DUIZEND ZALIGHEDEN UIT ONZE JEUGD WAAR WIJ VROEGER VAN HIELDEN Het zou feitelijk veel eenvoudiger zijn om vast te stellen, waar we in onze jeugd NIET van hielden. Daar ben je dan vlug over uitgepraat! Maar om precies te schrijven, wat je wèl lustte, jonge, jonge, dan wordt het velletje gauw vol. Zullen we daarom maar eerst beginnen met vast te stellen, waar we niet van hielden? Kortweg, alles wat onze ouders ons nadrukkelijk (en hardhandig) voorhielden als: "Goed, voedzaam en gezond"! De sajoers en lalaps van loen- tas, katjapiring, paré, laboe siam, tikim, bajem en meer van die onzalige groenten en bladeren, scheuten, bloesems, wortelen, enzovoorts. En dan, als je ziek was (niet érg ziek natuurlijk, want dan kwam de dokter erbij), al die verschillende aftreksels en uittreksels van talloze kruiden en on-kruiden. Als er één djamoe bestaat, die goed smaakt, wil ik het gaarne horen. Ongetwijfeld zullen deze djamoes en obats hun goede en nuttige eigenschappen bezitten, en mevrouw Fransz bijvoordbeeld, heeft niet ten onrechte een faam genoten wat dat betreft. Maar wanneer ik U vertel dat wij in het leger, gedurende de oorlog, onze "Gedroogde soep en sajoer groenten" de naam gaven van "Krui den van mevrouw Fransz", dan begrijpt U wel wat ik bedoel. No. 1 op mijn HAAT-lijst staan in on betwiste ereplaats, die straf en gesel van onze jeugd, de kastor olie en de levertraan. Soedah zwijg maar, tjilaka betoel!(Eén minuut stilte, a.u.b., ter herdenking daarvan). Waar hielden wij dan van? Geloof mij maar, alles wat los en vast zat met uitzondering van bovengenoemde gru- wels. Alle vruchten die niet te sepet of te zuur waren, jonge salak bijvoor beeld, of djeroek nipis. Heerlijk voor koken maar niet om zo maar in te bijten. Vruchten, boomrijp en sappig, maar ook jong en groen. Van de klein ste woenie tot de grootste nangka en tjempedak. Appels, peren en druiven, ja ook, maar die zagen wij niet veel. Wat een vruchtenweelde was er toch daar, hoeveel soorten pisangs en mangga's en djamboes en djeroeks zijn er niet? De roedjaks, petjels, loteks, gado-ga- do's enz. zijn U allen te zeer bekend om daar nog over uit te weiden. De toekangs djoealan, die in een grote verscheidenheid langs de straten hun koopwaren aanboden, waren altijd meer dan welkom! De saté boeren, de bamie toktok, de bakso en sekbah, loempia en pangsit, de laksa verko pers, de martabak, krak ketan/telor, tjendol, tjintjao, kolangkaling, bandrèk, sekoting, ès gantoeng verkopers, en de verkopers van de verschillende kroepoeks, katjangs, tapé's, asinans en manisans, enz., enz. Snoepen? "Ga maar je gang!" zoals een groot-oom placht te zeggen. Als ik een inventaris zou moeten maken van alle snoep- soorten, die in verscheidenheid en in quantiteit ten allen tijde verkrijgbaar waren, dan ben ik morgen nog niet uitgepraat. Lievelingssnoepjes had ik niet, ik hield van alles, zonder "discriminatie". Men zegt wel eens, dat een kinder hand gauw gevuld is, maar een jon gensmaag is onvervulbaar, als een bodemloze put. Wij leefden dan ook in een tijd, dat je voor een paar cen ten heel wat kon smullen. Kom daar nou maar mee aan! Een ontbijt in de vroege, mistige mor gen met pisang goreng, een pintjoek nasi oedoek, of misschien warme kwee pantjong, of stomende kwee poetoe. Je kon met een gerust hart de dag- arbeid tegemoet zien. Vergelijk dat nu eens met een bordje cornflakes of ha vermout. Ik weet wel wat ik liever heb Een koekverkoper kwam geregeld bij ons binnen en als hij zijn waren aan prees, in al hun verrukkelijkheid zicht baar door de glazen ruiten van de vierkante trommels, was zijn wacht woord altijd: "Lekker kos zonder on- kos", wat natuurlijk een hoongelach opwekte en waar hij altijd goedgemutst mee instemde. Maar die koekjes, taartjes en gebak jes, zeg, na vijftig jaar kan ik ze nog proeven! En vergeet ook niet de bika ambon, dodol Depok en de kwee lapis, tjerorot, klepon, teng-tengs, manisan pala enz. van de pasar. Bij ons thuis werd ook vaak gebakken en wie kan dan vergeten zulke zaligheden als rot- tie koekoes, klappertaart, moccataart, koningskroon, tulband, gateau Africain en de moeilijkste van de allemaalste, de spekkoek. Dunne laag na dunne laag, licht donker, licht donker, de arangkooltjes onderaan en bovenop. Hoe lang duurde het voordat het klaar was? Voor mij té lang Ook herinner ik me mam's djeroek ke- prok stroop en loebi-loebi-gelei en a- nanas-gelei. Zelf gemaakt is beter dan gekocht, dat is zeker. Ik moet echter hierbij de nadruk leggen op het feit, dat niet uitsluitend de Indische en In donesische tafel zoveel genot en smaakvol plezier gaven. Integendeel. Het Hollands eten dat we geregeld kregen, smaakte even goed. De ge bakken biefstuk met erwten en wor teltjes, de huzarensla. De aardappelen met vis in botersaus, de erwtensoep, de verschillende worsten, de saucijse en garnalenbroodjes, krentenbollen, die waren toch ook niet voor de poes? Was het dan niet altijd een tractatie om Maison Versteegh te bezoeken en Ragusa voor een Bombe Domino of Tutti Frutti. Neen, ik geloof van ganser harte dat wij het beste van twee we relden bezaten. Als het voorgaande U de indruk geeft dat wij rakoes waren (of zijn), dan moet ik dat toch sterk ontkennen. Wij aanvaardden de hoorn des overvloeds als iets natuurlijks en wijdden niet veel gedachten aan eten en snoepen persé. Ons wordt verweten dat wij teveel aan maagvulling denken met uitsluiting van alle andere liefhebberijen. Maar dat is toch niet zo! "We eat to live" en niet andersom. Dat wij er nu zo aan denken is m.i. alleen het gevolg van "verge lijking trekken" en "weemoedig terug denken" en "men waardeert het meest datgene dat men verloren heeft". Ik verzeker U, dat is mijn ervaring, en voor mij heeft de uitdrukking "Slamat Makan" meer betekenis dan voor de meesten van U in Nederland Dus, na dit artikeltje, moet U wel een vaag idee hebben van waar wij vroe ger alzo van hielden. En ongetwijfeld heeft U zelf ook nog enige ideeën van niet vermelde gerechten of snoepe rijen uit Uw verre jeugd. Zo ja, vertelt U het mij a.u.b. niet, om mij niet nog erger te laten NGILER I En om te voor komen, dat dit blad drijfnat wordt, zal ik er maar een puntje aan draaien met U allen een "slamat makan" toe te wensen I H. TAS Met de smakelijke herinneringen van de heer Tas sluiten wij deze serie af. Ik geloof dat de schrijvers en schrijf sters bij het optekenen van al die smakelijke momenten evenveel ge noten hebben als wij bij het lezen ervan Bij de uitgave van een vol gend kookboek, zal ik al deze her inneringen proberen op te nemen. L.D. 22

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1981 | | pagina 22