Uitgaan en lekker eten in Jakarta Over Hamburgers, Gado-gado 'Boplo', discotheken en nog veel meer. Zat in de auto, natuurlijk weer net niet een van mijn camera's bij me (geloof dat ik ze maar aan Rogier ga geven), passeerden we een op een bapaoverkopers- lijkende kar. Aluminium beslag aan de onderkant, soort aquarium bovenbouw en twee becakwielen met een derde hulpwieltje. Het nogal opvallende bord op de kar toonde allerhande gekleurde bapao's. Dat dacht ik dus, want het bleken hamburgers en hotdogs te zijn I "Ya tuan, kenapa mesti heran, 'kan Indonesia sudah maju!" zei mijn chauffeur toen ik hem vroeg waar deze burgers verkocht worden. Tot mijn verbazing moest ik van hem horen dat deze karren ook in de stadskampongs van Jakarta verschijnen en concurreren met de bah-so verkopers. "Tapi memang enak juga tuan, habis, setiap hari "mie baso" lagi dan "mie baso" lagi, 'kan bosan tuan I" De prijzen variëren tussen Rp 200, en Rp 400,voor een "burger spesial" (ong. 1,85). Overigens is het ver schijnsel Hotdog, Burger en Fried Chicken al lang geen noviteit meer. De snack/coffeebars zijn zeer in trek, vooral bij de scholieren, die evenals hun Europese leeftijdsgenoten het ook vaak niet kunnen nalaten, zij het in mindere mate, om de muren en banken te versieren met namen en allerhande kreten Ook timmert "fingerlicking good" Kentucky fried Chicken nog steeds aan de weg. Een wat gekke ge waarwording in deze gelegenheden te constateren dat inderdaad alles "self service" is in een land waar men er nog een eer in stelt om de warung/restau- rantbezoeker het naar de zin te maken en voortdurend oplet of de klant nog iets wenst. Heb het er wel eens met Rogier schertsend over gehad een "al ternatieve Elseviers koffietest", maar dan met een bepaald Indonesisch ge recht, te houden, ik denk dat de mees te etablissementen (waaronder ik voor deze keer ook vele warungs aan de kant van de weg wil rekenen!) gemid deld hoog zullen scoren Wist U overigens dat er behalve goed Indonesisch/Chinees ook voortreffelijk Europees te dineren is? In ieder geval in Jakarta. Goed, het kost relatief han den vol geld, maar het is er. Een greep: het Toba-restaurant in Hotel Borobu- dur, Le Parisienne in het Hayat Hotel, de restaurants in Hotel Sahid Jaya, Sa ri Pacific en niet te vergeten Hotel Hilton. Met stuk voor stuk personeel dat weet wat er van hen verwacht wordt. Een afgezaagd doch functioneel testje is een wat minder alledaagse likeur te vragen, bijvoorbeeld een "Irish Mist" en ja hoor, allemaal wisten ze wat voor een soort likeur het was, doch men had het helaas niet in huis. Waarmee ik maar wil zeggen dat het niet louter jongens in een strak pak 14 zijn, doch dat ze weten waar ze mee bezig zijn. Des te meer te waarderen, daar na sluitingstijd de gemiddelde "gargon" met max. Rp 140.000,(per maand) naar zijn, op z'n gunstigst, stenen huis je in de goedkope wijken teruggaat. En zelf, al zou het willen en kunnen waar deren, financieel niet in staat is ooit maar iets van de op onze restaurant tafel getoverde gerechten bij hem thuis te laten opdienen. Goedkoper dineren kan ook, en wel bij filmster Rima Melati's "Le Bistro". Zij runt ook een Bodega en een "brui ne kroeg", de Jaya Pub (adressen in het Indonesisch Engelstalige blad The Indonesian Times). Ook een onderschat restaurant is "Art and Curio" in de Kebon Binatang buurt. Daar wordt ook Indonesisch eten ge serveerd. Ik zou bijna willen zeggen "Indisch eten", ik heb sterk het ver moeden dat oude recepten worden ge bruikt. Datzelfde geldt ook voor res taurant "Trio" (spoorweg Gondangdia Lama) dat overigens samenwerkt met het airconditioned en ook nog schap pelijk geprijsde "Queen" restaurant, een twee honderd meter daarvoor. Tja nu zijn we toch weer beland bij de locale keuken. Aanraders? Ik weet het niet, er zijn bijna geen echt slechte restaurants meer. Padangs eten De "Beringin" chain heeft overal zijn filialen; je moet er wel van houden, je betaalt per geconsumeerd gerechtje. U kent het wel, je zit nauwelijks of er glijdt een twaalftal borden ongemerkt van twee armen van de serveerder. Gado-gado? Ja, gado-gado Boplo na tuurlijk! Nog steeds niet te evenaren en onvoorstelbaar laku. SEAFOOD Begin '70 nog "antri antri" op je beurt wachten in Tandjung Priok, tegenwoor dig, als ik me niet vergis, vier verdie pingen airconditioned smullen in Jl. Batuceper en wel vragen naar "Yun Yam", alhoewel de overige restaurants daar ook zeker de moeite waard zijn om te proberen. Vraag als U overdag bij Jl. Surabaya bent naar "Es Teler", de topper onder de schooljeugd. Wilt U niet weg, ga dan op het terras wachten voor het huis en maak uw keus. Baso, bami ko- cok, baso tahu, putu, bapao, martabak (ik vind de telor lekkerder dan de "manis", kwestie van smaak natuurlijk), saté (boze tongen fluisteren dat er veel wordt gemixed met kelinci konijn) en allemaal nog steeds schappelijk in prijs. Een en ander combineren met "uit gaan"? Kan ook, naar de film bijvoor beeld (wel behoorlijk in geknipt hoor) of i.p.v. een Barat film waarom niet eens naar een Indonesische film. Schit terende bioscopen zijn Garden Hall in Kebayoran Baru, vlakbij Blok M en Jakarta Theater (naast Sahid Jaya) goedkoper kan ook hoor; voor aan kondigingen zie de kranten. (Sinar Ha- rapan is het meest compleet). Of naar het T.I.M. (Oude Dierentuin), daar is altijd wel wat te doen op het gebied van drama, tentoonstellingen, muziekuitvoeringen, etc., of naar Ancol (idem), of naar een attractie in de hotels. Een band als Ireng Maulana, of gitarist Jopi Item bezig te zien geweldige jazz uit hun instrumenten te halen, is altijd weer verrassend, (wel redelijk dure toeslag en geen "jeans T-shirts), naar de discotheeek, zeer druk be zocht door de "happy few" (nou "few"), zelfs door de week is het er een drukte van belang. "ORIENTAL" in het Hilton Hotel, Pit stop (Hotel Sari Pacific) en "LE MIRA GE" (Hotel Sahid Jaya) waar het zelfs mogelijk is nog een redelijk gesprek te voeren; voorts zijn er nog wat min der bekende gelegenheden. Ook in de nachtclubs is het altijd "ramai", bijvoorbeeld in TROPICANA in de buurt van Senayan (veilige lo catie). Nu vind ik persoonlijk nacht clubs altijd iets "gemaakts" hebben, maar goed, ieder zijn plezier U ziet het, er is echt nog wel het een en ander te beleven in misschien, ze ker kort na aankomst, nogal chaotisch aandoend Jakarta. Uw gastheer of uw gastvrouw zal U zeker eerder genoem de plaatsen kunnen wijzen en die zul len hopelijk een dimensie aan uw ver blijf in "Kota Monas" toevoegen. Sampai ketemoe lagi Permissie dulu ya I Si Bangau - JAKARTA (30)

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1982 | | pagina 14