Gezond door lekker eten Baren en Oudgasten In de oudheid waren er geen voedseldeskundigen. Men bleef gezond door in stinctief het goede voedsel te vinden, dat het lichaam nodig had. De natuur zorgde voor een gevarieerd voedselpatroon, omdat men moest eten wat voor handen was, zoals knollen, wortels, rupsen, larons, die de benodigde eiwitten e.a. voedingsstoffen leverden. In de huidige maatschappij zijn het de industrieën, die onze eetgewoonten vaststellen. De voorgebakken patat-fabrieken verkopen miljoenen kilo's per jaar; ook de frikadellen zijn erg populair. staan omarmde. Maar de vrouw was buiten zinnen van angst om haar man van wie volgens haar zeggen een been geamputeerd moest worden. "Is er dus geen kans op genezing meer?" vroeg de dokter. "Neen heer," snikte de vrouw. "Alle doktoren zeg gen hetzelfde." Deze vrouw kwam van Sumatra. Zij had dus een tocht van bijna veertien dagen achter de rug en het was haar aan te zien dat zij uitgeput was. Maar ze zou en moest naar deze dokter gaan. Die kon haar man helpen. Het moest Schuin achter de dokter bevond zich een tafeltje met daarop brokken kalk steen, koraal, gedroogde takjes en wat dies meer zij. Dicht bij dat tafel tje zat een helper op zijn hurken te wachten tot er wat van hem verlangd zou worden. De dokter richtte zich tot hem en noemde enkele dingen op die de hel per tot poeder zou malen en in een zakje moest doen. Na dat gedaan te hebben, liep de helper op de vrouw toe en zette zich naast haar neer, in gehurkte houding. De dokter riep iets door de kamer en een andere helper kwam met een fles, gevuld met ge woon leidingwater en gaf het aan de vrouw. Die moest de fles in de hand houden en zo een poosje stil zitten. En terwijl de vrouw dat deed, keek de dokter heel strak naar de fles. Dan, even later sprak hij; "Van die poeder moet je iedere dag, desnoods driemaal per dag op de wond strooien en van het water moet je man drie maal per dag drinken. Ook gezicht en polsen daarmee inwrijven. Niet vergeten Onder tranen en met veel dankbetui gingen, kroop de vrouw achterwaarts, de kamer uit. Haar snikken hoorden we nog een poos, maar langzamer hand was de stilte weergekeerd. Later hoorden we dat haar man was ge nezen! De dokter richtte zich nu weer tot mij met de vriendelijke vraag: "En wat kan ik voor je doen?" "Achdokter", begon ik. 'Ik wilde U slechts vragen voor mij te bidden. Dat alles met mij en met de mijnen goed zal gaan." Terwijl ik dat zei, keek ik hem aan en in zijn ogen zag ik plots klaps een tinteling komen. In het be gin antwoordde hij me niet, maar keek naar mijn borst. Daarbinnen voelde ik plotseling een onvoorstelbare warmte. Alsof ik liters wijn had gedronken, doch zonder beneveld te zijn. Ik be gon zelfs al te zweten en het had niet langer meer hoeven te duren of ik had mijn jack uitgetrokken. Mijn hart klop te in mijn keel en ik voelde dat de palmen van mijn handen nat van het zweet waren. Even later wendde hij zich van mij af en keek nu door een ruit van een boven hem zich bevindend venster, naar de lucht buiten. Alsof hij daarin kon zien, hoe mijn toekomst zou zijn. En zich wederom naar mij wendende zei hij: "Goed, goed, alles goed, alles Het voordeel in mijn jeugd, was het gevarieerde menu, dat dagelijks langs mijn huis kwam. Alles zonder conser veringsmiddelen bereid. Om een vergelijking te maken, een opsomming van lekkernijen, die ik nog niet vergeten ben. Nasi balie van bandeng; nasi petjêl; bahwan; soto madoera; soto ajam; roedjak (vele soorten); getoek; semanggi; bami dja- wa en bami toktok; koekjes; martabak enz. enz. Overal langs de weg diverse soorten voedsel. Ons dagelijks eten, dat de kokkie maakte, was heel erg gevari eerd en bevatte grotendeels plantaar dige stoffen. Ook de boter was plant aardig, zoals de Blue Band en de Palmboom. In onze moderne maat schappij worden veel grondstoffen ver anderd. Ik wilde warmbollen maken, U weet wel, geel van binnen met een lek ker bruin korstje en chocolade warm bollen. Het lukte niet en weet U waar om? Uit het meel haalt men tegen woordig de eiwitstoffen, voordat het in de handel komt. Voegt men suiker toe, dan slaat het deeg neer bij het maken van warmbollen. Het is geen verbeelding, maar werkelijkheid, dat het brood in de oude tijd lekkerder was dan nu. Daarom ben ik begonnen met een weekmenu samen te stellen gericht op de gezondheid en op lek ker eten. Het samenstellen van een gezondheids-menu is geen gemakke lijke taak. Dit kost jaren voorberei ding, onderzoek en studie. Voor elke dag is een bepaald voedsel het best, naar gelang ons leefpatroon. Voor de donderdag zoveel mogelijk groente nl. gado-gado. Dit is het moeilijkste ge recht van alles om samen te stellen. Eerste onderzoek is de combinatie van groenten, waarbij de ene groente soort met de andere moet harmonie eren. Tweede onderzoek is de verteer- goed. Ik zal voor je bidden. Ik zal al tijd voor je bidden." "Dank U dokter," zei ik en stond op om weer te gaan. Ik reikte hem de hand en dankte hem nogmaals. "Dag dokter," groette ik hem en liep op de deur toe. En terwijl ik bezig was de kamer uit te gaan hoorde ik hem roe pen: "God zegent je, God zegent je." Toen ik bijna buiten stond hoorde ik nog zijn stem, maar nu luider dan eerst: "God zegent je, God zegent je." baarheid in de maag. Groenten zijn niet zo makkelijk verteerbaar als vlees. Het moet zo verteerd worden in de maag, dat alles tegelijk opgaat, zodat alle werkzame stoffen tegelijk in het lichaam hun heilzame werking uitoefe nen. Derde onderzoek is 'het toevoe gen van de eiwitstoffen en vetten, door middel van de gado-gado saus en de kroepoek. Niet te veel, niet te weinig, in overeenstemming met de groenten. Vierde onderzoek is de houdbaarheid. Het mag niet bederven en moet ge koeld bewaard worden. Na drie dagen is de voedzaamheid verdwenen en voor deze tijd moet de gado-gado opgegeten zijn. Het laatste onderzoek is de smaak. Een Rolls Royce met vierkante wielen rijdt niet lekker en is niet verkoopbaar. De smaak van gado-gado moet per fect zijn, anders verkoopt het ook niet! H. EDWARDS v. MUYEN NB. Een Rolls Royce met vierkante wielen valt direkt op, je moet wel niet wijs zijn zo'n wagen te kopen. Maar hoe kun je zien of gado-gado lekker smaakt? Dat weten we zeker van de gado-gado die Edwards van Muyen maakt. Hij verkoopt ze ook, elke don derdag vers, f 9,per gróte portie thuis bezorgd, als u vooruit telefonisch bestelt, 01742-3280 na 5 uur, bestel ling binnen Den Haag natuurlijk - Red. door Rob Nieuwenhuys Tempo doeloe - een verzonken we reld. Fotografische documenten uit het oude Indië 1870-1920. f 77,50, porto f 6,50 BOEKHANDEL MOESSON, Den Haag 7

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1984 | | pagina 7