ALS HET
MAAR LEKKER IS
KiMM Indische spekkoek
Guesthouse "TAMARA"
W. F. Berretty (Bangkok) en F. H. Hernnsdorf (Sin
gapore) wensen vrienden en kennissen Zalig Kerst
mis en een gelukkig Nieuwjaar 1984.
Familie en kennissen: Vrolijke Kerst en Voorspoe
dig 1984 toegewenst door Irma Groen, Belleville,
NY. USA en Jacobus Mark, Glen Ridge, NY. USA.
Alle medekrijgsgevangenen van de eilanden Flores
(Maoemere) - Amahai - Haroekoe - Liang en Singa-
porekampen: Prettige Kerstdagen en een Voor
spoedig 1984 toegewenst en tot ziens op de Reünie
28 april 1984 in het Ned. Congresgebouw te Den
Haag. L. Jacobs en echtgenote, Enschedelaan 63,
2541 CH Den Haag.
Aan alle sobats en Moessonlezers: Selamat Hari
Natal dan Kung Hei Fat Choi Jan Lauty Klee-
vens-Musch, 1-B Alberose, 134 Pokfulan Road,
Hong Kong.
Aan alle vrienden en kennissen uit Bogor een
Voorspoedig Gelukkig 1984 toegewenst door
F. Kluin-Jansen (Riek) uit Assen, Mr. P. J. Troel-
stralaan 42.
U. C. Koot en E. Koot-Berger wensen alle vrienden,
kennissen en relaties Prettige Kerstdagen en een
goed Nieuwjaar 1984 toe. Röntgenstr. 15, 3817 TK
Amersfoort.
Slamat Hari Natal dan Tahun Baru aan alle vrien
den en bekenden. Fam. G. Lenting-Blume, Dok-
weg 15, 3316 AD Dordrecht.
PENCAK-SILAT CIMANDE/CIKALONG wenst U
SLAMAT HARI NATAL - SLAMAT TAHUN BARU.
J. A. Beckx, Francisca Hoeve 8, 2804 HR Gouda,
tel. 01820 - 3 01 15.
Kinderen, familie, vrienden en kennissen alles wat
wenselijk is in het jaar 1984 toegewenst door Mw.
S. F. Urbach-Hartman, Jaap Edenstraat 26, 1067 RZ
Amsterdam.
Oetjapan kami boeat sekalian Indo-Familie dan
sobat sobat sedimikian. Slamat Hari Natal dan
Tahoen Baroe 1984. W. Westenberg dan Istri Oela
Stekkinger, Laurens v. Teylingenstr. 9, 1671 EM
Medernblik.
De "Yayasan Penyayang Binatang" (geleid door
IBU SUPIAH, haar helpers en Chris Schneider) in
Indonesië, met het "Comité Dieren-Asiel Jakarta"
in Nederland, wensen allen die op welke manier
maar ook medewerken om het dierenasiel te Ja
karta in stand te houden en de wens dat georgani
seerde dierenbescherming in Indonesië gereacti
veerd wordt, steunen GELUKKIG NIEUWJAAR,
Selamat Tahun Baru.
Een vrolijke Kerstpudding
Voor de feestdagen iets bijzonders,
niet te duur en niet te ingewikkeld. Ik
vond het recept met een schitterende
afbeelding in kleur in "Selera", een
zeer luxe Indonesisch damesblad vol
heerlijke recepten.
Voorlopig eerst deze Kerstpudding.
Groen van buiten, versierd met zilve
ren suikerkraaltjes, beeldschoon
Snijd je deze agar-agar pudding als
een taart door dan zie je onder de
groene, een witte laag en daarna een
vuurrode, het hart van de pudding dus.
Ik hoop dat U het zich kunt voorstel
len. Proberen
Benodigdheden:
Voor de groene laag
5 daon pandan (minder mag ook) -
halve theelepel groene kleurstof (daon
suji stond in het recept, maar dat is
hier niet te krijgen) - 4'/2 glas water -
11 eetlepels suiker - stang agar-
agar (plm. 1 pakje gelatine) - druppel
tje vanille of pakje vanillesuiker.
