ORIENT TRAVEL B.V. EEN CULINAIRE WERELDREIS vol verzameld en dan opgeslagen. Men kan nog overal de metates vinden waarin men deze eikels destijds fijn stampte. Eerst werd de noot indivi dueel gekraakt en van de schil ont daan. Dan werden de noten tot meel gestampt in stenen vijzels, bestaande uit diepe uithollingen in grote zwerf keien. Vaak vindt men een hele groep van zulke uithollingen bij elkaar. Het schijnt dat de Indianen-vrouwen het gezelliger vonden dit saaie en tijd rovende werkje gezamenlijk te doen - wat een kletspraatjes zullen daar de ronde gedaan hebben I 't Meel werd dan goed uitgelekt om 't aanwezige looizuur te verwijderen en daarna werd 't in de zon gedroogd. Dan pas kon 't gegeten worden, hetzij droog- gebakken op een plat mandje of tot een brei gekookt in een waterdicht, diep mandje. Dit roosteren en koken gebeurde met behulp van gloeiend hete stenen. Men moet niet denken dat die mandjes tegen vuur konden I Men zegt dat dit eikel-meel vrij sma keloos maar heel voedzaam is. Som mige Indianen verkiezen dit meel nog boven wit brood, maar dat loopt sterk af. Wat men in 't Zuid-Californische ge- gebergte niet aantreft is de Pinyon (Pinus cembroides), een vrij klein blij vende naaldboom die 5 cm grote, licht bruine denneappels heeft. De room witte, 1 cm lange, ovale pitten zitten keurig verpakt in een dun, bruinzwart huisje. Elke schub van zo'n denne- appel bevat een pit. Omdat de schub ben bij 't rijpen wijdopen gaan staan, zijn de pitten vrij gemakkelijk te ver wijderen. De Indianen in Noord-Cali- fornië, Nevada, en Arizona, waar de Pinyon in dichte bossen voorkomt, hadden hieraan een uitstekend en smakelijk voedsel, dat goed bewaar- baar was. Ze plachten plukrechten te hebben op bepaalde bomen; wilde men bomen oogsten die aan een andere familie "behoorden", dan moest men hiervoor eerst toestemming vragen, wat blijkbaar meestal wel werd toe gestaan. Men kon er immers nooit zeker van zijn of de "eigen" bomen een goede oogst zouden produceren? 't Was goed te weten dat men in slechte jaren een beroep kon doen op de meer fortuinlijke buur. Pinyonnuts kun je nog in vrij veel winkels (zoals bijvoorbeeld in "Trader Joe's") krijgen. Ze zijn behalve voed zaam ook lekker, goerih. Ze worden nu gebruikt om een speciaal fijnproe verssmaakje te geven aan, bijvoorbeeld de vulling voor kalkoen. Ook wordt 't wel gebruikt in cakes. Trek niet te gauw de neus op voor dit eenvoudige Indianen-voedsel - de za den en noten in 't traditioneel Indiaan se menu hebben vaak hoge voedings waarde. De Californische Indianen wisten precies waar bepaalde zaad- planten in grote getale groeiden en wanneer een bepaalde oogst rijp was. Ze waren half-nomadisch, dat wil zeg gen dat een groepje, meestal bestaan de uit een echtpaar, hun kinderen en RETOUR BANGKOK VOOR SLECHTS f 1.395,— RETOUR JAKARTA f 1.975,— BALI - plus BANGKOK, SINGAPORE, JAVA AUSTRALIË met stop JAKARTA (ANVR) GARANTIEFONDS REISGELDEN retour f 2.340, retour f 2.700,— Rokin 52 - AMSTERDAM - Tel. 020-24 25 38 Laan van Meerdervoort 291 - DEN HAAG Tel. 070-63 83 67 Singel 486 - 1017 AW AMSTERDAM Tel. 020 - 23 74 84 enkele bijlopers, in een bepaalde streek rondtrok, van oogst tot oogst, en alleen in de wintermaanden ergens voor langere tijd verbleef. Californië had oorspronkelijk 't groot ste aantal verschillende Indianengroe- pen en 't hoogste aantal Indianentalen van alle staten in de U.S.A. Men weet nog niet zeker waarom dit zo is maar er zijn natuurlijk wel veel theorieën over te vinden. De plaatselijke India- nengroep, blijkbaar Gabrielinos (zo genoemd naar de Californië Missie waar ze onder de Mexicaanse regering geregistreerd werden), zijn volkomen uitgestorven; zij vielen waarschijnlijk ten prooi aan door Europeanen inge voerde ziekten (zoals influenza en pokken) waar zij absoluut geen weer stand tegen hadden ontwikkeld. Ar cheologische opgravingen in Californië leveren over 't algemeen alleen ste nen gebruiksvoorwerpen op (en nu en dan tanden van opgepeuzelde eek hoorns), de rest is vergaan. Een ieder (dus ook Indo's) die hier in teresse in heeft kan zich opgeven als hulp bij deze opgravingen. Archeolo gen, die vaak met een heel mager budget moeten toekomen, zien zulke volonteers met genoegen komen en zijn graag bereid deze de fijne kneep jes van 't vak bij te brengen. Elke universiteit en college heeft wel een opgraving gaande, dus nooit te lang luitjes! En vergeet niet, als de dig in deze contrijen (dus Upland, Ontario, Rancho Cucamonga) plaats heeft, kun je telkens van 't graven opkijken en genieten van de prachtige San Ga- briël Mountains waar de Indianen vroeger meester waren. Ingrediënten, bereidingswijzen en menu's uit 36 landen. Door Marianne Moonen en Kwee Siok Lan. Een schitterend kookboek, dat recepten brengt vanaf de Arabische wereld en Argentinië tot en met de Verenigde Staten en Zwitserland. Geill. Prijs f 29,90 5,25 porto KOHO-KOHO (Rauwkost 4 personen) Ingrediënten: 1 kg verse rauwe sardientjes (Hollandse - zonder schubjes) 15 stuks sjalotten 5 rode lomboks azijn (naar smaak) zout (idem) V2 bosje selderij 1/2 eetlepel Vetsin (uit blik) 1 teentje knoflook kemangi (echte) Bereiding: Sardientjes ontdoen van kop en staart en ingewanden en daarna afwassen en in mootjes snijden 1'/2 cm). Sjalot ten fijn snijden. Rode lomboks in de lengte fijn snijden. Selderij fijn snijden (niet te fijn). Knoflook fijn snijden of knijpen. Azijn en zout naar smaak. Kemangi mag wel wat veel. Alles bij elkaar voegen en remes. On geveer een half uur laten staan zodat de azijn en het zout in de vis zijn in getrokken. Dan met de hand eten met warme rijst. (Ingezonden door Meiti Tuynman) SAMBAL GORENG TOMAAT Ingrediënten: 3 of 4 mooie rijpe tomaten 1 (niet te grote) ui 1 teentje knoflook een klein stukje trasi 1 rode lombok 1 takje selderie Bereiding: De tomaten in plakken snijden. Ui, knoflook, lombok en selderie fijnsnij- den en samen met de trasi in klapper olie of boter braden. Voeg dan de plakken tomaat toe, zout naar smaak en een scheutje ketjap. Daarna laten smoren totdat de tomaat gaar is. CHARLES M. 7

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1985 | | pagina 7