moessQn VERZAMELBANDEN
Kerstdiner
Het jaar was 1956. We zaten op onze eerste dokterspost in
Nieuw Guinea; Kaimana. Onze kleine zoon, Peter-Jan, had
net z'n eerste verjaardag gevierd en we waren vast van
plan om hem zo goed en zo kwaad als het ging in die pri
mitieve omstandigheden, een fijn kerstfeest te geven.
Ik had (héél weinig) wat kerstspulletjes meegebracht uit
Holland (wie denkt - als je verhuist aan Kerstspullen), een
enkel glinsterballetje en een slinger. Gelukkig was daar wel
een opvouwbaar stalletje, zo'n grote overmaatse dubbele
wenskaart. Als je die openvouwde kwamen alle acteurs van
het tableau overeind, inclusief het kribbetje met stro-dak
dat er zéér natuurlijk aan alle kanten uitpuilde, de os, de
ezel en de schaapjes en al.
Gelukkig barstte het rondom ons van de tjemarabomen,
dus ik voorzag de kamer volop van groene takken, die ik
versierde met rode lomboks, kleine tjabé rawits, rode en
witte kralen van een kapotte keting en rood lint. Dat lint
was zowat 't enige kerstattribuut dat in de Chinese toko te
krijgen was, hoewel het daar verkocht werd als afbieslint
in de garen- en bandafdeling. En dan natuurlijk: kaarsen I
Bendes kaarsen en waxinelichtjes. Die waren er te kust en
te keur in de toko. Zo zag de kamer er al dagen van te
voren feestelijk uit en het frisse tjemaragroen rook heerlijk.
Met één van de Indo-gezinnen in Kaimana waren we heel
intens bevriend geraakt. Een jong stel, nog zonder kinderen,
die stapel waren op Peter-Jan. Ik besloot ze uit te nodigen
voor kerstavond en ik zou een écht diner in elkaar flansen.
Dat was met een beetje fantasie wel mogelijk, want hoewel
er vers haast niets was (behalve papaja, tjabé's en klappers
om je heen en kankoeng in de slokans) kon je tóch wel, zij
het beperkt, het één en ander uit blik halen in de toko. In
mijn herinnering schieten daarboven uit: de aardappeltjes! I
Die walgelijke glazige, zoetige njèng-njèng aardappeltjes in
blik, die dreven in 't vocht I
Maar op Kerstavond nou es géén rijst. En dus die aard
appeltjes, maar dan uitgelekt en gebakken. Best te doen I
Ook het toetje, dat ik gemaakt had van agar-agar met een
scheut fris-rode vruchtenstroop er door en gevuld met fruit
uit blik en overgoten met nep-slagroom (opgeklopte melk
uit blik) staat me nog helder voor de geest, omdat het, al
zeg ik het zelf, best lekker was, al was de pudding mis
schien iets te hard uitgevallen, bang als ik was, dat ie niet
zou opstijven. Dus te veel agar-agar gebruikt. We moesten
hem met een mes snijden
Ik had zelfs een voorafje uit allerlei bliklekkers gefabriekt.
Dus werd het een "Drie Gangen Diner". Ajo Stoer I
Het enige probleem was 't vlees
Er was dus geen vleesEn om nou wéér die ikans van
elke dag te geven of die zoute vlees toestanden uit blik,
daar had ik geen zin in. Kippen hielden we niet. Er schar
relde wel van alles in onze paradijselijke tuin, maar er wa
ren geen kippen bij. Kippen waren tóch schaars in Kaimana
vond ik, en een echte pasar was er niet. Goede raad was
duurIk heb nog even gedacht aan onze kaka(toea), maar
voelde me onmiddellijk daarna een verrader. Uit schuld
gevoel en wroeging heb ik hem nog dagen daarna verwend.
Gelukkig had mijn man een mantri verpleger, Job, die als
hobby dolgraag op jacht ging. En Job zou speciaal voor
njonja dokter de zondag vóór Kerst op jacht gaan en in
de rimboe een paar bosduiven voor het kerstdiner schieten.
Hij zei dat ze klein van stuk waren en vroeg voor hoeveel
duiven hij moest zorgen. Ik wou onze twee lieve gasten
eens extra trakteren en zei: "Sa orang satoe, djadi ampat,
ja Job? Kalau bisa!" In mijn fantasieën zag ik ons al smullen
elk aan een eigen "kip" en verheugd en opgewonden ging
ik alvast menu's maken in mijn schoonste schrift.
Voor elk één gesierd met een tekening en de naam.
En ik schreef als hoofdgerecht: "Pigeonneau Röti Pierre
Jean", want dat stond beter dan: Gebraden Duifje Peter-Jan.
Ja toch? Het gevogelte werd 's avonds afgeleverd en onze
papoeajongens begonnen meteen met schoonmaken, zodat
ik de volgende dag met de bereiding kon beginnen.
De vogeltjes waren wél erg klein en mager, vond ik. Maar
goed, ieder kreeg een hele, dus dat was toch geweldig.
Op Kerstdag kwamen onze vrienden al vroeg, en met de
kleine Peter-Jan, die genóót van al die kaarslichtjes en de
versiering overal, hadden we een geweldige gezellige mid
dag en avond. Ik ging de keuken in om alles klaar te maken
en weldra dreven heerlijke geuren van het gebraad de ka
mer in. Hongerig en vol verwachting schoof men aan tafel.
Ook Peter-Jan in z'n kinderstoel, die z'n eigen prakje aan
de feesttafel mocht mee eten.
De menu's werden bewonderd. Met smaak en onder gezel
lig gepraat begonnen we te eten. Het was allemaal heel
lekker en 't ging primatót de gebraden duifjes I Toen
werd het allengs stiller aan tafel. De gezichten kregen be
denkelijke uitdrukkingen en men concentreerde zich puur
en alleen op 't kauwen.
Om de haverklap hoorde je 'n gesmoord "Au" en dan was
er weer een kies op 't nippertje gered. De felle, venijnige
tikken, waren de botjes en de hagelkorrels die op de bor
den vielenkleine blauwzwarte metalen kogeltjes I Job
was blijkbaar niet zo'n beste schutter I Elke vogel zat bar
stensvol hagel. En dat gevoegd bij 't feit, dat het tóch al
van die broodmagere beestjes waren, en blijkbaar behoor
lijk op jaren óók, want de luttele sliertjes vlees, die eraan
zaten, vergden uren kauwwerk, maakten mijn glorieus aan
gekondigde: "Plat de Résistance" tot een tragische mis
lukking I
Gelukkig heeft het de kerstsfeer niet kunnen bederven en
hebben onze vrienden alles met veel gevoel voor humor ge
accepteerd. Maar ik „was behoorlijk maloe hoor. Mijn vrien
din troostte me: "Je kunt niet alles hebben I"
Daarna hebben we er met z'n vieren hartelijk om gelachen.
LAUTY KLEEVENS-MUSCH
om zelf uw jaargangen Moesson snel, praktisch en goedkoop in te
binden. Een simpel systeem met schuifpinnen, die het inzetten en
uithalen van bladen mogelijk maken. De banden zijn voorzien van
Moesson-opdruk.
Prijs f 16,50 4,25 porto
niaceoAM Prins Mauritslaan 36 - 2582 LS Den Haag
TOKO MOESSON Telefoon 070 -54 55 00 - Postgiro 6685
8