Maleisië-Tour Herinnering aan het verleden: in oud-Hollandse stijl in rode baksteen opgetrokken huizen in Malakka. (Foto: L.D.) Februari 1983 Chinesië - is dit een nieuw land? Komt niet voor op de wereldkaart - wel nee: we rijden door Maleisië in een airconditioned bus met verstelbare vliegtuig- stoelen. Maar waar zijn dan de Maleisiërs, de tukangs jualans langs de weg, de warong ketjils, de gezellig op muurtjes fittende of zomaar langs de weg hurken de ngobrollende mannen Met 36 mensen - waaronder mijn man en ik twee van de zeven niet-Singaporeans - maken wij een rondtour door Maleisië: via de Johorebridge naar Kuala Lumpur - Cameron highlands - Penang (2 nachten) - Genting Highlands - en weer terug via Kuala Lumpur naar Singapore. De trip duurt 6 dagen en kost S 338, per persoon (S 1,f 1,30) inclusief entrees, kabelbanen, 5 sterren hotels (op één na), lunches en diners. Uiteraard leer je een land niet kennen in 6 dagen. Ik probeer dan ook enkel mijn EERSTE INDRUKKEN te vertellen. Aan onwillekeurige vergelijking met Java, Bali en rond Tobameer ontkom ik hierbij niet. Toen wij de Maleisië-tour boekten in Singapore, hadden wij de stille hoop behalve wat van het land te zien, ook contact te krijgen met de Maleisiërs, hun taal te spreken, over hun land te horen, of en wat de mogelijkheden en verwachtingen van buitenlanders zijn die er willen komen wonen. Helaas is daar niet veel van terecht gekomen wegens tijdgebrek en de aard van de tour. De afstanden zijn groot en je reisde van 's morgens 8 uur tot 7 uur 's avonds. Omdat Singapore en Maleisië twee aparte staten zijn moeten vóór en na de Johorebridge (de grensovergang) douane en immigratieformaliteiten wor den vervuld. Vooral aan de Maleisië- kant gaf dit wat rompslomp. Twee aparte doorgangen, waarvan één voor niet-Singaporeans, beogen een snelle doorvoer, wat ook klopte voor de 7 niet-Singaporeanen. De Singa poreans moeten alles openen en wor den secuur gecontroleerd. Waarom? Ik weet het niet. Tijdens het wachten koop ik van een Indiase verkoper wat ochtendjajan - wij zijn tenslotte om 7 uur 's ochtends vertrokken. Tevens beleef ik mijn eer ste ervaring met een maleisisch toilet. Dit is gewoon een badkamervloertje met een emmer water, waarin een gajong (blik). Vergeleken bij latere noodstops is di nog een 5-sterren gelegenheid Toch word je wel vindingrijk op dit gebied, want wij dames, ontdekken dat je het beste bij een groot benzine station terecht kan, ook al maakt de bus geen gebruik van dit station. Als iedereen eindelijk "gechecked" is vertrekken wij voor de eigenlijke tour. In de bus rijden twee chauffeurs, die tevens optreden als reisleider en gids. Precies om de 2 uur wordt een koffie- stop gehouden van een half uur en Wisselen de chauffeurs van plaats. De explicaties gebeuren in (gebrekkig) Engels en Cantonnees. Van de route wordt afgeweken als er bezienswaardigheden in de buurt zijn. Deze bestaan uit Boeddhistische- en Hindoeistische tempels, watervallen, (stuw)meren, bijzondere musea, een enkel mooi aangelegd park met los lopende aapjes en botanische gardens, bronnen met kokend heet water, waar in een algensoort groeit, die zich al leen in dit kokende zwavelhoudende water prettig voelt. Er is daar ook ge legenheid een warme douche te ne men, maar met een buitentemperatuur van 35° C is er in gezelschap geen animo voor. Lunches en diners worden langs de route gebruikt. Deze maaltijden zijn Cantonnees/Pekingnees: heel goed en smakelijk. Alleen voor ons - 7 niet- Chinezen - is 2x per dag gedurende 6 dagen Chinees eten een beetje te veel van het goede Wij zevenen komen uit West Duits land, Nieuw Zeeland, Australië, Enge land en Nederland. Het servies en bestek in de restau rants bestaat uit plastic. Hoewel voor iedereen met kommetjes en chop sticks gedekt is, kunnen degenen die hier moeite mee hebben, gewoon plastic borden, lepels en vorken krij gen. Met 10 man zit je aan een ronde tafel. Ongeveer 5 6 gerechten een grote kom soep en rijst komt op tafel. ledereen graait dan met z'n chopsticks in de gerechten. In de soepkom zit wel een soeplepel en daarvoor heeft ieder ook een lepeltje bij z'n komme tje. Maar bordjes of zo voor de botjes of graten worden niet verstrekt en om dat een kommetje nu eenmaal geen rand heeft, deponeer je je afval ge woon op tafel naast je kom. Eten met gesloten mond is er ook niet bij; je kan precies zien hoever je overbuur man is met z'n hap eten. Als je iets wilt hebben van een gerecht aan de overkant van de tafel, dan vraag je het niet, maar je reikt er gewoon naar en met je chopsticks balanceer je het stukje vis, kip of vlees naar je toe. Soms gaat dat mis en belandt je prooi in de soepkom - maar never mind, die graai je er dan weer uit. Volgens som migen smaakt de soep dan ook pas op het eind van de maaltijd het lek kerst Als je genoeg hebt of als er niets meer te graaien valt, schuif je je kommetje van je af, gooi je je sticks tussen je afval op tafel en je verdwijnt zonder iets te zeggen. Een andere gewoonte, die bij de "blan ken" tabu is, is het luidkeels laten horen hoe lekker je gegeten hebt. Afgezien van deze ervaringen is de rest zeer positief (naar Europese maat staf dan - red.). Overigens, Indone sisch eten, zoals wij dat kennen, heb ben ze daar niet, wel iets van Padang. Toch is de smaak anders - niet zo lekker, vind ik. Kuala Lumpur, bekend als een broei end hete stad, is bij onze aankomst om 7 uur 's avonds, heerlijk koel door een kort tevoren neergeplensde tro- penbui. Cameron- en Genting highlands lig gen 6000 ft boven de zeespiegel. Heerlijk klimaat dus: Cameron ademt nog wat Engelse sfeer uit; was vroe ger dè Engelse "koude neus" plaats. Is nog ongecompliceerd, natuurlijk - hier zie ik ook de eerste Maleiers, ech te Mohamedanen. Hier zijn theetuinen 10

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1983 | | pagina 10