Voor de witte laag: (kleiner dan de
groene) 1 glas santen - 5 eetlepels
suiker - halve stang agar-agar (1/2 pak
je gelatine) - beetje zout.
Voor de rode laag:
1 glas santen - 5 eetlepels suiker -
1/2 stang agar-agar ('/2 pakje gelatine)
- 100 gr. jonge klapper (in diepvries te
krijgen, anders zie recept onderaan) -
halve theelepel rode kleurstof - twee
druppels vanille essence of pakje va
nillesuiker.
Voor de saus:
11/2 glas (klapper)water of dunne san
ten - 3 eierdooiers - 250 gr. (blikje)
fijn geraspte ananas - 2 eetlepels sui
ker - paar druppeltjes vanille essence
- beetje zout.
Bereiding als die van vla. Water (san
ten) aan de kook brengen, vervolgens
eieren (met de suiker geklopt), ananas,
vanille toevoegen. Indien nog te dun
met wat maizena aandikken.
Voor de pudding de drie kleuren apart
aanmaken. Omdat er een "wachttijd"
is tussen het ingieten van de lagen,
kunt U ze na elkaar maken. Eerst
groen, dan wit, dan rood. De tijd die
voor de bereiding nodig is, is de tijd
dat de lagen nodig hebben om te har-
S®
den. Wel alle ingrediënten van te
voren klaarzetten I
Men heeft 3 kommen van opeenvol-
qende qrootte nodiq, b.v. middellijn
20, 17 en 15 cm.
De groene agar-agar pudding (vloei
baar dus) wordt in de grootste kom
gegoten. De kom in ijswater zetten (en
daarin laten) en de agar-agar even
hard laten worden. Dan de kleinere
kom in de groene pudding drukken.
Goed aandrukken, kom vullen met ijs
blokjes opdat de groene agar-agar
vlugger hard wordt. Dan het kleine
kommetje weghalen en in de ontstane
kuil de witte agar-agar gieten. Even
laten harden, dan de derde kom (de
kleinste dus) in de witte massa druk
ken. Zelfde proces als voorgaand.
Tenslotte in de witte holte de rode
agar-agar gieten. De gehele kom nu in
de koelkast zetten. Als alles goed hard
is, de kom omkeren op een platte
schaal temidden van de gele saus. De
rest van de vla serveren bij de porties.
De pudding versieren met slagroom,
suikerkraaltjes e.d.
Recept van surrogaat klappa kopjor
Van Lien Bierhuys dit handige recept
voor een heerlijke dranktractatie. U
kunt de klapper-schilfers ook gebrui
ken in de bovenomschreven Kerst
pudding. Klappa kopjor drinken met
vanille- of rosestroop. D
Een nacht tevoren in de vriesafdeling
van de ijskast een ijsblok maken in
een plasticdoos, passend in een grote
pan of kom.
Zes glazen dikke santen met de halve
hoeveelheid agar-agar, nodig voor een
pudding met dit vocht, tot kookpunt
brengen met een mespunt zout. Van
het vuur af.
IJsblok is met wat ijswater in een pan
of kom gedaan. Het kooksel lepel voor
lepel over het ijs gieten, zodat het in
dunne repen en schilfers stolt. Met
een mes van het ijs schrapen en in
het ijswater laten tot het kooksel op
is. Presenteren met stroop soesoe en
gestampt ijs.
De repen en schilfers kunnen een of
hoogstens twee dagen in heel koud
water in de ijskast bewaard blijven
Stort f 20,op giro 158225 en
U ontvangt een spekkoek van
ca. 500 gram, in speciale ver
pakking, franco thuis.
"KIMM", Joh. Verhulststraat 98
Amsterdam-Z. Tel. 020 - 72 84 61
in Bandung heeft 8 moderne 2-
pers. kmrs. m. eig. bad en toilet
voorz. v. warm en koud water.
Eigen:. Dhr. R. G. Noya, Jl. Wira
Angun Angun Nr. 46, tel. Ban
dung (022) 51442.
JAVA-Tour p. minibus mogelijk.
Voor verd. inl. tel. 053 - 76 16 45.
33