.e,:078-180866*
.(Geldn^di?
Het maken van tahoe
/ettakauionf
fiftoncieringen
Dagelijks geopend van 9 uur tot 20uur
Dit valt en staat met de kwaliteit van de melk die we eerst
uit sojabonen (kedelé) moeten persen. Maar ook kwantiteit
is belangrijk, want waarom zouden we meer "ampas" (af
val) weggooien dan nodig is. De welvaart heeft zich zelfs
tot de vogels buiten uitgestrekt. De merels, mezen, vinken
en mussen trekken er hun snavels voor op en zelfs de
gulzige eksters gaan er hautain aan voorbij. Mijn hulp en
toeverlaat van de overkant die al twintig jaar de ramen
komt zemen iedere week, zegt dat ze bij haar alle bruine
broodkruimels laten liggen. Ze pikken er alleen witte tus
sen uit. Zulke vogels toch I Bijna erger dan mensen
Om melk te maken, moeten we in de eerste plaats een
maal-ding hebben. Dat kan een ouderwetse gehaktmolen
zijn (hand) met drie zeefjes, waar de geweekte bonen door
gedraaid worden. Eerst door de grove, dan door de middel
ste en tenslotte door de fijne zeef. Als U er zo één heeft,
zit U goed. Maar tegenwoordig worden ze, hoor ik, alleen
verkocht met één zeef en die is te grof. Misschien kan 't
ook in de Moulinette, zo'n 1-2-3. Ik doe 't met mijn huis-
houdmachine in de beker; een Braun. En dat gaat prachtig.
We beginnen met de sojabonen te zuiveren van ongerech
tigheden, goed schoon te wassen en minstens 18 uren
in ruim water in de week te zetten. 125 gram voor de eerste
keer om te proberen. Niet alleen de vis, ook sojabonen
worden duur betaald. En als 't mislukt? Kan niet als U
precies doet wat ik zeg. De geweekte bonen opnieuw was
sen, weekwater weggooien, nooit gebruiken (bitter).
Dan meet U af, 1 liter water, een beetje meer mag ook wel.
En dan zal ik vertellen hoe ik dat doe met mijn Braun.
Ik neem een pan, zet er een vergiet op waarin ik een flinke
lap KAASDOEK leg. (Ik koop het op de markt, maar mis
schien ook bij de Boerenbond?) Ik schep vier of vijf lepels
van de geweekte bonen in de beker en doe er zoveel, of zo
weinig water bij dat hij draaien kan. In minder dan geen
tijd is het brij.
Deze brij in het vergiet overbrengen op de kaasdoek dus.
En de beker vullen met een nieuwe hoeveelheid bonen.
Doorgaan tot op. Dan heb ik zowat de helft van 't water
opgebruikt. Ik neem de punten van de doek bij elkaar en
Karetdoormanweg 9 g
V 33T7 ZD Doidiacht
telefoon:
078-18 08 66*
VOORBEELDEN CONTINU CREDIET
Krediet
limiet
Aflossing
per
maand
incl rente
2'/,%
Rente per
maand
berekend
over uitst
saldo
Theoreti
sche
looptijd
in
maanden
f 6.000
ƒ10 000
1 7 000 -
150 -
250 -
425.-
1.36%
1,31%
1,21%
59
58
56
VOORBEELDEN PERSOONLIJKE LENING
Krediet
bedrag
(netto in
har.den)
36
maanden
48
maanden
60
maanoen
6.000-
10.000 -
15 000 -
ƒ215.31
ƒ351.-
ƒ520.62
173.31
281.06
'415.75
148,12
239,10
352,83
Andere bedragen dan de hier genoemde zijn mogeli|k
Rontewijzigingen voorbehouden
Bi| geen gehoor 013-342849
De man op de foto in een tahu fabriek in Bogor draait de "molen
steen" (twee zware stenen die over elkaar draaien) aan. In de bo
venste zit een gat. Daar gaan de harde, rauwe kedelee-boontjes
in. Direct onder deze bovenste steen ziet men dan de vermalen
kedelee als een soepige meel over de onderste steen vloeien.
Want er wordt de hele tijd wat water bij geschept. Het vloeit dus
als het ware tussen die nauwe spleet tussen de twee stenen uit.
De onderste steen heeft meteen een "opvang-goot" er omheen
mei een tuit. Daaronder staat de emmer om het meel op te van
gen. Direct erachter ziet men de kookdrum staan waar het meel
tot een papje gekookt wordt. (Foto Rogier)
knijp er de dikke melk uit die in de pan loopt. Dan herhaal
ik de handeling. De korrelige pulp die in de doek achter
gebleven is maal ik opnieuw waarbij de rest van 't water
wordt gebruikt.
Als de bonen twee keer gemalen zijn heb ik dus ruim één
liter uitstekende sojamelk in de pan. Opzetten op een
matig vuur en AL ROEREND aan de kook brengen, brandt
gauw aan. Op laten komen, vlam lager, opnieuw laten op
komen en zo een paar keer. Dan de pan in een kom koud
water zetten om gauw af te laten koelen en roeren om te
voorkomen dat er een vel op komt.
Zuivere plantaardige melk.
Nu 't stremmen, waarvoor gewone tafelazijn gebruikt kan
worden. Maar ik vind citroensap frisser. Voor één liter
melk, 2 3 eetlepels azijn of sap er druppelsgewijs door
roeren. De melk mag een beetje lauw zijn. Gaat natuurlijk
schiften. "Soesoe'né petjah, ndoro." Geeft niks I Geeft
niets, laat die geschifte melk een tijdje staan, het vocht
gaat zich afscheiden en een deegachtige massa zakt op
de bodem van de pan.
Ik giet 't bovendrijvende water voorzichtig af en schep de
brij op vierkante lappen van kaasdoek, ik maak er pakjes
van, ongeveer 10 x 10 x 2, stapel ze op in een vergiet, zet
er een bord op of een plankje of wat ook over, daar een
gewicht boven op, om er al 't vocht uit te laten 'druppelen.
Als er niets meer uitdruipt is de tahoe klaar. Onder water
bewaard in de koelkast, al of niet in de doekjes kan deze
tahoe lang goed blijven.
Wel bekome het UHARRYET MARSMAN
9