LEVEN MET SOYA So ja, bron van eiwit leven met soya HET GEBRUIK VAN INDISCHE PLANTEN Toen Lilian mij, jaren geleden, vroeg, in Tong Tong de Soya-rubriek te wil len verzorgen, had ik er een hard hoofd in. "Hoe kan ik er over schrijven als ik van kedelee alleen maar weet dat er tahoe, tempeh en ketjap van gemaakt wordt?" "O, dat gaat van zelf", ver zekerde ze mij. Ja, dank zij de bundellectuur over So ja en stapels documentatie die zij me toezond om wijsheid uit te peuren. En de ontzettend aardige reactie's die we op onze rubriek ontvingen. Wat een brieven uit alle hoekjes van de wereld, boekjes met recepten, pakjes met snacks en andere van Soja gemaakte producten om ons te laten proeven dat overal elders de belangstelling voor Soja veel en veel groter was dan hier in Holland. Aardige meneren in Enge land en Zwitserland stuurden mij zaad om in de moestuin mee te experimen teren. De resultaten waren zeer be vredigend. leder jaar eten wij gekook te groene soja-boontjes als gezonde snoep. Ik schreef een Zaadhuis aan, dat 't toch wel erg jammer was dat we de zaden van zover moesten laten komen. Sedert kunt u ze bestellen bij VAN TUBERGEN in Haarlem. Misschien heb ik zelf wel het meeste plezier gehad van onze Soja-rubriek. Ik heb er in elk geval van geleerd, ons eten be wust te kiezen. En toen ik het boekje "Voedsel in Nederland" in handen kreeg, (Lucas Reynders, Rob Sijmons e.a.) heb ik vlees bijna helemaal uit het menu geschrapt. Hoewel ik een grage vlees-eetster was, had ik er niet veel moeite mee. Al lang vond ik, dat vlees niet meer naar vlees smaakte. En vandaag de dag, vind ik, dat tahoe en tempeh uit de toko dezelfde weg op gaan. Hoe komt dat toch? Of ligt 't aan mij? Heb ik zo'n verwende smaak gekregen door de lekkere tempeh en tahoe die ik zelf maak? Nog altijd komen er af en toe leuke brieven. Van een lezeres in Amerika een krantenknipsel met foto. Ze is erg blij, want waar zij woont eet men te- Akiko Aoyagi met tempeh burger genwoordig ook "tempeh-burgers". William Shurtleff en Akiko Aoyagi, zegt het artikel, zijn 41/2 jaar bezig geweest met 't verzamelen van gege vens voor hun eerste boek. The Book of Tofu. (tahoe). In januari 1976 kwam het uit en tot nu zijn er een kwart mil joen exemplaren verkocht. In september van het volgende jaar, verscheen The Book of Miso. Waarvan de derde druk net uit is. Voordat ze aan 't derde boek begonnen, reisde 't paar naar Indonesië om het tempeh maken uit de eerste hand te leren. In korte tijd ontdekten zij meer dan 41000 winkeltjes waar dagelijks tempeh werd gemaakt. Zij zijn zeer enthousiast over de vele mogelijkheden die tempeh biedt. Van hun "Book of Tempeh" zijn er 23.000 op de markt gekomen. Behalve die drie boeken schreef het tweetal al meerdere artikelen over het gebruik van soja-producten. Zij zijn erg geluk kig met het succes dat hen stimuleert nog veel verder op de materie in te gaan. Overtuigd dat zij zijn, dat soja de eiwit bron van de toekomst is. Zuster Marije is dezelfde mening toe gedaan. Zuster Marije woont en werkt in Jaya- pura in Irian. In de "Susteran Katolik". Ze werd voor twee maanden "uitge leend" en ging de bergen in. Op Ma- bilabol (wat een enige naam, je zou er zó naar toe willen) leerde zij de meis jes tempeh temaken. Uit "Leven met Soja", dat ik haar toestuurde toen ze mij om recepten vroeg voor 't maken van tahoe en tempeh. Ze schrijft mij regelmatig en deed in de laatste een aardige foto meekomen van de papoea meisjes bezig met tempeh. Ik hoop dat hij goed genoeg is om in Moesson op te nemen. Van zuster Marije zien we op de foto alleen maar 't bovenste deel van haar gezicht achter de kroes kopjes. Door de papoea's wordt nu in Mabilabol ook kedelee geplant. Leuke positieve geluiden. En nu over heel wat anders. Onze Amerikaanse lezeres vroeg mij om een beschrijving van de "da'on roekoe roekoe." Ik weet het niet. Misschien ken ik de plant onder een andere naam. Groeit ze ook op Java? Wie helpt haar? En mij? U kunt het mij schrijven, maar ook aan Moesson. Dank u wel, namens de vraagster. PLANTERSVROUW De papoea meisjes bezig met de bereiding van tempeh onder leiding van zuster Marije. moessO" HARRYET MARSMAN Het eerste èn beste soya-recepten- boek. 100 Recepten voor de voeding- rijkste peulvrucht aller tijden: de soyaboon. Soyaproducten verwerkt in brood, gebak, soepen, hoofdschotels en toetjes. Fraaie fotobijlage bij recepten uit Indonesië. Spiraal gebonden, 3e druk, f 16,90 BOEKHANDEL MOESSON Prins Mauritslaan 36 - Den Haag Telefoon 070-54 55 00 - Giro 6685 door Mevr. J. Kloppenburg-Versteegh Het enige en unieke boek met recepten en raadgevingen over Indische planten en kruiden. Met een "ingebouwde" platen atlas. 100,- porto f 5, Voor Moesson-abonnees betaal baar in 3 termijnen. BOEKHANDEL MOESSON telefoon 070 - 54 55 00 22

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1979 | | pagina 22