m INDONESIË 1981 terug naar toen SMAKELIJK ETEN OP 15 AUGUSTUS Met NECTAR - essence BURO VAN VULPEN Het viel niet mee om een goedkoop, smakelijk maar vooral eenvoudig "bevrij dingsgerecht" te verzinnen, dat blijkt uit het geringe aantal inzendingen. Vijf maar, maar wel erg lekker allemaal. Dat uniformele lunchpakketje, door duizen den genuttigd op de herdenking in Utrecht, dat zal dan wel de geschiedenis ingaan als bevrijdingsmaaltijd. Maar of dat nu zo goedkoop is geweest. Voor acht-vijftig krijg je tahu en taotjo en groenten voor de hele familie Hoe dan ook: alle inzenders en inzendsters hartelijk dank voor al het smakelijks! OMELET MET GROENTEN Een paar eieren (niet nodig om voor elke persoon een ei te nemen), een ons of anderhalf gesneden soepgroen ten of restant van groenten die U nog heeft, een ons champignons, wat sam- bel, peper, zout. Kluts de eieren goed (scheutje melk toevoegen) met peper en zout. Fruit de groenten en champignons in ruim boter, voeg er wat sambel bij (naar eigen smaak) en bak van dit mengsel te samen met de eieren een stevige omelet. (U kunt ook de omelet eerst bakken en de groenten er invouwen). Deze "omelet isi" smaakt lekker bij de rijst maar ook met brood. Een lichte maar voedzame maaltijd. Mevr. H. W. v.d. MADE (94) TAHU - TAOTJO Voor 4 personen: 1 tahu 1 paprika middelmaat rood (in stukjes snijden) 1 lombok rood of groen (in stukjes snijden) 4 uien in halve ringen gesneden 2 tomaten (in stukjes snijden) 1 teentje knoflook (snipperen) 2 eetlepels taotjo uit een blikje 1 eetlepel ketjap wat suiker - slaolie De tahu afspoelen, opzetten in water met wat zout, een scheutje azijn. Als het kookt laag draaien en 10 minu ten laten koken. Afgieten, koud laten worden, in plakken snijden (i 1 cm) en in een wadjan in hete olie bakken. In dezelfde olie de knoflook en de halve ui-ringen fruiten. Wanneer de uien wat glazig en licht bruin zijn het theelepeltje suiker er in en goed om scheppen. Hierna de in kleine stukjes gesneden paprika en lombok er in. Bakken onder goed omscheppen. De 2 eetlepels taotjo er nu in en zonodig wat water bijdoen. De tahu in dobbelsteentjes gesneden toevoegen en alles laten pruttelen met afgesloten deksel. Hierna de in stuk jes gesneden tomaten er in en de eet lepel ketjap. Men kan er desnoods wat garnalen of hardgekookte eieren in doen. Eenvoudig, goedkoop en smakelijk. Dit gerecht kan zowel met rijst als met lontong gegeten worden. A. L. v. MAARSEVEEN RATJETOE Snijd een grote ui en wat knoflook fijn, daarnaast twee paprika's (of drie, als ze wat klein zijn) en fruit ze in boter of margarine. Was een bakje champignons, en snijd ze ook in schijfjes, waarna ze bij de uien en paprika's gevoegd worden. Laat het hele hutseltje nu een paar minuten sudderen, vooral niet te lang, omdat de champignons snel slinken, en ook de paprika's niet te slap moeten wor den. Zout en flink wat peper erbij, en het gerecht is klaar. Je kunt het met rijst, zowel als met aardappels of stokbrood eten. Als ik het met rijst eet, doe ik er meestal ook groene lomboks bij. MINNIE HOOGLAND OEDEPONHERD Zilveren Medaille Den Haag 1885 Lék 1802 Gouden Medé lie Den Haag 1913 maakt U voordelig Uw ROZENSTROOP, sorbets, gebak en zeer fijne likeuren I I I Nu ook Nectar kleurstoffen I I l Vraag gratis receptenboekje bij Uw Toko, drogist of Pharm. fabriek "Phytol" - Afd. Nectar essence, Wagenstraat 129, Den Haag RECEPT VAN RESTANTEN, EENVOUDIG EN SMAKELIJK Restant vlees, restant tahoe, één to maat, V2 groene paprika (bell pepper), 1 tot 2 bossen (hangt van de bosjes af) bawang daoen (green onions of dunne prei), fijngesneden groene lombok (hoeveelheid naar smaak). De tahoe bakken. In een klein beetje olie, boter of reuzel, eerst het vlees of restant worst even bakken, dan de bawang daoen, dan de fijngesneden tomaat erin, even sudderen, dan de rest van de ingrediënten oedek, met wat zout en vetsin tot alles al merasuk. Al klaar, eten met warme rijst, voed zaam, eenvoudig, seger! In een wip klaar. Hoeft geen vlees als ister niet. Ook lekker zonder. Dikke plakken tempé (ongeboemboed) in olie gaar bakken, daarna oeleken met lombok, zout, trassi en bawang poetih. In de tjobek laten, eten met warme rijst, lalapan kemangi of mint, of ketimoen, sla, kortom allerlei soort rauwe groenten en natuurlijk met de hand eten. Helemaal eenvoudig, voed zaam en lekker betoel. RITA "HONDENPORTIE" In de Simpangclub hadden wij een speciaal gerecht voor de lunch en dat leek mij heel geschikt voor 15 Augus tus. Het gerecht heette "Hondenportie" misschien vanwege de "hond" lage salarissen die wij toen hadden. Werd op een diep bord geserveerd, witte rijst, biefstuk met jus, spiegelei (tje- plok), sambal en komkommer. Dit was het best verkochte gerecht dat de Simpangclub toen had en het goed koopste. Neem een pisang of ijs na. J. C. SCHOEN TERUGKEER VAN DE KWAI-RIVIER door Joan en Clay Blair Een adembenemend verslag van de lotgevallen van Engelse en Austra lische krijgsgevangenen, die na het gereedkomen van de brug over de Kwai, naar Japan werden getrans porteerd en onderweg in de Zuid- Chinese Zee werden getorpedeerd. Een aantal van hen bracht het er levend af door een reddingsactie van de Amerikaanse marine. Voor het schrijven van dit boek werden vrijwel alle overlevenden opgespoord en geinterviewd. f 24,50 f 3,porto Verkrijgbaar bij Boekhandel Moesson HET PROGRAMMA IS UIT Direkt even aanvragen bij specialisten in Indonesiëreizen Gedempte Gracht 70 - Zaandam Telefoon 075 - 162508 179922 25

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1980 | | pagina 25