"EELLENECCRN" Waar nu het BIMA GARDEN Restaurant en de BIMA BIOSCOOP (Pasar Besar Wetan) staan, stond in de twintiger jaren de Brood, Banketbakkerij, Restaurant Hellendoorn, meer bekend onder de naam "Restaurant Hellendoorn". In die tijd was het wel een van de drukste restaurants van Soerabaja, vooral tegen lunch tijd, dan was niet alleen het terras dikwijls overcrowded, doch was zelfs vaak in de "Spiegelzaal" van Hellendoorn een plaats met moeite te vinden. Het be heer was toen in handen van de heer Roozeboom. Ongeveer in het midden der dertiger jaren verhuisde Restaurant Hellendoorn naar Toendjoengan, waar het werd ondergebracht in een perceel gelegen op Toendjoengan/hoek Jalan Kanari, namelijk Toendjoengan 81. Annex het restaurant was de toko voor de verkoop van het brood en banket. Evenals in de benedenstad groeide en bloeide ook hier het gehele bedrijf, terwijl door de meer strategische ligging het bedrijf in alle opzichten in omvang toenam. Tegen een uur of 12 was Toendjoengan vroeger niet om door te komen. Kantoormensen reden of naar huis, of gebruikten de lunch in het Hoenkweehuis, De Bonbonnière, maar meestal bij de gerenommeerde "kouwe hoek" in Pasar Toendjoengan zelf, aan de Embong Malang kant. Daar kon je voor een paar kwartjes een uitstekende portie tahoe, bami, gado- gado of saté-lontong krijgen en de verrukkelijkste ijsdrankjes. Je slenterde door de winkel galerijen, snoepte wat. Tunjungan nu is tegen lunchtijd totaal verlaten. De meeste winkels sluiten van 1 tot 4. Zo erg is dat niet, want de stad lijkt warmer dan vroeger en de mensen lomer. En betjaks mogen er niet meer komen. De witte gevel van het oude Hellendoorn (precies onder die mast) nu Toko Sentral kunt u nog duidelijk zien. En op de foto onder nog een stukje Tunjungan, vroeger Java Mode Magazijn, nu Bank Dagang Negara op de hoek van de Gentengstraat. Toen kwam de oorlog. Wat er geduren de de Japanse bezetting met Hellen doorn gebeurd is, weet ik niet, want gedurende die tijd was ik krijgsgevan gene. Of de heer Roozeboom tijdens de Japanse bezetting of mogelijk even daarna overleden is weet ik ook niet, doch wel is mij bekend dat onmiddellijk na de bevrijding, toen de gang van zaken in Soerabaja een meer normaal verloop begon te krijgen, het beheer van Restaurant Hellendoorn werd over genomen door de Handelmaatschappij Concern Ten Wolde N.V. De eerste manager was de heer Kervezee. Toen de heer Kervezee in 1952 een betrek king kon krijgen in Australië, meer in zijn lijn - hij was techniker van beroep - werd het beheer overgedragen aan de heer A. van Dam. Door zijn grote en zware lichaam was van Dam in de wandeling meer bekend als de "Dikke van Dam". Wat er ook van zijn lichaamsomvang gezegd moge worden, zijn goede reputatie van banketbakker zowel als kok was binnen zeer korte tijd alom bekend. Zijn gebak en in het bijzonder zijn ijstaarten deden in geen enkel geval onder voor die van zijn in Nederland gevestigde collega's. Als lid van de Horeca (een in Nederland ge vestigde vereniging van hotels en ca- fé's) kon het niet anders of van Dam stak in die tijd op het gebied van de Kookkunst een ieder de loef af. Om maar wat te noemen, zijn bitterballetjes bij de borrel, zijn snacks, werden vaak meer gevraagd dan de borrel. Hoe bekend waren niet zijn hors d'oeu- vre's, zijn garnalen cocktails en niet te vergeten zijn menu's in het alge meen, zowel de samenstelling als de smaak der verschillende gerechten. Restaurant Hellendoorn was toen niet alleen op de zaterdag- en zondagavon den, zoals met de tegenwoordige res taurants het geval is, druk bezet, maar ook het dagelijkse bezoek was vrij aan zienlijk. Hellendoorn was onder van Dam een "goudmijntje". Op de eerste verdieping was de re ceptiezaal, waar de verschillende re cepties werden gehouden, een zaal die plaats bood aan 1000 tot 1500 perso nen. Dan was er nog de "Kleine Club". Door schuifdeuren, voorzien van dikke gewatteerde donkerrode gordijnen, kon een deel van de receptiezaal worden afgescheiden voor danslustigen die op een kleine ronde dansvloer, onder zeer getemperd licht, op heel knusse wijze hun danslusten konden botvieren. Aangezien in die tijd nog de avondklok van kracht was - ik meen van 24.00 tot 05.00 uur - was de "Kleine Club" voor velen een soort toevluchtsoord om niet als overtreder van de avondklok op de bon te worden geslingerd. De "Klei ne Club" had de gehele nacht door levende muziek en men kon zowel drank als koude schotels krijgen. Restaurant Hellendoorn was bovendien nog zeer bekend om de zaterdagavond concerten, die onder leiding stonden van een bekend buitenlands dirigent/ violist, (George Pikler). De tonen, die hij aan zijn viool kon ontlokken waren van zo'n meeslepende aard dat vele vrouwtjes in die tijd "weg" van hem waren! Doordat evenwel de verhouding tussen Indonesië en Nederland in de vijftiger jaren steeds slechter werd, werden er in de "Kleine Club" hetzij moedwillig dan wel door bijzondere omstandig heden, dikwijls relletjes verwekt, zodat de Directie van de Handelmaatschap pij Concern ten Wolde N.V. besloot de "Kleine Club" te sluiten. Toen zich bovendien eens een goede gelegenheid voordeed om het gehele bedrijf van de hand te doen, werd deze met beide handen aangegrepen. Het bedrijf werd zoals het reilde en zeilde overgenomen door Dr. Tj. S. I., ge trouwd met een Europese dame, af komstig uit Oost-Duitsland. Het bedrijf werd toen geleid door mevr. Tj. S. I. Van Dam vertrok naar Holland en vele oudgedienden namen hun ontslag. Door welke oorzaak ook, vermoedelijk door onkunde, ging het bedrijf ziender ogen achteruit, zodat toen ook Dr. Tj. S. I. het bedrijf verkocht. De naam "Restaurant Hellendoorn" verdween uit de annalen van Soerabaja en werd herdoopt in "Restaurant Sen tral", terwijl de huidige eigenaar er "TOKO SENTRAL" van heeft gemaakt. Dit is in 't kort de levensgeschiedenis van Restaurant Hellendoorn, eens een belangrijk uitgaanscentrum te Soera baja. j VAN KEMPEN 22

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1979 | | pagina 22