ZO IS DAT WIE WAT WAAR WANNEER Een rubriek over van alles en nog wat, ook over zaken die we al vergeten zijn of nooit goed geweten hebben. Mocht U iets aardigs weten dat de moeite van het vertellen waard is, schrijf het ons I Pindang. Onder pindang verstaat men vis, die, meest in aarden potten van zeer ver schillende grootte, enige uren met wa ter en zout wordt gekookt, waarna het water wordt afgegoten. Soms worden ook kruiden, o.m. asem (tamarinde), bij het koken toegevoegd. Hierna wordt meestal met nog wat water en iets zout nagekookt en de pot zo goed mogelijk afgesloten met bladen, etc. De hoeveelheid zout, die gebruikt wordt is zeer verschillend en hangt af van de tijd, dat het produkt goed behoort te blijven, dus het meest daar van of het produkt dichtbij de plaats van bereiding moet worden verkocht, dan wel op verder afgelegen plaatsen. De hoeveelheid zout varieert van 5 tot 50% van het gewicht aan vis. 5% gebruikt men te Indramajoe voor de bereiding in kleine potjes voor de ver koop ter plaatse; 50% wordt gebruikt in Sapeken voor de bereiding van pindang, welke verpakt wordt in lege petroleumblikken. Hiermede wisselt de houdbaarheid van enkele dagen tot enige maanden. Bij de goede produk- ten, zoals die in Bawean, waar onge veer 20% briket-zout gebruikt wordt, is na 2 maanden de vis wel wat bruin achtig en ranzig geworden (door ver andering der vetlichamen o.a. oxyda- tie), doch nog zeer goed eetbaar en niet bedorven. De sterk gezouten pindang is bij de bevolking minder geliefd dan het zwakker gezouten produkt, hetgeen eveneens een rol speelt bij de beoor deling van pindang. Een beschrijving van de bereiding op enige verschillende plaatsen volgt hieronder. De bereiding van pindang in Bawean geschiedt a.v.: In enige der flinke bedrijfjes beschikt men over een 60 stookgelegenheden. Op Sangkapoera zijn 22 grotere en kleinere bedrijfjes. De inhoud der pot (kowalie) is meest al 60 tot 90 vissen, lajang (Decapterus kurra), banjar (Scomber kanagurta) of andere; totaal ongeveer 7,5 kg vis. Onder op de bodem heeft men een laag merang (padi-stro) aangebracht, boven op komen waroe-bladeren, die tijdens het koken met stenen be zwaard worden, terwijl tussen de vis, die netjes in lagen wordt opgestapeld, het zout, ongeveer 20% van het ge wicht aan vis, wordt verdeeld. Verder zijn enkele liters zeewater toegevoegd. Eerst wordt anderhalf uur op een hout vuur verhit en gekookt, waarna door schuin houden van de pot het vocht wordt afgegoten. Hierna wordt nog een lepel water 350 gram) en wat zout toevoegd en nog een half uur gekookt. De pot wordt afgesloten met een 16- tal djatibladeren. Het produkt blijft meer dan 3 maanden verkoopbaar. In Indramajoe in de visloods te Pao man werkt men met grote potten, waar in ongeveer 27 kg vis gaan. Een hoe veelheid zout van 12%% van het vis- gewicht wordt hier toegevoegd bij de bereiding van pindang, die voor ex port bestemd is. Enkele liters water worden toegevoegd. Na 21/2 uur open verhitten en koken wordt de pot boven dichtgedekt met waroebladeren; hier op komt het omgekeerd deksel van vlechtwerk, bezwaard met stenen; dan wordt nog eens een half uur doorge kookt en vervolgens wordt het water bijna geheel afgetapt door een gat onder in de pot, dat tevoren met klei is dichtgestopt. Daarna wordt nog enige malen afgetapt viswater opge gooid en op een flinke laag na, die dient om droog koken te vermijden, weer afgetapt en vervolgens van on deren weer gesloten. Nu wordt op een niet al te sterk vuur nog 3 uren