EENMALIG 'ALS HET MAAR LEKKER IS' VOOR f 2.250,—* PER PERSOON ONTVANGT U EEN RETOURVLUCHT NAAR INDONESIË PLUS ÉÉN MAAND VERBLIJF IN EEN APPARTEMENT STICHTING VAKANTIE VERBLIJVEN INDONESIË en eenvoudig! Als U oud bent als ik en alleen, dan word je al gauw een om-de-andere-dag kookster. Om de twee dagen zelfs, of drie, maar dan komt het gerecht je ook wel de neus uit. Maar o je kunt zo lekker eten met iets simpels dat je even in een pan netje kunt snierken. Een beetje groen ten, spek, vetsin, ketjap, lombok. Krijg ik ineens een nieuw Chinees kookboek in handen: "Het Volkskook boek van China" en dat is nu precies wat ik bedoel. Als je op tv die men sen in Bangkok, Singapore, Hongkong op straat of in huis ziet eten, dat eten, die gerechten staan er in dat boek. Een of twee soorten groenten, met wat reuzel, peper, zout gegongseng (roer bakken noemen ze dat in het boek, goed gevonden). Wat spek, garnalen, vlees, soms niet eens, de wijze van bereiden, de toevoeging van vetsin, ketjap, gember is voldoende om de smaak rijk te maken. Er wordt ge sproken van sojakaas (tahoe) en bo nenpasta (dat taotjo kan zijn, maar hier Tianmianjiang heet) bamboescheuten (reboeng) en sojasaus of sojabonen- saus (ketjap). In veel gerechten komt Chinese witte wijn of saké voor. Ik zou werkelijk zo'n fles kopen, u hoeft er geen liters van te gebruiken, maar u zult zien dat dat het geheim van de goede Chinese keuken is. Zelfs het volk gebruikt het. Een zélig kookboek, heel praktisch in gedeeld, handige notities en illustra ties OM ZO OP TE ETEN I Ik geef u een heel eenvoudig gerecht (zelf uitgeprobeerd) een van de ruim 100 die het boek heeft. LD. Roergebakken varkensvlees met gem ber (Chao jiangsirou) Sjanghai Ingrediënten 250 g mager varkensvlees - 150 g tau gé - 1 groene peper - 5-6 gekonfijte gember - 4 eetl. olie Mengsel A: 1 eetl. Chinese rijstwijn of saké - 1 eetl. sojasaus - 1 theel. suiker - 1/2 theel. zout - snuifje vetsin (desgewenst) 2 theel. maizena, aangemengd met 2 eetl. water. Bereiding: 1. Snijd het varkensvlees tegen de draad in, in plakken van 1 cm dik; snijd die in smalle reepjes. 2. Was de taugé en laat uitlekken. 3. Snijd de groene peper in de lengte richting doormidden, verwijder steel tjes en zaden; snijd de peper daar na in reepjes. Snijd de gember in dunne smalle reepjes. 4. Verhit 2 eetl. olie op een middelhoge vlam, roerbak het vlees 1 minuut en voeg daarna mengsel A toe. Roer door, neem de pan van het vuur en laat de inhoud even wachten. 5. Verhit de resterende 2 eetl. olie, roerbak gember, groene peper en taugé gedurende 1 minuut. Roer de inhoud van de vleespan, zout en vetsin door de gember-peper-tau- gé. Bind het gerecht met de aange lengde maizena. "Het Volkskookboek van China" - f 22,50 f 5,porto. De Stichting Vakantieverblijven Indonesië organiseert éénmalig vanaf mei 1982 bezichtigingsvluchten naar haar projecten in Indonesië. Deze vluchten zijn geheel vrijblijvend en na afloop hiervan kan men beslissen of men al dan niet wenst mee te doen aan het participatie systeem van de Stichting. Doelstelling van de Stichting. De Stichting Vakantieverblijven Indonesië heeft zich ten doel ge steld, het reizen naar en het verblijven in een eigen appartement in de mooiste gebieden van Sumatra, Java en Bali voor vele mensen financieel bereikbaar te maken. Omdat de Stichting geen winstoogmerk heeft en vanwege haar bijzondere participatie systeem is het nu mogelijk op een eenvoudige en goedkope manier een vakantie te houden en/of te overwinteren op exclu sieve projecten in Indonesië. De mogelijkheden zijn één maand in Brastagi (Sumatra) één maand in Cibogo (W. Java) één maand in Selecta (O. Java) één maand in Tohpatti (Bali) op elk van de projecten één week Activiteiten van de Stichting zijn - het verstrekken van adressen van hotel- en andere overnachtings gelegenheden. - het bemiddelen in de verkoop van vliegreizen - het aanbieden van goedkope overwinterings- en vakantieverblijven op basis van het participatie systeem. Voor meer informatie kunt U zich wenden tot: Beeklaan 14 - 2562 AM 's-Gravenhage - telefoon 070-64 80 92 wijzigingen van vliegtarieven voorbehouden 11

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1981 | | pagina 11