DUIZEND ZALIGHEDEN UIT ONZE JEUGD
'ALS HET MAAR LEKKER IS'
KIMM Indische spekkoek
Stort f 18,op giro 158225 en
U ontvangt een spekkoek van
ca. 500 gram, in speciale ver
pakking, franco thuis.
"KIMM", Joh. Verhulststraat 98
Amsterdam-Z. Tel. 020-72 84 61
KLAPPER-SCHOTEL
We zullen deze keer eens op de klap
per-toer gaan als u er geen bezwaar
tegen hebt. Er is nat en droog bij, al
lemaal lekker vooral als u verse klap
per gebruikt. Dat betekent werken met
de paroet, pas op uw vingers! Met
cocos gaat het ook, ik pers met wat
warm water altijd eerst - (heel licht
knijpen) de ranzige smaak eraf. Ver
beelding misschien, maar de klapper
smaakt dan verser.
Mevr. Bagnol verlangt heel erg naar
"kwee pantjong", dat zijn die heerlijke
goerih halve-maantjes-op-een-rij die je
vooral 's morgens bij de koffieboer
kon kopen.
Het beslag wordt in de vorm gegoten
en er even later met een vork uitge
wipt. Omdat het beslag over de vorm
(die uit halve maanvormige schuitjes
bestaat), druipt, krijgt men altijd een
hele rentengan kwee pantjong.
Hoe is het recept? Zelfde als srabie,
hoorde ik van een dame, alleen doe je
er nog ampas kelapa bij. Goed, maar
hoe kom je aan die vorm? Meenemen
uit Indonesië volgende keer! En dan
nog: alleen op een pembakaran met
arangvuur te maken. Boven gas gaat
niet. U ziet het, de Indonesische eet
cultuur vergt meer van ons dan we
denken. Wie een oplossing weet voor
makkelijke kwee pantjong en het goe
de recept, ik hou me aanbevolen!
L.D.
Zomaar een tip: als u koekjes van
meel maakt en u wilt ze een paar da
gen kunnen bewaren zonder dat ze
In de oorlogstijd waren wij verzot op
kroepoek Palembang. Wij woonden in
Bandoeng (een aantal dames - echt
genotes van krijgsgevangen K.N.I.L.-
officieren - met hun kinderen, allemaal
bij elkaar in één huis). En als de toe-
kangs met hun grote blikken vol kan-
jeuze, gedraaide kroepoeks langs kwa
men, werden ze door ons bestormd.
Zó zalig waren die dingen.
En koewee Poetoeh! Die bamboeko
kertjes, waarin een huisje van meel
en klapper, dacht ik, met daarin goela
djawa. Die kokertjes werden gestoomd
en de goela djawa smolt dan. Ook
deze lekkernij werd voor je neus klaar
gemaakt.
Als mijn moeder koewee Poetoeh wil
de hebben (zij was er verzot op), liet
ze mij voor aan de straat zo'n ver-
keihard worden: een paar theelepeltjes
"kapoer sirih" bij het beslag doen. De
dame die me die tip gaf kocht eens
zo'n potje. Ze doet er wat water op
en laat het er gewoon staan. Dat ge
bruikt ze. Blijft eeuwenlang goed, nou
ja eeuwenUw klepon, getas (gem-
blong), mangkok etc. blijven veel lan
ger zacht I
Als u sereh, pandan of andere'verse
bladkruiden wilt bewaren: in het vries
vak. In de groentenbak rotten ze, bui
ten verdorren ze.
KLAPPER-TAARTJES
50 gr. geraspte klapper - 100 gr. bloem -
1 theelepel bakpoeder - 75 gr. basterd- of
gestampte suiker - 40 gr. boter - 2 eetlepels
melk - 1 eiwit - vanille - jam.
Klop de boter met de suiker zeer luch
tig, voeg er al roerende de melk, de
vanille, de geraspte klapper, het stijf
geklopte eiwit en de gezeefde bloem
met het bakpoeder bij. Vul hiermee met
boter bestreken bakvormpjes voor 3/4
van de inhoud en bak de taartjes in
20 min. in een warme oven gaar.
Snijd ze door de helft, leg er een
laagje jam tussen, bestrijk ze ook aan
de buitenkant hiermee en rol ze in wat
geraspte klapper.
KLAPPER-PUDDING
60 gr. geraspte klapper - 175 gr. oud brood
zonder korsten - 2'/2 dl. melk - 2 eieren -
50 gr. suiker - 50 gr. boter - jam.
Verwarm de melk, week hierin het
brood, roer dit fijn, vermeng er de ge
smolten boter, de suiker, de geraspte
klapper en de geklopte eieren mee.
Doe de massa in een met boter bestre
ken puddingvorm over en kook deze
1% uur au bain Marie.
Presenteer de pudding koud, bestrijk
hem met wat jam en strooi er geraspte
klapper over.
koper opwachten. En dan riep ze vanaf
de voorgalerij: "Let op z'n duimen,
Lau!" Want Indonesiërs hadden vaak
één lange duimnagel (de andere na
gels waren mooi kort), en met die
duim drukten ze het bolletje goela
djawa in het kokertjeI
Als ik dan bij inspectie zo'n lange
duimnagel zag, ging de koop niet door.
Maar soms hadden ze een lange
PINKNAGELDie kon geen kwaad,
dat mocht dan wélO, die verruk
kelijke smaak als je in zo'n poetoeh
hapte en de vloeibare suiker kwam
eruit I Adoe, je haat van je heloof
sóóóó lekker I I
Maar tot op de dag van vandaag as
socieer ik het woord koewee Poetoeh
nog altijd met een duimnagel. Te gek I
LAUTY KLEEVENS
175 gr. geraspte klapper - 100 gr. gesmolten
boter - 150 gr. basterd- of gestampte
suiker - 4 eieren - geraspte djeroekschil.
Klop de eidooiers met de suiker en
wat geraspte djeroekschil, voeg de ge
smolten boter toe, de geraspte klapper
en het laatst de stijfgeklopte eiwitten.
Bestrijk een vuurvaste schotel met bo
ter, doe de klappermassa hierin over
tot 3/4 van de inhoud en bak deze
in een warme oven in V2 uur gaar
en bruin.
KLAPPER-VLA
150-200 gr. geraspte klapper - I. vla,
waarvoor: I. melk - 3 eieren - 20 gr.
maizena - 60 gr. suiker - geraspte djeroek
schil.
Maak van de melk, eierdooiers, maize
na, suiker en geraspte schil van 1
djeroek, een vla en voeg hierbij de
geraspte klapper. Klop de 3 eiwitten
stijf, vermeng deze met een paar luch
tige slagen door de vla en dien haar
zeer koud op.
En denk eens aan de wagenwielen
van kroepoek Palembang. Voor mij de lek
kerste kroepoek ter wereld. Misschien zijn
ze helemaal niet zo groot, maar in mijn her
innering waren ze echt zo groot als wagen
wielen. Nou ja, bij wijze van spreken dan.
LUCETTE SPEIJKER
26