O -1-lolu/ezeAs. Jarig sijn hier en jarig zijn toen reizen 9 Het is inderdaad zoals hij schrijft, maar meestal komt dat gebrek aan sfeer ook omdat er een vreemde eend in de bijt zit. Onder elkaar zijn die mensen vaak wel erg gezellig. Daarom vraag ik Hollands en Indisch bijna nooit samen, omdat wij Indische mensen nu eenmaal anders zijn. Ook vraag ik familie meestal apart, niet alleen om de drukte maar de gesprekken vlotten beter dan dat er buren of kennissen bij zitten. Een verjaardagsfuif hier in Holland brengt inderdaad meer drukte met zic'h mee. Dat komt door de kleinere behuizing en gebrek aan huis houdelijke hulp, vooral als je geen eigen dochters bezit. Daar weet ik van mee te spreken. Ralph schreef destijds een stukje over jarig zijn, het verschil in sfeer bij een Hollandse verjaardag en een Indische. Hoe groot de rol van eten en drinken daarbij is, weet iedereen die beide manieren van feesten kent. Op de Hollandse verjaardag zijn het voornamelijk de drankjes, gebak, hapjes die het 'm doen. Bij de In dische verjaardagen wordt er gege ten in de uitgebreidste zin van het woord. Het gezamenlijk eten is een typisch Oosters ritueel dat voorspoed en zegen brengt aan hen die aan de maaltijd deelnemen. Dat wil zeggen dat is het oorspronkelijke idee, wij vinden het gewoon een gezellig, lek ker familie-begrip dat generaties lang ingeworteld is. Zoveel romp slomp geeft een Hollandse party dus niet en toch de uitdrukking: "jarig bèn je of dan ben je nog niet jarig Hiernaast beschrijft een lezeres als reactie op het stukje van Ralph nog eens het hele hoe en wat van zo'n Indisch eetfeest. Geen blokjes kaas of worst, augurkjes, toastjes, dip sausjes en flessen drank, maar een complete maaltijd. Toch vraag ik me af wat duurder uitkomt. Wie goed eet, drinkt niet of heel weinig en dranken zijn nog altijd erg duur. Vroeger in Indië bij mijn ouders thuis was Ma al dagen tevoren druk in de weer als er een fuifje werd gegeven. Maar het dagelijks werk ging gewoon door omdat wij, net als de meeste mensen, een baboe dalem, baboe tjoe- tji, kokkie en kebon hadden. Voor zul ke extra drukte werd dan een "serp" ingehuurd (reserve) en bracht baboe of kokkie een gendoh of katjong mee voor kleine karweitjes of vergeten boodschapjes. Op de grote dag zelf hielpen wij allemaal mee. Vruchtjes snijden voor bowl, dranken koelen in een teil met ijsblokjes (zelf gehakt), stoelen aan de kant zetten, servies, bestek en glazen klaarzetten, 's Avonds troonde Ma tussen de ou dere gasten in de voorgalerij op een makkelijke stoel en wij jongelui zaten in de achtergalerij en in de tuin, draai den de grammofoon, maakten een dansje, af en toe ook de ouderen daarvoor uitnodigend (kom daar nü eens om I). Wij presenteerden ook de dranken en djadjans en ruimden de lege glazen en bordjes af, die achter in de bijgebouwen door bedienden werden afgewassen. Na het feest was alles schoon en opgeruimd en deed Pa achter de vertrekkende bedienden de poort op slot. De laatstgenoemden gingen echter nooit met lege handen naar huis, maar met een bakoel vol overgebleven djadjans en een flinke fooi, ook van de gasten. Zo was het tooh Nu vertel ik U hoe het gaat als je hier een feestje geeft met rijsttafel, alleen voor kinderen en tjoetjoeks. Alle voorkomende huishoudelijke ta ken moeten immers doorgaan en ister- niet baboe. Dus maandag eerst was sen. Dinsdag maak ik sroendeng, sam- bel goreng kentang en sambel goreng tempé. Woensdag atjar tjampoer en babi ketjap, vast klapper raspen voor de volgende dag, want boemboe bö- hong gebruik ik nooit. Donderdag neemt Pa een snipperdag en helpt met radjang; vlees en kip snijden, groen ten schoonmaken voor de sajor en Ma (ik) oelek en masak maar dóór. Als alles klaar is gaat Pa afwassen en Ma even gojang kaki met de krant totdat de keuken is opgeruimd en gedweild, door Pa uiteraard. Vrijdag gadon maken en petjelsaus, 's middags baaien en haarwassen (baoe boemboe) en 's avonds bood schappen halen bij de supermarkt. Zaterdag naar de markt voor ketimoen en taugé, dan kroepoek bakken. Zon dag om half 8 al in de weer om alles klaar te zetten, servies, kopjes, bestek en glazen. Koffie zetten een pot vol plus een kan, stoelen aan de kant, want ons huis is piepklein. Om 11 uur beginnen de gasten te ko men. Ze schenken zelf hun koffie in, dan even praten met koffie en gebak. Veel raak ik nooit aan hen kwijt, want ze komen voor de rijsttafel. Dan ver dwijnt Ma naar de keuken om rijst te koken en de gerechten op te warmen en Pa loopt zich het vuur uit de sloffen om de jongelui te bedienen die gezel lig zitten te keuvelen. Als alles opgewarmd is worden thee licht, gaspitten en alle warmtegevende platen gebruikt om er schalen met eten op te zetten en als de rijst gaar is omstreeks 2 uur, wordt het sein ge geven om "aan te vallen". Om 5 uur zijn de meesten vertrokken. Het aanrecht staat bedolven onder de gebruikte prabötan en etensresten. Dan gaat Pa afwassen met altijd de zelfde schoondochter en Ma gaat op ruimen en de gekregen bloemen ver zorgen. Na afloop van zo'n fuif zijn wij doodmoe, maar ik ben ook geen 60- plus meer, eerder 70-min. Heus, wij mogen onze wijze van feest vieren van vroeger en nu niet met el kaar vergelijken. Je leeft hier anders, woont meestal kleiner en de jongelui van nu hebben een andere levensinstel ling, mentaliteit. BABOE-KOKKIE DE GOEDKOOPSTE TARIEVEN UITSLUITEND MET GERENOMMEERDE MAATSCHAPPIJEN New York v.a. f 850,Bangkok v.a. 1.495, Boston v.a. f 1.298,Jakarta v.a. 1.750, Chicago v.a. f 850,Medan v.a. f 1.950, Los Angeles v.a. f 1.450,Ambon v.a. f 2.750, Miami v.a. f 1.450,Menado v.a. f 2.850, Toronto v.a. f 1.269, Montreal v.a. f 1.225,Australië v.a. f 2.893, Curapao v.a. f 1.675,Nieuw Zeeland v.a. f 3.350, Paramaribo v.a. f 2.294, NIEUW Onze zomergids Amerika/Canada is uit. Vraag gratis brochures aan of bel voor inlichtingen I Singapore, Sumatra, Java, Bali, Bangkok v.a. f 2.390, Familie over laten komen? Jakarta-Amsterdam v.v. f 2.350, Wij verkopen tickets van alle maatschappijen naar alle bestemmingen Loosduinsekade 497, 2571 CM Den Haag Telefoon 070-46 89 50 of 46 89 51 Dagelijks geopend van 09.30 uur tot 17.00 uur Zaterdag van 10.00 uur tot 13.00 uur

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1983 | | pagina 9