O ORIENT TRAVEL B.V. 'ALS HET MAAR LEKKER IS' Zojuist verschenen: Toko Moesson Een paar lekkernijen die niet speciaal onder de Kerstboom worden gegeten, maar wel het hele jaar door onder wel ke boom U maar verkiestGezellig wat in de keuken knutselen om vrien den en familie te onthalen. RONDO ROJAL 2y2 ons tapé singkong - 1 ons bloem (meel) 2 ons geraspte klapper - 1 eetlepel suiker - 1/2 theel. zout - 1/2 vanille stok - ruim olie De tapé van de nerf ontdoen en fijn- prakken. Van de geraspte klapper 1 glas of iets minder santen persen. De tapé, met het meel, zout, suiker en (in kleine stukjes verdeelde) vanille dooreenmengen, tot een gelijkmatig dikke massa. Lepelsgewijs in hete olie goudgeel bak ken, laten uitlekken en eventueel de gebakken koeken een ronde vorm ge ven, als ze bijna zijn afgekoeld. AGAR-AGAR SERIKAJA (Menado) 1 stang agar-agar - 2 eieren - 21/2 ons gula jawa - 1 ons geraspte klapper - '/2 thee lepel zout - 1 stokje vanille of een pakje poeder Gula jawa met een glas water opkoken en daarna door een zeef halen. Agar- agar in stukken weken in een glas wa ter, daarna met de suikerstroop op koken. Als het kookt, vuur uitmaken, vanille erbij doen. De eieren opklop- (Vervolg: "Magelang, toen en nu") Yayasan is nu gevestigd in Jakarta en voegt zich naar het tegenwoordige Indonesië en de wetten van dit land. Richt zich op de wereld van nu en de mogelijkheden van nu maar put nog steeds kracht uit het nobele voorbeeld van een van de grootste zonen van Nederland: Pa van der Steur. Mijn ontboezeming is eigenlijk een hommage aan iets wat ik niet direct onder woorden kan brengen. Iets dat ik gekend heb en dat ik weer her kende op die Kerstviering. Dankbaar dat ik al jong heb mogen leren dat er zoiets bestaatZoiets waar mijn ou ders groot respect voor toonden. Iets dat ik later weer tegenkwam en dat me steun gaf op mijn eigen levensweg. Iets dat me leerde wat dat is: een Mens met een hoofdletter. We hebben ze gekend in alle rangen en standen. Enkelen vielen op als uitblinkers. Velen bleven onbekend en naamloos totdat ze in uren van beproeving hun inner lijke waarde moesten tonen. Er moeten er ook zijn geweest die nooit een kans kregen of die in menselijk opzicht ten onder zijn gegaan. Pa had immers vele duizenden kinderen I Mogen zij en heel hun nageslacht blij vend iets vasthouden van de waarach tigheid en de vonk van Liefde tot de medemens zoals Pa die aan ons over droeg in het Magelang van toen. J. W. HANHART pen. Van de klapper '/2 glas santen persen; met de geklopte eieren in de opgekookte agar-agar, gieten. Even de agar-agar weer op vuur zetten tot dat het kookt, dan de santen met geklop te eieren erin gieten. In puddingvorm laten afkoelen. Wanneer de pudding is afgekoeld, zult U merken, dat er zich vanzelf twee lagen hebben gevormd, bovenste is troebel en onderste helder. POTO KERING 5 ons ketanmeel - 5 ons rijstemeel - 5 ons gula jawa De gula jawa fijnraspen. Mengen met beide meelsoorten. In stomer gaar- stomen. Wanneer het gaar gestoomd is en wat afgekoeld, kan men het in stukken snijden. ROTI PISANG (Malang) 5 ons rijstemeel - 4 a 5 ons geraspte klap per - 5 bananen - 21/2 ons suiker - tikkeltje zout Van de klapper 3 glazen santen per sen. Wat opwarmen en het meel erin doen en omscheppen, tot een dikke massa. De bananen in kleine stukjes snijden, met suiker en zout in het santen/meelmengsel gieten en nog even op klein vuur omroeren. In voor verwarmde oven, in een diep bakblik verder gaar bakken. SAWUT (Madura) 1 kg rauwe singkong (ketella pohon) - 5 ons gula jawa - 2 ons geraspte klapper - 1 eetlepel zout De singkong grof raspen, mengen met de eveneens fijngeraspte gula jawa en zout. In stomer gaarstomen. De ge raspte klapper er bovenop strooien. TAART KELAPA MUDA 1 jonge klapper - 3 eieren - 2'/2 ons bloem 1 ons suiker - 1 eetlepel boter of margarine '/2 theelepel zout - 1 stokje vanille De jonge klapper uit de klapperdop schrapen. De eieren met de suiker stijf opkloppen. De jonge klapper-stukjes en meel, vanillestukjes en zout, beetje bij beetje in de opgeklopte eieren mengen. In vuurvaste schaal, die van tevoren met wat boter of margarine is ingesmeerd, storten en in voorver warmde oven, gaar bakken. Inplaats van jonge klapper (in diep vries te krijgen bij meeste Indische winkels) gebruikt men ook wel jonge peren of een soort Zuchini. Doe er dan wel een forse scheut cocos-essence en een pond fantasie bij, want de smaak van kelapa muda is onverge lijkbaar "KIJKEN OVER DE KIM" - Anthony van Kampen. Het leven van een schrijver-avonturier. f 27,50 porto 5,25 H. J. VAN MOOK AND INDONESIAN INDEPENDENCE door Yong Mun Cheong Een studie over zijn rol in de Nederlands-Indonesische betrek kingen 1945-'48. (Eng. uitgave) BRIEVEN UIT SUMATRA 1928- 1949 - door J. J. van de Velde 35,porto f 5,25 EEN MERKWAARDIGE LOOPBAAN - door A. Visser Herinneringen van een bestuurs ambtenaar in Ned.-lndië/lndone- sië (1932-1950) f 32,50 porto f 5,25 BOEKHANDEL MOESSON Beperkte voorraad Woods Peppermint p. fl. 9, Obat matjan (wit) f 9,50 Obat matjan zakformaat (rood) 2,75 Altijd vers in voorraad sambelans van VAMU De specialist op het Verre Oosten biedt aan Retour JAKARTA1.650, PLUS retour COLOMBO 1.200,— Nu voordelige overwinteringsreizen naar California en Hawaii Rokin 52 - AMSTERDAM - Tel. 020 - 24 25 38 Laan van Meerdervoort 291 - DEN HAAG Tel. 070 - 63 83 67 Singel 486 - 1017 AW AMSTERDAM Tel. 020-23 74 84 Groeneweg 1 - 1381 CM WEESP Tel. 02940 - 1 48 88 1 79 58 19

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1982 | | pagina 19