mangga's reizen de wereld rond 36 PRACHTIGE ANSICHTKAARTEN (behalve die uit Indonesië) Iemand klaagde eens over de slechte kwaliteit van mangga's uit Suriname. Ik kan U vertellen, dat er tegenwoordig weinig mangga's uit Suriname komen. Als voedsel-expert ben ik steeds bij zonder geïnteresseerd in de invoer van tropische producten alhier. Nadat ik in 1956 voor het eerst mangga's kocht in Zwitserland, waar mij gezegd werd, dat ze uit Egypte kwamen, ben ik hun "tocht door Europa" blijven volgen. De eersten, die ik daar kocht, waren don kergroen en van een normale lengte 12 cm). Toen ik de volgende week weer in die winkel kwam, werden mij tot mijn verbazing, mangga's zo groot als een flinke papaja aangeboden 24 cm lengte!), ook uit Egypte. Voor zover ik kan nagaan, zijn deze wel de grootste mangga's ter wereld. Mij werd eens door een plantkundige gezegd, dat er wel 1500 soorten mangga's op de wereld zijn, die bovendien zéér uiteenlopend zijn in grootte, kleur en smaak. Nadat ik een paar jaar tropische vruchten naar Holland had meegeno men, die ik op al m'n reizen door Euro pa had gekocht, kwamen de eersten in Holland omstreeks 1958 uit Suriname. En ook uit Egypte, maar die waren klein, 10 cm), doch van dezelfde soort als die uit Zwitserland. Zoetzuur, goed van aroma, weinig draderig, kort om, een goede kwaliteit. Daarna kwa men ze een poos alleen uit Suriname, die ondanks de tientallen soorten, die ze daar hebben, alleen de beroemde "rood borstjes" exporteerden, één van de lekkerste soorten. Normaal zijn ze 14 cm, maar er zijn ook exemplaren bij van 18 cm en meer. Ze zijn, behalve zoet, fijn van vlees, aromatisch en heel aantrekkelijk door de rood/gele "wan getjes". In Indië zijn ze niet bekend, meen ik, tenminste, in die 20 jaren, dat ik er gewoond heb tot '46, heb ik ze nooit gezien. Alhoewel het paradepaardje van de Surinaamse mangga's, is deze soort toch niet de lekkerste. Dat zijn de "Cayennes", die een opvallende vorm hebben. Ze zijn kogelrond 12 cm) en hebben aan de steelzijde een diepe inham, net een appel; iets wat geen van de andere mangga's heeft. Ze zijn groen met een gele vlek, uiterst fijn van smaak, zonder draden, met een bijzondere, ietwat terpentijn- achtige smaak en geurig. Jammer, dat ze weinig geschikt zijn voor export, wat de draderige soorten wél zijn, want die houden het vruchtvlees bij elkaar, dat anders heel snel uiteen valt. Daar om kan de Cayenne jammer genoeg, niet lang bewaard worden en moet hij binnen een dag of drie, vier, gegeten worden. Verder komen er tegenwoordig uit heel Afrika en Mexico allerlei soorten mangga's. Vroeg in het voorjaar tegen april komen ze uit het Zuidelijk deel van Afrika, want daar is het dan zo mer. Een paar maanden later komen ze uit Senegal, Liberia en Canarische eilanden. U kunt van mij aannemen, dat de zoet ste en tevens meest aromatische mang ga's, die uit Senegal zijn. Ook een soort "roodborstje", maar zó rfiierzoet en zó geurig, heb ik ze nergens ge geten. Ze worden 12 tot 16 cm lang, sappig, rood/geel met crème achtig, vast vlees, dik om de kleine pit, werkelijk een juweel. Hij is ook de meest geurige, want als er één in huis is, verspreidt hij een verrukkelijke aan gename lucht in alle kamers. Ook de Hollanders gaan ze hoe langer hoe meer waarderen. Dan nog de "Number Eleven", de luxe mangga uit Trinidad, groot, sappig en oranje van vlees, met een eigen aroma. Hij is iets kleiner dan de Egyptische, maar veel lekkerder. Jammer genoeg nog niet op de Nederlandse markt. Na die uit Liberia, die bijna hetzelfde zijn als die uit Senegal, doch lang niet zo geurig, komen de andere Afrikaan se landen, meer noordelijk, aan de beurt. Jammer genoeg zitten daar de slechte soorten, men is er blijkbaar nog niet goed op de hoogte van de pluktijd en plukt ze minstens een maand te vroeg. Zeker bang voor de concurrentie. (Neen, alle exportvruch ten moeten vroeg worden geplukt. Boomrijpe vruchten verrotten snel door broeiing - Red.) Maar daardoor smaken ze afschuwelijk, vooral, als ze zacht geworden zijn. Van de harde maak ik weieens roedjak, maar, daar ze zo duur zijn 3,50 per stuk) begrijpt U, dat ik mij niet vaak aan zo'n dure roedjak waag. Tegen juli, augustus komen de betere uit Mexico, ook roodborstjes, maar naar mijn idee flauwer van smaak, met weinig aroma. Daarna pas, tegen sep tember, komen die uit Suriname en ongeveer dezelfde tijd die uit Brazilië. Maar dat zijn veel geringer hoeveel heden. De Surinaamse zijn prima van smaak en geur, de Braziliaanse iets flauwer. U ziet, vrijwel het gehele jaar door, krijgen wij hier in Holland tegen woordig mangga's, zeker van ongeveer april tot oktober. Het is daarom heel moeilijk, om uit te maken, welke soorten de beste zijn en het ligt vaak ook aan het plukken. Ik heb het altijd erg jammer gevonden, dat wij hier geen mangga uit Indonesië krijgen, want de onvolprezen "golek", de "aroemanis", de "Cheribon", de "Indramajoe" e.d. mogen zeker ge noemd worden in het rijtje van de beste mangga-soorten. Ik hoop dan ook nog te beleven, dat hier Indonesische mangga's van die kwaliteit geïmporteerd worden; het zou mij een feest zijn. U ziet dus, dat het met de mangga's net als met de mensen gesteld is; over al zijn er goede en slechte; het ligt niet aan het land. En meestal zijn de slechten zo geworden doordat ze ver keerd behandeld zijn; bij een betere aanpak zouden ze direct betere resul taten leveren. Ze zijn dus het slacht offer van "beleidsfouten". p Een originele serie van de mooi ste plekjes en de prettigste din gen uit Indonesië, gefotografeerd door lezers van Moesson. 6 stuks f 3,50 porto 80 ct. per stuk f 0,75. De complete se rie van 36 voor f 20,incl. porto BOEKHANDEL MOESSON 21

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1979 | | pagina 21