DUIZEND ZALIGHEDEN UIT ONZE JEUGD 'ALS HET MAAR LEKKER IS' KIMM Indische spekkoek Stort f 18,op giro 158225 en U ontvangt een spekkoek van ca. 500 gram, in speciale ver pakking, franco thuis. "KIMM", Joh. Verhulststraat 98 Amsterdam-Z. Tel. 020-72 84 61 KLAPPER-SCHOTEL We zullen deze keer eens op de klap per-toer gaan als u er geen bezwaar tegen hebt. Er is nat en droog bij, al lemaal lekker vooral als u verse klap per gebruikt. Dat betekent werken met de paroet, pas op uw vingers! Met cocos gaat het ook, ik pers met wat warm water altijd eerst - (heel licht knijpen) de ranzige smaak eraf. Ver beelding misschien, maar de klapper smaakt dan verser. Mevr. Bagnol verlangt heel erg naar "kwee pantjong", dat zijn die heerlijke goerih halve-maantjes-op-een-rij die je vooral 's morgens bij de koffieboer kon kopen. Het beslag wordt in de vorm gegoten en er even later met een vork uitge wipt. Omdat het beslag over de vorm (die uit halve maanvormige schuitjes bestaat), druipt, krijgt men altijd een hele rentengan kwee pantjong. Hoe is het recept? Zelfde als srabie, hoorde ik van een dame, alleen doe je er nog ampas kelapa bij. Goed, maar hoe kom je aan die vorm? Meenemen uit Indonesië volgende keer! En dan nog: alleen op een pembakaran met arangvuur te maken. Boven gas gaat niet. U ziet het, de Indonesische eet cultuur vergt meer van ons dan we denken. Wie een oplossing weet voor makkelijke kwee pantjong en het goe de recept, ik hou me aanbevolen! L.D. Zomaar een tip: als u koekjes van meel maakt en u wilt ze een paar da gen kunnen bewaren zonder dat ze In de oorlogstijd waren wij verzot op kroepoek Palembang. Wij woonden in Bandoeng (een aantal dames - echt genotes van krijgsgevangen K.N.I.L.- officieren - met hun kinderen, allemaal bij elkaar in één huis). En als de toe- kangs met hun grote blikken vol kan- jeuze, gedraaide kroepoeks langs kwa men, werden ze door ons bestormd. Zó zalig waren die dingen. En koewee Poetoeh! Die bamboeko kertjes, waarin een huisje van meel en klapper, dacht ik, met daarin goela djawa. Die kokertjes werden gestoomd en de goela djawa smolt dan. Ook deze lekkernij werd voor je neus klaar gemaakt. Als mijn moeder koewee Poetoeh wil de hebben (zij was er verzot op), liet ze mij voor aan de straat zo'n ver- keihard worden: een paar theelepeltjes "kapoer sirih" bij het beslag doen. De dame die me die tip gaf kocht eens zo'n potje. Ze doet er wat water op en laat het er gewoon staan. Dat ge bruikt ze. Blijft eeuwenlang goed, nou ja eeuwenUw klepon, getas (gem- blong), mangkok etc. blijven veel lan ger zacht I Als u sereh, pandan of andere'verse bladkruiden wilt bewaren: in het vries vak. In de groentenbak rotten ze, bui ten verdorren ze. KLAPPER-TAARTJES 50 gr. geraspte klapper - 100 gr. bloem - 1 theelepel bakpoeder - 75 gr. basterd- of gestampte suiker - 40 gr. boter - 2 eetlepels melk - 1 eiwit - vanille - jam. Klop de boter met de suiker zeer luch tig, voeg er al roerende de melk, de vanille, de geraspte klapper, het stijf geklopte eiwit en de gezeefde bloem met het bakpoeder bij. Vul hiermee met boter bestreken bakvormpjes voor 3/4 van de inhoud en bak de taartjes in 20 min. in een warme oven gaar. Snijd ze door de helft, leg er een laagje jam tussen, bestrijk ze ook aan de buitenkant hiermee en rol ze in wat geraspte klapper. KLAPPER-PUDDING 60 gr. geraspte klapper - 175 gr. oud brood zonder korsten - 2'/2 dl. melk - 2 eieren - 50 gr. suiker - 50 gr. boter - jam. Verwarm de melk, week hierin het brood, roer dit fijn, vermeng er de ge smolten boter, de suiker, de geraspte klapper en de geklopte eieren mee. Doe de massa in een met boter bestre ken puddingvorm over en kook deze 1% uur au bain Marie. Presenteer de pudding koud, bestrijk hem met wat jam en strooi er geraspte klapper over. koper opwachten. En dan riep ze vanaf de voorgalerij: "Let op z'n duimen, Lau!" Want Indonesiërs hadden vaak één lange duimnagel (de andere na gels waren mooi kort), en met die duim drukten ze het bolletje goela djawa in het kokertjeI Als ik dan bij inspectie zo'n lange duimnagel zag, ging de koop niet door. Maar soms hadden ze een lange PINKNAGELDie kon geen kwaad, dat mocht dan wélO, die verruk kelijke smaak als je in zo'n poetoeh hapte en de vloeibare suiker kwam eruit I Adoe, je haat van je heloof sóóóó lekker I I Maar tot op de dag van vandaag as socieer ik het woord koewee Poetoeh nog altijd met een duimnagel. Te gek I LAUTY KLEEVENS 175 gr. geraspte klapper - 100 gr. gesmolten boter - 150 gr. basterd- of gestampte suiker - 4 eieren - geraspte djeroekschil. Klop de eidooiers met de suiker en wat geraspte djeroekschil, voeg de ge smolten boter toe, de geraspte klapper en het laatst de stijfgeklopte eiwitten. Bestrijk een vuurvaste schotel met bo ter, doe de klappermassa hierin over tot 3/4 van de inhoud en bak deze in een warme oven in V2 uur gaar en bruin. KLAPPER-VLA 150-200 gr. geraspte klapper - I. vla, waarvoor: I. melk - 3 eieren - 20 gr. maizena - 60 gr. suiker - geraspte djeroek schil. Maak van de melk, eierdooiers, maize na, suiker en geraspte schil van 1 djeroek, een vla en voeg hierbij de geraspte klapper. Klop de 3 eiwitten stijf, vermeng deze met een paar luch tige slagen door de vla en dien haar zeer koud op. En denk eens aan de wagenwielen van kroepoek Palembang. Voor mij de lek kerste kroepoek ter wereld. Misschien zijn ze helemaal niet zo groot, maar in mijn her innering waren ze echt zo groot als wagen wielen. Nou ja, bij wijze van spreken dan. LUCETTE SPEIJKER 26

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1981 | | pagina 26