poirrié "HERSTEL IN EIGEN WAARDE" KIMM Indische spekkoek Guesthouse "Belruvya" Soto Babat in Nigeria (Vervolg: "De tempels bij Prambanan") beginnen. Kort voor de oorlog was het herstel van de aan Sjiwa gewijde hoofdtempel tot boven de kroonlijst van de cella gevorderd. De deelne mers aan het Java-congres van 1941 konden zich hiervan overtuigen door zich op de geweldige stelling, die rondom de hoofdtempel was verrezen, te wagen. Tijdens de Japanse bezetting ging de restauratie, ook nadat het Europese personeel achter de kawat zat, dankzij de Javaanse opzichters gewoon rustig door, al ging het soms door de slechte economische omstandigheden op den duur wat trager. Tijdens het eerste jaar van de Republiek kwam het werk zelfs geheel tot stilstand. Zo naderde men de spits van de hoofdtempel. Op 27 januari 1952 werd het feit gevierd, dat even te voren op een hoogte van 47 meter de topsteen geplaatst was. Inmiddels was juist door die alles in de omgeving overtreffen de hoogte, de tempel de prooi van het Stort f 21,— op giro 158225 en U ontvangt een spekkoek van ca. 500 gram, in speciale ver pakking, franco thuis. "KIMM", Joh. Verhulststraat 98, Amsterdam-Z. Tel. 020-72 84 61 Jl. Cempaka Putih Tengah 1/19, tel. 415283, Jakarta Pusat. 8 Double rooms, kamers incl. ontbijt en kl. was. Lunch en diner op best., Ned. gespr., verv. aanw., ligging in centr. Alle kamers voorz. v. air con ditioning, pass. worden gr. afgeh. van Halim Airport. Nadere inf. ei. foto's te bez. bij Moesson. Voor verdere inl. ASFALEA Vliegreizen. Telefoon 020-22 43 62, 22 32 50 en 23 95 48. "Hij schijnt nog steeds het Zuid-Oost-Azia tisch record op de halve mijl-krabbengang op zijn naam te hebben". 20 hemelvuur geworden, echter zonder dat ernstige schade werd aangericht. Daarom werd evenwel een vijftoppige bliksemafleider geplaatst. Op 20 december 1953 had de plech tige wijdingsplechtigheid plaats, in tegenwoordigheid van de president der Republiek Indonesia, ir. Soekarno. Enige Balische pedanda's (priesters) waren hierbij ontboden, ten einde hun diensten te verrichten en aan het schouwspel meer waardigheid te ver lenen. Nadat eenmaal de geweldige steiger, die het heiligdom als een bos van balken en planken reeds zó lang had omringd, dat hij het door rotting begon op te geven, was weggebroken, kwa men de edele vormen van het eeuwen oude kunstwerk schitterend tot uiting. Men mag nooit vergeten, dat dit glo rieuze herstel slechts mogelijk was ge worden door de nauwe samenwerking tussen Nederlanders en Javanen. Behalve de twee hoftempeltjes en de grote hoofdtempel is men ook begon nen de gedeeltelijke restauratie der 224 kleine zijtempeltjes, die in vier rijen het binnenste plein omringen. Hiervan zijn er nu twee helemaal herbouwd. Ook aan het herstel van de Wisjnoe en Brahmatempels wordt gewekt, ter wijl ook de poorten van de binnenste ringmuur op reconstructie wachten. Ons nageslacht zal, naar wij hopen, eens getuige zijn van de wederopstan ding van een groots tempelgeheel, dat op toeristisch gebied voor zeker de Borobudur een zware concurrentie zal aandoen. En wat staat er al niet meer in Prambanans omgeving op restaura tie te wachten. Wie wat meer wil weten over de ont dekking, restauratie en wederopbouw der prachtige Javaanse tempels, leze het boeiende, rijk geïllustreerde boek van het laatste hoofd der Ned.-Indische Oudheidkundige Dienst, in wie velen de ex-directeur van het Arnhems Open luchtmuseum zullen herkennen: prof. dr. A. J. Bernet Kempers, Herstel in eigen waarde. Monumentenzorg in Indonesië. door A. J. Bernet Kempers Een fraaie uitgave over Monumentenzorg in Indonesië. Prachtig geïllus treerd, veel historische gegevens naast interessante informatie over de tempels op Java en hun restauratie. Een werk dat in iedere Indische bibliotheek hoort. Prijs f 32,50, porto f 5,25 BOEKHANDEL MOESSON Reeds bij het begin van mijn aankomst in Nigeria was ik reuze benieuwd naar het lokale eten. Vooral als je reeds kennis hebt gemaakt met hun afstammelin gen in Suriname en op Curapao, de Ned. Antillen. Dan ben je ook benieuwd naar hun verwantschap, zelfs in hun eten. Gelukkige omstandigheid hierbij is de aanwezigheid van een restaurant in het Shell-gebouw Freeman House, waar we de lunch kunnen gebruiken. Daar heb je keuze tussen Nigerian en Continental food. Dit laatste inhoudende Europees eten met inclusief een India's gerecht. Altijd voorafgegaan door soep met dure frans/italiaans klinkende namen. Het Nigeriaans eten bestaat uit een koolhydraten bevattend deel, nl. rijst, yam (lijkt op teles), en cassave in ver schillende vormen. Zoals yam: gekookt of gebakken en ook in de gekookte meelvorm als Amala. Cassave in de gekookte meelvorm als Gari en mais eveneens in deze vorm als Semovita. Rijst gekookt of als fried rice, 'nasi goreng'. De groenten worden altijd fijn gehakt en gekookt, soms gemengd met gemalen meloenzaad van de waloh. Dan het vlees altijd bereid als 'stew', met hoofdbestanddelen: palmolie, ge malen lombok en tomatenpuree, dus rood van de bestanddelen. Naast vis wordt geiten en rundvlees gebruikt. Dan ook de organen als: long (paru), lever (ati), milt (limpa), nieren (ginjel), en pens (babat). Cow-leg is zeer geliefd, vooral het kniegewricht compleet met huid I het lijkt wel kikil. Ook de snoet (cingur) en oren worden verwerkt en gegeten. Als suggestie heb ik de Nigeriaanse soep op de lijst gezet en nu komt de Nigerian Pepper Soup ook regelmatig tussen de andere soepen voor. Wat heerlijk, Babat is hier verkrijg baar, vers en/of bevroren. En ook niet zo schoonwit. De smaak van echte babat zit er nog aan, als U begrijpt wat ik bedoel. Met de kant en klare bumbu uit Indonesië is het verder gemakkelijk een pan heerlijke soto babat te berei den. Nog wat gefruite uien erin, krupuk udang erbij en sambel kecap. Padmore, mijn steward uit Ghana, vindt dit heerlijk en na zijn reactie heb ik op een dag de dag-en-nacht- guard uitgenodigd om soto babat te eten. Ze vonden het heerlijk en het gebaar fijn. Met een Nigeriaanse foto graaf, die op bezoek kwam, hebben we samen soto babat geluncht. Ook hij kon de smaak ervan waarderen. En zo zal ik mettertijd nog meer Nigeria- nen laten genieten van onze soto ba bat onder de naam van "Indonesian Shaki Soup". Tot de volgende keer. BEN DE LANG, Lagos

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1984 | | pagina 20