doorgegaan met koken, waarna met bladen en het deksel afgesloten wordt. Het produkt heeft een houdbaarheid van slechts 15 dagen. Te Sapeken vult men petroleumblikken (van onderen voorzien van klapper stengels) met 10 kg vis, waarbij de helft en een kwart blik water, waarna 2 uren gekookt wordt. Bovenop drukt een bamboematje, bezwaard met een flinke steen. Als de vis half gaar is, begint men wat pindangwater weg te laten lopen, zodat tegen het einde nog maar weinig water aanwezig is. De volgende werkwijze kan voor de bereiding van pindang met succes worden toegepast: de vis wordt laags gewijze gedeponeerd in een aarden kookpot (van onderen is een laag merang e.d. aangebracht) en hiertus sen wordt zout gestrooid, b.v. van 10 tot 20% van het visgewicht aan zout, meer of minder al naar de houdbaar heidsduur, die gewenst wordt. Na toe voeging van enige liters water wordt anderhalf uur gekookt, waarbij de pot toegedekt is met bladeren, bezwaard met stenen. Onderwijl worden nu en dan verontreinigingen, die boven ko men drijven afgeschuimd. Na afloop van de 11/2 uur wordt bijna al de pekel afgegoten (door schuin houden van de pot), nog iets zout toegevoegd en nog een half uur opgekookt. Na afgieten van het water wordt de pot b.v. met djatibladeren e.d. goed afgesloten. Het produkt blijft bij gebruik van een grotere hoeveelheid zout een maand langer goed. Uit: "Beknopte handleiding voor de Klein-Landbouwer" uitgave van het IEV-Hoofdbestuur. Voor abonnées eri niet abonnées geldt het tarief f 5,per oproep/aanvraag. REDAC TIE MOESSON. EXTRA BEWIJSNUMMERS UITSLUITEND TEGEN BETALING! Wie kan mij inlichtingen verstrekken om trent de verblijfplaats van Ring, Jan en Jaap v.d. Linde? Samen hadden wij gewerkt in de kantine-keuken van het kamp Nong-Pladuk II in 1943. Voor inlichtingen gaarne aan: Henk von Haack, Prickenleen- straat 22, 6372 GJ Schaesberg. Telefoon 045 - 31 39 42. Waar zijn jullie: Lotje en Thea Roostee; Wiesje de Vos; Louis en Nel de Val; Deetje Roostee; Jacob Stolze; Albert en Jenny Boltze-Heldernisse; Alida Johan en Addeline Johan en Rein Manuel, allen uit Soerabaia. Brieven gaarne aan: Lotje Mac- Gillavry-Schmidt Weijmans, Parallelweg 93, 6991 AX Rheden. Contact gezocht met ex pioniers van 2-5-RI en andere bekenden van de O-Compagnie. J. v. Houtum, Postbus 35, 5258 ZG Berlicum, tel. 04103-1193. Gezocht door Th. Hardjasoehanta Purwo- kerto (Ind.) adres van Dolf Abels (57 jr.) afkomstig uit Surabaia 1952, woonpl. Tg. Pinang - 1962 naar Nederland vertrokken met vrouw Han en zonen Akim, Rudy, Paul- tje. Reacties gaarne naar Mw. Carels, Loevesteinln. 483, 2533 BB Den Haag. TWEE SCHITTERENDE BOEKEN In de serie Time/Life uitgaven over de tweede wereldoorlog in het Verre Oosten zijn thans verschenen: STRIJD OM DE ZUIDZEE-EILANDEN CHINA-BIRMA-INDIA De tekst is geïllustreerd met talrijke interessante foto's (zwart-wit en kleur), en vormt een boeiende docu mentatie van deze periode uit het jongste verleden. Prijs per deel f 39,90 porto f 5,50 Verkrijgbaar bij BOEKHANDEL MOESSON Following my retirement, I am pre paring my P.O.W. diary for publica tion. The diary covers my imprison ment in Bandoeng, Tjilatjap, Batavia, Singapore and Thailand where I acted as chaplain for the Jewish P.O.W.'s. I would appreciate it if any acquaintances or friends from those years would contact me through your magazine. Rabbi Chaim Nussbaum 6010 Bathurst St. apt. 301 Willowdale, Ontario M2R 1Z7 Canada 20

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1980 | | pagina 20