DUIZEND ZALIGHEDEN UIT ONZE JEUGD NASI MET 'ALS HET MAAR LEKKER IS' Verkopers in een van de kleine zijstraatjes op Kramat. (VI) Brrm! Deze lekkernij is onverbrekelijk verbonden aan een voorval dat ik als 6-jarige meemaakte. Wim van 5 en ik waren in de kost bij tante Lies en oom Donald Crawford in Sidoardjo. Vanaf het huis bij het sta tion tot aan de lagere school was het ongeveer een uur lopen. Op een keer kreeg ik een enveloppe mee en een paar losse centen werden even vóór het weggaan in de griffel doos gestopt. Langs de weg onder hoge kenariebomen zat een brrm- mannetje. Op de ronde tampa's lagen rose, witte goelalies, bruine brmm- torentjes en dunne stangetjes. Mijn blik werd getrokken naar de torentjes en even later was de griffeldoos een paar centen armer. Al genietend liepen we verder naar school. Om 12 uur kreeg ik van meneer Schulz, de oude, witharige, sympathieke hoofd onderwijzer een brief mee. Na het ken nisnemen van de ontbrekende centen zei tante bedroefd, dat ik haar "maloe" had gemaakt. Dat trof me, dat ze ver driet had. Voortaan wist ik dat ik van andermans centen af moest blijven, maar de smaak van de torentjes is me nog steeds bijgebleven. Zo heerlijk koel op de tong. L. GERRISSEN-HOFMEISTER (VII) Het grootste gedeelte van mijn jeugd bracht ik door in mijn geboorteplaats Djocja. We kregen nooit snoepgeld en moch ten ook niet aan de straat eten. Veel werd thuis gemaakt door onze uitzon derlijke kokkie. Snoep werd wel vaak gekocht door haar in een warong of aan de straat en er werden ook wel toekangs-djoewalan op het erf geroe pen en dan stonden wij - kinderen - gretig te kijken naar het lekkers en mochten zelf wat kiezen. Mijn moeder kookte niet veel zelf, maar er waren wel gerechten die ze het liefst zelf bereidde, o.a. zwartzuur en gestoomde broodpudding. Als kind at ik graag rijst met dendeng (rundvlees, dunne plakjes, krokant ge bakken, echte dendeng uit Djocja) met een beetje sambal, want als kind at ik nog niet zo pedis; rijst met dendeng- ragie; rijst met biefstuk (rauw) fijnge sneden en een pietsie sambal; rijst met mangoet van ikan péh; nasi goedek Djocja; nasi megono; petis daging, al leen te krijgen in de Vorstenlanden, zo ver ik weet met jonge mangga of ke- dongdong. Snoep: grontol - getoek (wit en licht bruin) - tjoetjoer - krassian - gatot - geplak - serabi - rotti djawa - gebak ken plakjes broodvrucht (soekoen) - ananastaartjes - djagoeng bakar - kwee poetoe - gandos - kwee randjang (en als die al begon uit te drogen, in plakjes gesneden en in boter gebak ken - of in blokjes gesneden en kolak ervan gekookt). Op mijn verjaardag altijd: bloemkool, aardappelpuree en gebakken ketting saucijsjes, verrukkelijk! Andere keren: erwtensoep met var kenspootjes, krabjes en kettingsaucijs jes erin gekookt; zwartzuur (van eend), rode kool en gekookte aardappels; ge stoomde broodpudding met wijnsaus. C. DIEDRICH-VAN RIJN van Japie Sombong alleen maar patat en boerekool met worst". door Harryet M. MARSMAN (Plantersvrouw) Eenvoudige gerechten bij de rijst zoals wij ze vroeger aten en nu nog graag willen maken. Goede recepten op een gezelli ge manier "verteld" door onze Plantersvrouw. Aardappelbollen (recept van een tiener) Ingrediënten: Aardappelen, 2 eieren, suiker, maizenameel. Bereiding: De aardappelen schillen en met wat water opzetten. De gekookte aardappelen fijn stampen en vermen gen met de geklopte eieren, suiker en maizenameel. Hiervan bolletjes maken en in hete olie bakken. Een heerlijke snack I Macaronie Tjampoer Ingrediënten: Macaroni, gehakt, uien, knoflook, peper, kerry, paprikapoeder, ketjap, prei, boter of margarine, toma tenpuree. Bereiding: De macaroni gaar koken. De gesneden uien en gesneden prei in wat boter fruiten, daarna het gekruide gehakt, de tomatenpuree en ketjap bij voegen. Een poosje laten sudderen. Bij het opdienen de macaroni met het klaargemaakte gehakt tjampoeren. Het klaargemaakte gehakt kan ook apart geserveerd worden. Zondagse kip Ingrediënten: 1 kip van ongeveer 900 gram, 1 grote rode of groene paprika, 2 ons champignons, 1 grote ui, knof look, peper, zout, suiker naar smaak, 2 eetlepels ketjap, 2 theelepels sambal oelek. Bereiding: De kip in de oven met wat margarine bruin braden; laten afoelen. De gesneden ui en andere ingrediën ten in wat margarine fruiten. Voeg de gesneden paprika en champignons er bij en een poosje mee laten braden. Het laatst doet men de gebraden kip en de ketjap erbij en op een zacht vuurtje een kwartier laten sudderen. Men eet dit gerecht bij de rijst. L. v.d. WORM-FLOHR Prijs f 16,90, porto f 2,10 MOESSON-REEKS BOEKHANDEL MOESSON 10

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1981 | | pagina 10