juwelier
'ALS HET MAAR LEKKER IS'
Uw speciaalzaak
in Briljant en
Indische Sieraden
Diamantair
VOOR OPKOOP VAN
GOUD EN TAXEREN
NASI MET
KIMM Indische spekkoek
Nog even bij de zoetigheid blijven, of u wil of niet. Die agar-agar blokjes met
zo n gebarsten korstje, dat is KWEE INTAN, schreef een lezeres me en ze gaf
het recept erbij. Ja, nu weet ik het weer. Dat koel-zoete smaakje van vanille,
rosestroop, kleurtjes groen, rood, geel. Recept staat trouwens ook in onze
Catenius van der Meyden, nog altijd het meest volledige Indische kookboek
ooit uitgegeven. Misschien zijn niet alle recepten naar uw smaak, maar ze zijn
goed. Als ik u was zou ik het boek kopen zolang het er nog is.
"Als ik zo ver weg ben kan pa zijn plan
rustig uitvoeren", dacht ik zo. Hij heeft
het niet gedaan. Mijn vertrek heeft hij
zich heel erg aangetrokken. Zijn oud
ste jongen voor zo'n lange tijd niet te
zien was te veel voor hem. "Pa begint
zo te sukkelen", schreef mijn zusje me.
Veertien maanden na mijn vertrek uit
Batavia ontving ik het telegram van zijn
dood. Ik heb er niet bij mogen zijn,
ofschoon we zo veel van elkaar ge
houden hebben. Maar de herinnering
blijft, de herinnering aan deze grote
minnaar van de Stamboel
C. BEN SNIJDERS
Van de week passeerde ik een ban
ketbakker en daar zag ik in de étalage
zowaar een schaaltje met "kwee intan".
Er stond wel bij "Turkish delight".
Nooit van m'n leven gegeten, leek
precies op onze agar-agar koekjes.
Vergeet het maar I Het ons dat ik
kocht twee-zoveel, duur in ieder geval,
lag na de eerste hap al meteen in de
vuilnisemmer. Een walgelijk flauw-
zoete taaie massa. Gauw in Catenius
gekeken en warempel, ook daar staat
het recept van in. Weet u waar die
Turkse zoetigheid van gemaakt is?
Van gom Nou ja
Gomballen ook, maar daar hebben ze
iets bijgedaan waardoor die gom ver
hardt, maar ditEcht niet te eten, dus
gauw terug naar de onze.
Kwee Intan
Agar-agar en witte suiker. Kleurstof,
essence.
De agar-agar dik opkoken, zeven en
koud laten worden. U kunt er naar
eigen smaak kleurstof en essence
(rose, pisang ambon, vanille) toevoe
gen. In blokjes snijden. Van de witte
suiker dikke stroop koken en laten af
koelen. De agar-agar blokjes één voor
één in de stroop dompelen en op de
stroop laten opdrogen. De blokjes
daarna even in meel wentelen tegen
het vastplakken aan elkaar.
Dan nog even dat beloofde recept van
Roedjak Djagoeng waarover ik het
laatst nog had. Het moet wel iets van
Padang zijn (dacht ik) maar wie beter
weet steekt zijn vinger op. Ik kan het
recept nergens vinden en ik schrijf het
dus maar uit mijn geheugen en naar
de smaak-herinnering op.
Mijn moeder maakte het alleen als het
erg regende en er - gewoonte ge
trouw - ook djagoeng werd gebakar.
10 maiskolven met stevige korrels
(dus niet te jong) bakar en de korrels
er af snijden.
10 lomboks fijn oeleken tezamen met
11/2 ons gedroogde oedang (ebi, niet de
reeds bereide, maar gewoon de droge
oedang). De oedang van te voren
even rendem en toemboek. Wat zout,
beetje suiker, géén trassi. Deze boem-
boe met veel (verdunde) azijn vermen
gen zodat er een dikke saus ontstaat,
ongeveer als gado-gado saus. Dit ver
mengen met de gepofte djagoeng kor
rels. Azijn toevoegen als koerang saus.
Selada Djawa
Dezelfde ebi-lombok-azijn saus wordt
gebruikt voor dit echt Indische slaatje.
Slabladeren - schijfjes ketimoen -
schijfjes hardgekookte aardappelen -
schijfjes hardgekookt ei rangschikken
op een schaal. Daaroverheen de ebi-
saus en dan weer royaal kripik be-
lindjo en gebakken uien. Werkelijk een
van de smakelijkste en verfrissendste
slaatjes die u zich bedenken kunt. Als
u van heet en fris houdt tenminste
L.D.
VOLKSDANSEN
Dansen is gezond, dansen is vooral
gezond voor strammer wordende be
nen. Mevrouw J. W. Harten-Doornik
doet daar wat aan. Zij geeft iedere
DINSDAG van 12.30 - 14.00 uur les in
volksdansen in de PIGL-huize MODJO,
Stadhouderslaan 94, Den Haag.
Zin om uw benen op een prettige
manier te strekken? U kunt mevrouw
Harten opbellen 070 - 23 26 44 of schrij
ven: Volendamlaan 974, 2547 CS Den
Haag.
Fahrenheitstraat 608 - Den Haag
Telefoon 070-65 76 65
Behalve vele soorten
Indische gouden juwelen (22 krt.)
ook zo juist geïmporteerd
in vele kwaliteiten:
smaragd (djemerut)
saffieren, zwart, blauw en paars
robijnen, kleurige
met en zonder ster - cabochon
en gefacetteerd
katteoog - chrysoberyl
katteoog - apatiet
katteoog - enstatiet/diopsiet
opalen, zwarte, witte en vuuropalen
dublet en tripiets
turkoois (pyroos)
amethist (ketjubung): geslepen en
cabochon geslepen,
agaten o a. vuuragaten
citrinen
tanzaniet
maanstenen
granaten
lapis lazuli
tourmalijnen
tijgerogen
onyx
bloedstenen
zandstenen
jades
tijgerklauwen
camay (uit schelpen)
chrysopraas
bloedkoralen
Ook inkoop van oud-goud
(afbraak)
EN NATUURLIJK ALTIJD ALLE
KWALITEITEN BRILLIANTEN
Dagelijks geopend
van dinsdag tot en met zaterdag.
HARTELIJK WELKOM
HARRYET MARSMAN
De onder de naam
"Plantersvrouw" bekende mede
werkster van het Tijdschrift
Moesson schreef een aantal
echt Javaanse recepten op zoals
ze die vroeger maakte.
Geen concessies aan de
Hollandse smaak, maar eerlijk
zoals het moet.
Prijs f 16,90 2,10 porto
BOEKHANDEL MOESSON
Stort 18,— op giro 158225 en
U ontvangt een spekkoek van
ca. 500 gram, in speciale ver
pakking, franco thuis.
"KIMM", Joh. Verhulststraat 98
Amsterdam-Z. Tel. 020 - 72 84 61
12