KRETA SETAN OVER BETER, GEZONDER EN MINDER ETEN POIRRIE De Duivelswagen Autopioniers in Insulinde door F. F. Habnit Een van de mooiste kijk en leesboeken uit het oude Indië. En niet alleen voor autoliefhebbers! 250 foto's. Gratis JMC- sticker f 65, porto/emb. 6, Voor onze abonnees 3 termijnen mogelijk. Dit is geen critiek, maar naar ik hoop een aanvulling. Gebaseerd op ervaring als arts en krijgsgevangene in Pakan Baru. Ik wou beginnen met bijna een anec dote, onbelangrijk op zichzelf, zeker voor het wereldgezondheidsprobleem. Wij hebben in onze tuin in Malaga een vingerbladplant, die blijkt philodendron pertusum te heten. Hij heeft bladeren in Holland van 2 handbreedten, hier een meter lang. Hij bloeit zo eenmaal in de 2 jaar, een soort lelijke Arons kelk, krijgt een vrucht. En na 2 jaar pas rijp en altijd een tweeling! Wij ke ken er tegen aan en roken eraan vol heimwee, zo zoet als een super de luxe zuurzak. Na twee jaar was het verlangen erg gegroeid en de herin nering als een reus zo groot en ik drukte zo'n vrucht in twee als een tjempedak. Hij ziet er uit als een lan ge patjé, zo dik als een hele grote pisang radja. Binnen zaten zachte blan ke lobben als kleine boeah nonahs en zonder pikirans gingen ze vanzelf onze mond in en het was veredelde zuurzak en we gingen niet dood, al waren we uren lang bang. Zo leer je van alles eten. Maar twee vruchtjes na 2 jaar op vele vierkante meters blad is wel weinig. Nu over gezond eten. Wat mij als arts steeds verbaasde en nog verbaast is, dat wij na 3'/2 jaar ondervoeding, zonder kleding, zonder bescherming tegen regen en wind, in zon en regen, met zware lichamelijke arbeid, niet allemaal dood gingen. Er stierven er duizenden, gemiddeld 25%. Het wonder is, dat 75% bleef leven en dat 50% tot het einde toe in staat bleef tot zware lichamelijke arbeid. Ondanks ondervoeding en de vele ziekten zoals malaria en dysenterie, etc. Onze voeding bestond gemiddeld uit minder dan 1000 calorieën daags, de helft van wat we geleerd had den nodig te hebben. En dat voor namelijk uit koolhydraten met een minimum aan dierlijk eiwit en vrij wel geen dierlijk vet. Verder vrijwel geen zout. Bovendien bestonden die koolhydraten uit geslepen rijst en ta- piocameel, dus met een bijna niet aan te tonen hoeveelheid vitaminen. Af en toe aangevuld met wat gesmokkel de trasi of poetjoek van pakis of een slang, of rubberpitten, met de nodige doden aan blauwzuurvergiftiging. Ech te berri-berri met verlammingen zagen we weinig, veel meer ondervoeding van eiwitten in goed Hollands "mal nutrition", met pellagra en kwasjorkor (rijstbuik met dunne benen), kamp blindheid, etc. Waarom? Het klopt met geen enkele dieet-theorie, wetenschappelijk of niet. Voornamelijk door te weinig eten, door te weinig koolhydraten bij het grote tekort aan eiwitten en vitaminen. Het lichaam kan er in nood alles uit halen, wat in het eten zit, mits er evenwicht in het weinige is. Prof. Bras is al 25 jaar bezig met proe ven met muizen; honderden muizen, geslachten muizen. De ene helft krijgt zoveel eten, als ze op kunnen; de an dere helft net genoeg, zodat ze een beetje honger houden en mager blij ven. De hongerigen, of ze nu vegeta risch eten of vlees, blijven langer en gezonder leven. De verzadigden en oververzadigden krijgen tientallen pro centen meer kanker en vaatziekten en hartinfarcten en diabetes, etc. Het is vooral het teveel, dat van be lang is en pas in de tweede plaats de samenstellinq. Zelfs de meest matigen onder ons zijn nog zeer goed gevoed. D.w.z. dat men tussen duim en wijs vinger zo hier en daar b.v. op rug en dijen vele centimeters dikke lappen kan optillen, wat enkele centimeters te veel is. We eten dus als we matig zijn, nog te veel, d.w.z. dat onze lever en alvleesklier en nog vele klieren meer, overwerkt worden en moe, erg moe, zo moe, dat ze het opgeven. In het kamp hoorde men niemand nie zen, vatte niemand kou, al lag men een nacht in de modder, geen bron chitis, geen nieuwe asthma of maag zweer (die meestal zelfs genas) on danks de gabah en krikil, geen rheu- ma of jicht, geen kanker, voor zover ik mij herinner. Dat is wat het kamp mij leerde als arts en als mens. Zo'n groot voedings-ex- periment is zeer, zeer zelden te ver wezenlijken in de normale samenle ving, en de lessen, die er uit te putten zijn, op het gebied van voedingsleer en mensenkennis mag men nooit ver geten. Nooit! Laten we dus vooral minder eten, veel minder, een beetje van alles en van dat beetje het beste en dat is o.a. soja. Ik prefereer het 100% in de vorm van tempe. En toch zijn er van ons, die het nooit eten; dat was iets voor "blakang" in goed bahasa. En eens in de week rijst tot "neg", toch al oud, ken wel, laat maar! En niet vergeten: dagelijks "taizo", tot oud! F. CRAMER "En motornja kaja apa, Rolls Royce of ge woon met Torpedo-terugtrapnaaf?" KANKOENG Bij de toekang sajoer (in Eindhoven) zag ik een bordje staan: Kan-Koen. Ik dacht meteen aan de uitgebreide en smakelijke diners, ons gratis geser veerd door Reisbureau Nippon in Siam bestaande uit halfgare boeroer met wurmen en kankoeng op water, maar ik dacht bij mezelf, ik zal het toch even vragen. "Wat is dat voor groente in die plastic zakjes?" "Dat is "KAN-KOEN". "Asjemenou! Kan-Koen! Wat een gek ke naam! Is dat een nieuwe soort groente?" "Weineen. Surinamers eten het graag en die noemen het "Dagoblad". "Da- go" schijnt afgeleid te zijn van het Engelse woord "Dog" of hond en om dat nou de vorm van het blad enige overeenkomst vertoont met een hon detong, zeggen ze "Dagoblad" of "Hondeblad." "Interessant. En wat kost nou zo'n zakje Kan-Koen?" "f 2,20 per 2 ons". Ik heb toen snel de prijs per kilo uit gerekend en de uitkomst vermenig vuldigd met 160 om tot een Rupijah- bedrag te komen: 1760 Rp! De volgende keer breng ik alle Kan- Koen die ik maar op de kali Brantas bij Kayoon oogsten kan hier naar toe en dan ben ik in een mum multi-miljo- nair. G.H.B. De natuur vergeeft geen vergissingen. Haar ja is ja, en haar neen, neen. - Ralph Waldo Emerson

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1978 | | pagina 34