t°^OT£i?Q^
Reisbureau Holwerda B.V.
'ALS HET MAAR LEKKER IS'
SPECIALE CHARTERPRIJZEN OP JAKARTA:
KIMM Indische spekkoek
Kwee (k)randjang (kwee Tjina)
Supersnelle reacties van mevr. C. E.
A. During-Tiwon, mevr. Siebenhaar en
mevr. Susan-Mathey. Erg bedankt!
Een enorm karwei deze koek, toch
wel leuk om te experimenteren en uit
te vinden hoe dat smaakt zonder pi
sangbladeren!
Mevr. Susan voegde bij haar recept
nog de tip om de kwee randjang in
repen te snijden, te wentelen in ge
klopt ei en in boter op te braden. Ja,
dat herinner ik me ook, dat deed mijn
moeder als de koek te hard en te
droog werd. Kwee randjang is zoals
gezegd een Chinees-Nieuwjaar lek
kernij en de grote hoeveelheden die
men daarvan kreeg, maakten dat men
er te lang mee bleef zitten. En dan
was dat opbakken een uitkomst om
die lekkernij ook na hardworden nog
smakelijk te maken.
Kwee (k)randjang
3 kattie suiker
1 kattie ketanmeel
i/2 kattie deeg van ketanmeel en water
mandjes met pisangbladeren bedekt
(aluminiumfolie!)
De suiker tot stroop koken, het ketan
meel er in doen, dit koud laten worden
en er dan het deeg doorheenroeren.
Even laten rijzen, daarna in mandjes
doen en goedgaar laten stomen. Als
de koekjes koud zijn, worden ze na
goed te zijn afgeveegd, in pisang
bladeren gewikkeld.
Voor een grotere hoeveelheid Kwee
randjang:
10 pond suiker
121/2 pond ketanmeel
De suiker tot stroop koken, zeven en
nog eens opkoken tot ze er lichtbruin
en helder uitziet. Daarna langzaam
aan met het meel vermengen. Het
mengsel in kleine en grote kran-
djangs, die met jonge pisangbladeren
bekleed zijn, half vol storten en ge
durende 5 uur of iets langer ge
stoomd.
1 kattie 640 gram.
Eigen recept van mevr. Siebenhaar:
3 koppen ketanmeel
(1 kopje 10 eetlepels)
1 kop water of iets meer
3 koppen bruine basterd suiker
1 kop donker bier
Het water en de basterd suiker in een
pan opkoken tot alle suiker gesmol
ten is. Dan de pan van het vuur ne
men, het ketan-meel er bij doen en
alles goed mengen; daarna pas het
bier er bij gieten en alles goed mixen.
De oven 10 minuten voorverwarmen.
Het beslag in een goed met margarine
ingevette vorm doen (anders rakket)
en in ongeveer 30 minuten bij stand
5 bakken tot het gaar is. De geur moet
je tegemoet komen en de kwee ran
djang glimt als een gepoetste appel!
(in koude toestand)
EXCLUSIEF BIEDEN WIJ AAN
Amsterdam-Jakarta v.vf 1675,per persoon
Geen stopover toegestaan.
Amsterdam-Jakarta v.vf 1900,per persoon
Stopover toegestaan in Colombo, Singapore en Bangkok tegen zeer
lage Hotelprijzen.
Wij verzorgen ook alle andere bestemmingen.
BOVENDIEN VERZORGEN WIJ
Uw Visum Uw Reis- en annuleringsverzekering
Uw Hotelreserveringen Uw informatie m.b.t. logeeradressen
Loosduinsekade 497
2571 CM DEN HAAG
Tel.: 070 - 46 89 50 46 89 51
Dagelijks geopend van 09.30- 17.30 uur
Zaterdag van 10.00-15.00 uur
Woensdagmiddag gesloten
WAT LUSTTE U ALS KIND GRAAG?
Dat is nu een vraag die ik U al zo
lang had willen stellen. Kinderen had
den (en hebben) een andere smaak
dan volwassenen. Waar je als kind
helemaal niet van hield, kan je nu wel
appreciëren en omgekeerd. Nu her
inner ik me dat er zoveel kostjes wa
ren die je het liefst at, snoeperijen
waar je goed en bloed voor over had
(vanaf jonge gedongdong met zout tot
zo'n zalig stuk goela katjang van
'mbok Jem uit de warong op de hóek,
toe). Duizenden zaligheden uit je
jeugd! Wat at U als kind, wat maakte
Uw moeder het lekkerst? Wat kocht
U voor de cent of de gobang die U
wel eens kreeg. Draai Uw gedachten
terug en schrijf op wat U zich herin
nert. Misschien bundel ik al die her
inneringen nog tot een boek! Volgen
de Moesson beginnen we er al mee.
L.D.
Stort f 18,op giro 158225 en
U ontvangt een spekkoek van
ca. 500 gram, in speciale ver
pakking, franco thuis.
"KIMM", Joh. Verhulststraat 98
Amsterdam-Z. Tel. 020 - 72 84 61
Ons reservefonds voor moeilijke dagen I
Moesson wil geen subsidie. Het wil voort
bestaan alleen als U dat wilt. Met uw steun
poekoelen wij teroes I
Hieronder laten wij, onder hartelijke dank
zegging aan alle schenkers, de verant
woording volgen van de giften die zijn
binnengekomen voor het reservefonds voor
Moesson over januari 1981.
E. C. Ahee 20,—; A. A. 25,—; A. Burg
10,W. Boverhof 50,Mw. Bruining
19,A. van der Beek 25,J. Baiden-
mann 2,60; F. L. Brakkee-v. Oosten 25,
A. de la Croix-Schiffer 10,C. T. Douwes
50,K. S. v. Dalm-v. Loon 7,50; J. A.
Dubois 25,Mw. A. Engelberts 25,L.
C. F. de Graaff 25,K. M. Graichen
25,J. X. de Graaff 25,H. Groesgen
40.Mw. T. Heyman 10,H. C. J. Hoe
kendijk 40,V. H. Huitink 16,50; A. Kra
nenburg 100,R. Mariouw 20,J. J.
Meulmeester 15,N. N. 3,L. S. Naeye
10,G. E. S. Petrus 15,G. A. Swart
20,Mej. L. E. v. Simao 10,H. de Wolff
250,M. v.d. Wal 10,J. Willemsen
Sterckx 10,
Totaal binnengekomen
in januari '81 f 938,60
19