EENMALIG
'ALS HET MAAR LEKKER IS'
VOOR f 2.250,—* PER PERSOON ONTVANGT U
EEN RETOURVLUCHT NAAR INDONESIË PLUS
ÉÉN MAAND VERBLIJF IN EEN APPARTEMENT
STICHTING VAKANTIE VERBLIJVEN INDONESIË
en eenvoudig! Als U oud bent als ik
en alleen, dan word je al gauw een
om-de-andere-dag kookster. Om de
twee dagen zelfs, of drie, maar dan
komt het gerecht je ook wel de neus
uit. Maar o je kunt zo lekker eten met
iets simpels dat je even in een pan
netje kunt snierken. Een beetje groen
ten, spek, vetsin, ketjap, lombok.
Krijg ik ineens een nieuw Chinees
kookboek in handen: "Het Volkskook
boek van China" en dat is nu precies
wat ik bedoel. Als je op tv die men
sen in Bangkok, Singapore, Hongkong
op straat of in huis ziet eten, dat eten,
die gerechten staan er in dat boek.
Een of twee soorten groenten, met wat
reuzel, peper, zout gegongseng (roer
bakken noemen ze dat in het boek,
goed gevonden). Wat spek, garnalen,
vlees, soms niet eens, de wijze van
bereiden, de toevoeging van vetsin,
ketjap, gember is voldoende om de
smaak rijk te maken. Er wordt ge
sproken van sojakaas (tahoe) en bo
nenpasta (dat taotjo kan zijn, maar hier
Tianmianjiang heet) bamboescheuten
(reboeng) en sojasaus of sojabonen-
saus (ketjap). In veel gerechten komt
Chinese witte wijn of saké voor. Ik
zou werkelijk zo'n fles kopen, u hoeft
er geen liters van te gebruiken, maar
u zult zien dat dat het geheim van de
goede Chinese keuken is. Zelfs het
volk gebruikt het.
Een zélig kookboek, heel praktisch in
gedeeld, handige notities en illustra
ties OM ZO OP TE ETEN I
Ik geef u een heel eenvoudig gerecht
(zelf uitgeprobeerd) een van de ruim
100 die het boek heeft.
LD.
Roergebakken varkensvlees met gem
ber (Chao jiangsirou) Sjanghai
Ingrediënten
250 g mager varkensvlees - 150 g tau
gé - 1 groene peper - 5-6 gekonfijte
gember - 4 eetl. olie
Mengsel A:
1 eetl. Chinese rijstwijn of saké - 1 eetl.
sojasaus - 1 theel. suiker - 1/2 theel.
zout - snuifje vetsin (desgewenst) 2
theel. maizena, aangemengd met 2 eetl.
water.
Bereiding:
1. Snijd het varkensvlees tegen de
draad in, in plakken van 1 cm dik;
snijd die in smalle reepjes.
2. Was de taugé en laat uitlekken.
3. Snijd de groene peper in de lengte
richting doormidden, verwijder steel
tjes en zaden; snijd de peper daar
na in reepjes. Snijd de gember in
dunne smalle reepjes.
4. Verhit 2 eetl. olie op een middelhoge
vlam, roerbak het vlees 1 minuut en
voeg daarna mengsel A toe. Roer
door, neem de pan van het vuur en
laat de inhoud even wachten.
5. Verhit de resterende 2 eetl. olie,
roerbak gember, groene peper en
taugé gedurende 1 minuut. Roer de
inhoud van de vleespan, zout en
vetsin door de gember-peper-tau-
gé. Bind het gerecht met de aange
lengde maizena.
"Het Volkskookboek van China" -
f 22,50 f 5,porto.
De Stichting Vakantieverblijven Indonesië organiseert éénmalig
vanaf mei 1982 bezichtigingsvluchten naar haar projecten in
Indonesië. Deze vluchten zijn geheel vrijblijvend en na afloop
hiervan kan men beslissen of men al dan niet wenst mee te doen
aan het participatie systeem van de Stichting.
Doelstelling van de Stichting.
De Stichting Vakantieverblijven Indonesië heeft zich ten doel ge
steld, het reizen naar en het verblijven in een eigen appartement
in de mooiste gebieden van Sumatra, Java en Bali voor vele
mensen financieel bereikbaar te maken. Omdat de Stichting geen
winstoogmerk heeft en vanwege haar bijzondere participatie
systeem is het nu mogelijk op een eenvoudige en goedkope
manier een vakantie te houden en/of te overwinteren op exclu
sieve projecten in Indonesië.
De mogelijkheden zijn
één maand in Brastagi (Sumatra) één maand in Cibogo (W. Java)
één maand in Selecta (O. Java) één maand in Tohpatti (Bali)
op elk van de projecten één week
Activiteiten van de Stichting zijn
- het verstrekken van adressen van hotel- en andere overnachtings
gelegenheden.
- het bemiddelen in de verkoop van vliegreizen
- het aanbieden van goedkope overwinterings- en vakantieverblijven
op basis van het participatie systeem.
Voor meer informatie kunt U zich wenden tot:
Beeklaan 14 - 2562 AM 's-Gravenhage - telefoon 070-64 80 92
wijzigingen van vliegtarieven voorbehouden
11