juwelier 'ALS HET MAAR LEKKER IS' Uw speciaalzaak in Briljant en Indische Sieraden Diamantair VOOR OPKOOP VAN GOUD EN TAXEREN NASI MET KIMM Indische spekkoek Nog even bij de zoetigheid blijven, of u wil of niet. Die agar-agar blokjes met zo n gebarsten korstje, dat is KWEE INTAN, schreef een lezeres me en ze gaf het recept erbij. Ja, nu weet ik het weer. Dat koel-zoete smaakje van vanille, rosestroop, kleurtjes groen, rood, geel. Recept staat trouwens ook in onze Catenius van der Meyden, nog altijd het meest volledige Indische kookboek ooit uitgegeven. Misschien zijn niet alle recepten naar uw smaak, maar ze zijn goed. Als ik u was zou ik het boek kopen zolang het er nog is. "Als ik zo ver weg ben kan pa zijn plan rustig uitvoeren", dacht ik zo. Hij heeft het niet gedaan. Mijn vertrek heeft hij zich heel erg aangetrokken. Zijn oud ste jongen voor zo'n lange tijd niet te zien was te veel voor hem. "Pa begint zo te sukkelen", schreef mijn zusje me. Veertien maanden na mijn vertrek uit Batavia ontving ik het telegram van zijn dood. Ik heb er niet bij mogen zijn, ofschoon we zo veel van elkaar ge houden hebben. Maar de herinnering blijft, de herinnering aan deze grote minnaar van de Stamboel C. BEN SNIJDERS Van de week passeerde ik een ban ketbakker en daar zag ik in de étalage zowaar een schaaltje met "kwee intan". Er stond wel bij "Turkish delight". Nooit van m'n leven gegeten, leek precies op onze agar-agar koekjes. Vergeet het maar I Het ons dat ik kocht twee-zoveel, duur in ieder geval, lag na de eerste hap al meteen in de vuilnisemmer. Een walgelijk flauw- zoete taaie massa. Gauw in Catenius gekeken en warempel, ook daar staat het recept van in. Weet u waar die Turkse zoetigheid van gemaakt is? Van gom Nou ja Gomballen ook, maar daar hebben ze iets bijgedaan waardoor die gom ver hardt, maar ditEcht niet te eten, dus gauw terug naar de onze. Kwee Intan Agar-agar en witte suiker. Kleurstof, essence. De agar-agar dik opkoken, zeven en koud laten worden. U kunt er naar eigen smaak kleurstof en essence (rose, pisang ambon, vanille) toevoe gen. In blokjes snijden. Van de witte suiker dikke stroop koken en laten af koelen. De agar-agar blokjes één voor één in de stroop dompelen en op de stroop laten opdrogen. De blokjes daarna even in meel wentelen tegen het vastplakken aan elkaar. Dan nog even dat beloofde recept van Roedjak Djagoeng waarover ik het laatst nog had. Het moet wel iets van Padang zijn (dacht ik) maar wie beter weet steekt zijn vinger op. Ik kan het recept nergens vinden en ik schrijf het dus maar uit mijn geheugen en naar de smaak-herinnering op. Mijn moeder maakte het alleen als het erg regende en er - gewoonte ge trouw - ook djagoeng werd gebakar. 10 maiskolven met stevige korrels (dus niet te jong) bakar en de korrels er af snijden. 10 lomboks fijn oeleken tezamen met 11/2 ons gedroogde oedang (ebi, niet de reeds bereide, maar gewoon de droge oedang). De oedang van te voren even rendem en toemboek. Wat zout, beetje suiker, géén trassi. Deze boem- boe met veel (verdunde) azijn vermen gen zodat er een dikke saus ontstaat, ongeveer als gado-gado saus. Dit ver mengen met de gepofte djagoeng kor rels. Azijn toevoegen als koerang saus. Selada Djawa Dezelfde ebi-lombok-azijn saus wordt gebruikt voor dit echt Indische slaatje. Slabladeren - schijfjes ketimoen - schijfjes hardgekookte aardappelen - schijfjes hardgekookt ei rangschikken op een schaal. Daaroverheen de ebi- saus en dan weer royaal kripik be- lindjo en gebakken uien. Werkelijk een van de smakelijkste en verfrissendste slaatjes die u zich bedenken kunt. Als u van heet en fris houdt tenminste L.D. VOLKSDANSEN Dansen is gezond, dansen is vooral gezond voor strammer wordende be nen. Mevrouw J. W. Harten-Doornik doet daar wat aan. Zij geeft iedere DINSDAG van 12.30 - 14.00 uur les in volksdansen in de PIGL-huize MODJO, Stadhouderslaan 94, Den Haag. Zin om uw benen op een prettige manier te strekken? U kunt mevrouw Harten opbellen 070 - 23 26 44 of schrij ven: Volendamlaan 974, 2547 CS Den Haag. Fahrenheitstraat 608 - Den Haag Telefoon 070-65 76 65 Behalve vele soorten Indische gouden juwelen (22 krt.) ook zo juist geïmporteerd in vele kwaliteiten: smaragd (djemerut) saffieren, zwart, blauw en paars robijnen, kleurige met en zonder ster - cabochon en gefacetteerd katteoog - chrysoberyl katteoog - apatiet katteoog - enstatiet/diopsiet opalen, zwarte, witte en vuuropalen dublet en tripiets turkoois (pyroos) amethist (ketjubung): geslepen en cabochon geslepen, agaten o a. vuuragaten citrinen tanzaniet maanstenen granaten lapis lazuli tourmalijnen tijgerogen onyx bloedstenen zandstenen jades tijgerklauwen camay (uit schelpen) chrysopraas bloedkoralen Ook inkoop van oud-goud (afbraak) EN NATUURLIJK ALTIJD ALLE KWALITEITEN BRILLIANTEN Dagelijks geopend van dinsdag tot en met zaterdag. HARTELIJK WELKOM HARRYET MARSMAN De onder de naam "Plantersvrouw" bekende mede werkster van het Tijdschrift Moesson schreef een aantal echt Javaanse recepten op zoals ze die vroeger maakte. Geen concessies aan de Hollandse smaak, maar eerlijk zoals het moet. Prijs f 16,90 2,10 porto BOEKHANDEL MOESSON Stort 18,— op giro 158225 en U ontvangt een spekkoek van ca. 500 gram, in speciale ver pakking, franco thuis. "KIMM", Joh. Verhulststraat 98 Amsterdam-Z. Tel. 020 - 72 84 61 12

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1982 | | pagina 12