.e,:078-180866* .(Geldn^di? Het maken van tahoe /ettakauionf fiftoncieringen Dagelijks geopend van 9 uur tot 20uur Dit valt en staat met de kwaliteit van de melk die we eerst uit sojabonen (kedelé) moeten persen. Maar ook kwantiteit is belangrijk, want waarom zouden we meer "ampas" (af val) weggooien dan nodig is. De welvaart heeft zich zelfs tot de vogels buiten uitgestrekt. De merels, mezen, vinken en mussen trekken er hun snavels voor op en zelfs de gulzige eksters gaan er hautain aan voorbij. Mijn hulp en toeverlaat van de overkant die al twintig jaar de ramen komt zemen iedere week, zegt dat ze bij haar alle bruine broodkruimels laten liggen. Ze pikken er alleen witte tus sen uit. Zulke vogels toch I Bijna erger dan mensen Om melk te maken, moeten we in de eerste plaats een maal-ding hebben. Dat kan een ouderwetse gehaktmolen zijn (hand) met drie zeefjes, waar de geweekte bonen door gedraaid worden. Eerst door de grove, dan door de middel ste en tenslotte door de fijne zeef. Als U er zo één heeft, zit U goed. Maar tegenwoordig worden ze, hoor ik, alleen verkocht met één zeef en die is te grof. Misschien kan 't ook in de Moulinette, zo'n 1-2-3. Ik doe 't met mijn huis- houdmachine in de beker; een Braun. En dat gaat prachtig. We beginnen met de sojabonen te zuiveren van ongerech tigheden, goed schoon te wassen en minstens 18 uren in ruim water in de week te zetten. 125 gram voor de eerste keer om te proberen. Niet alleen de vis, ook sojabonen worden duur betaald. En als 't mislukt? Kan niet als U precies doet wat ik zeg. De geweekte bonen opnieuw was sen, weekwater weggooien, nooit gebruiken (bitter). Dan meet U af, 1 liter water, een beetje meer mag ook wel. En dan zal ik vertellen hoe ik dat doe met mijn Braun. Ik neem een pan, zet er een vergiet op waarin ik een flinke lap KAASDOEK leg. (Ik koop het op de markt, maar mis schien ook bij de Boerenbond?) Ik schep vier of vijf lepels van de geweekte bonen in de beker en doe er zoveel, of zo weinig water bij dat hij draaien kan. In minder dan geen tijd is het brij. Deze brij in het vergiet overbrengen op de kaasdoek dus. En de beker vullen met een nieuwe hoeveelheid bonen. Doorgaan tot op. Dan heb ik zowat de helft van 't water opgebruikt. Ik neem de punten van de doek bij elkaar en Karetdoormanweg 9 g V 33T7 ZD Doidiacht telefoon: 078-18 08 66* VOORBEELDEN CONTINU CREDIET Krediet limiet Aflossing per maand incl rente 2'/,% Rente per maand berekend over uitst saldo Theoreti sche looptijd in maanden f 6.000 ƒ10 000 1 7 000 - 150 - 250 - 425.- 1.36% 1,31% 1,21% 59 58 56 VOORBEELDEN PERSOONLIJKE LENING Krediet bedrag (netto in har.den) 36 maanden 48 maanden 60 maanoen 6.000- 10.000 - 15 000 - ƒ215.31 ƒ351.- ƒ520.62 173.31 281.06 '415.75 148,12 239,10 352,83 Andere bedragen dan de hier genoemde zijn mogeli|k Rontewijzigingen voorbehouden Bi| geen gehoor 013-342849 De man op de foto in een tahu fabriek in Bogor draait de "molen steen" (twee zware stenen die over elkaar draaien) aan. In de bo venste zit een gat. Daar gaan de harde, rauwe kedelee-boontjes in. Direct onder deze bovenste steen ziet men dan de vermalen kedelee als een soepige meel over de onderste steen vloeien. Want er wordt de hele tijd wat water bij geschept. Het vloeit dus als het ware tussen die nauwe spleet tussen de twee stenen uit. De onderste steen heeft meteen een "opvang-goot" er omheen mei een tuit. Daaronder staat de emmer om het meel op te van gen. Direct erachter ziet men de kookdrum staan waar het meel tot een papje gekookt wordt. (Foto Rogier) knijp er de dikke melk uit die in de pan loopt. Dan herhaal ik de handeling. De korrelige pulp die in de doek achter gebleven is maal ik opnieuw waarbij de rest van 't water wordt gebruikt. Als de bonen twee keer gemalen zijn heb ik dus ruim één liter uitstekende sojamelk in de pan. Opzetten op een matig vuur en AL ROEREND aan de kook brengen, brandt gauw aan. Op laten komen, vlam lager, opnieuw laten op komen en zo een paar keer. Dan de pan in een kom koud water zetten om gauw af te laten koelen en roeren om te voorkomen dat er een vel op komt. Zuivere plantaardige melk. Nu 't stremmen, waarvoor gewone tafelazijn gebruikt kan worden. Maar ik vind citroensap frisser. Voor één liter melk, 2 3 eetlepels azijn of sap er druppelsgewijs door roeren. De melk mag een beetje lauw zijn. Gaat natuurlijk schiften. "Soesoe'né petjah, ndoro." Geeft niks I Geeft niets, laat die geschifte melk een tijdje staan, het vocht gaat zich afscheiden en een deegachtige massa zakt op de bodem van de pan. Ik giet 't bovendrijvende water voorzichtig af en schep de brij op vierkante lappen van kaasdoek, ik maak er pakjes van, ongeveer 10 x 10 x 2, stapel ze op in een vergiet, zet er een bord op of een plankje of wat ook over, daar een gewicht boven op, om er al 't vocht uit te laten 'druppelen. Als er niets meer uitdruipt is de tahoe klaar. Onder water bewaard in de koelkast, al of niet in de doekjes kan deze tahoe lang goed blijven. Wel bekome het UHARRYET MARSMAN 9

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1983 | | pagina 9