoeveelheid nodig als u Culimix gebruikt) of voor een vegeta risch en nog gezonder gerecht: voorgeweekte pro-soy (soya- brokjes). Of u maakt heerlijke aardappelkroketten, bitterballen, een macaronieschotel, een stoofschotel. Culimex, een ge zond, eiwit soyaprodukt. Zuiver plantaardig, vetarm, makkelijk vlug enlekker! Makkelijk te bewaren, zuinig in gebruik. Probeert u het eens met een half pondje f 3,50, per pond f 6,50. TOKO MOESSON 16

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1978 | | pagina 16