ALS 't MAAR LEKKER IS (1983) Zo'n echt ouderwets Kerst-Nieuwjaarsmenu Honderdduizend nieuwe recepten voor de feestdis, maar wat heDOen de huisgenoten elk jaar het liefst? Precies: ajam kodok, zwartzuur, kip- of kalkoenrollade met compote en huzarensla, chocolade pudding met vanillevla en koningskroontaart toe. Ananastaartjes, spekkoek, kolombijntjes, kaas stengels, het hoort bij de sfeer in die laatste week van het jaar. Als u nu zegt: kom alsjeblieft niet met die afgezaagde recepten, want ik vier dit jaar Kerst en/of Oud en Nieuw bij mijn dochter, dan zeg ik: geef deze recepten dan door aan dochterlief dan kan zij ze weer doorgeven aan de hare. Deze recepten heb ik van mijn moeder, ik heb er weinig of niets aan veranderd, smaakt zoals ik het me van 60 jaar geleden herinner. Niet van alle gerech ten die ik hier boven genoemd heb, maar alleen van zwartzuur, blanc manger, kolombijntjes en warme wijn (voor de afwisseling, als de vruchten bowl wat koud op de maag valt en u toch met een warm gevoel 1987 in wilt gaan). Zwartzuur Snippen en eenden smaken hier zo "amies", tranig dat ik me maar aan gewone kippen hou. Geen diepvries als het kan. Voor plm. 6 personen: 2 kippen in stukken snijden. Opbraden in margarine. Opzijzetten. 3 of 4 grote uien fijnsnijden en in diezelfde marga rine fruiten met flink zout, peper, notemuskaat, kruidnagel. Niet bang zijn voorde kruiden, de kippen zijn hier nagenoeg smakeloos en de boemboe moet het 'm dus doen. Toevoegen: een paar laurierblaadjes, een flinke pijp kaneel. Dan de stukken kip er weer bijdoen en wat water of bouillon. De kruiden op een zacht vuur in laten trekken, dan nog meer vocht erbij plus een flinke scheut (half kopje) ketjap en tenslotte nog een vol glas rode wijn. Meer mag ook, alles met gesloten deksel op een zacht vuur laten sudde ren. Dan proeven. Naar smaak wijn, kruiden of evt. wat suiker toevoegen. De saus moet erg kruidig, pittig en besist niet "koerang zout" zijn. De kruiden komen altijd beter uit als er zout genoeg is gebruikt. Bent u zout loos, dan eet u flauw zwartzuur en dat raad ik u beslist af! Zwartzuur altijd 's avonds 30 december maken, de volgende dag is ze pas lekker. Dan ook pas, als het nodig is, de saus iets verdikken met een lepel maizena of aardappelmeel. Bij zwartzuur horen: doperwtjes, com pote van perziken, peren, reine-claude. En kruimige (gekookte) aardappelen. Blanc manger Witte pudding waarin vruchten op water "ingesteven" zijn. Vanille vla wordt erbij geserveerd. 3A liter melk, 1 kopje suiker, vanille stokje (suiker of essence mag ook), een stuk of 1 5 gelatine blaadjes of een stang agar-agar. Melk, suiker, vanille opkoken, daarna geleidelijk de van tevoren geweekte gelatine of agar-agar bijvoegen (zonder het water). Doorroeren tot de massa dik begint te worden. Dan wat kirsch- wasser erdoor roeren. In een vorm de vruchten op water (zonder vocht) leg gen. Een fleurig arrangement maken van b.v. reine-claudes, perziken, kersen, de witte pudding opgieten en het geheel laten opstijven. De vorm van tevoren met olie bestrijken, dan laat de pudding zich straks makkelijker over doen op een platte schaal. Wilt u de vruchten door de gehele pudding heb ben dan alles tegelijk overgieten en de vruchten stuk voor stuk voorzichtig indrukken als de agar-agar iets hard begint te worden. Kolombijntjes Deze werden in mijn goeie ouwe tijd half december al gemaakt en in blik ken trommels met oliepapier tussen de lagen kolombijntjes in, bewaard. Dat was om de beurt beslag roeren geblazen met een rotan garde. In vele blikken vormpjes werd het beslag ver volgens in de pembakaran met arang op het deksel en er onder gaar gebak ken. Dat duurde zeker de hele dag, in de tuin of in de overloop voor de keuken. De geur vervulde huis en hof Hierbij het recept uit de uitgave van het kookboek van mevr. Catenius van der Meyden anno 1912, gecorrigeerd in de uitgave van 1942. 15 eierdooiers, wat zout, geraspte citroenschil en 10 geklopte eiwitten, 2 kopjes bloem, VA kop boter, 2 koppen suiker. Het meel wordt met de boter aange maakt en daarna roert men dit lepels gewijs, opdat het niet klonteren zal door de geklutste eieren en de suiker en doet er de geraspte citroenschil bij. Het laatst roert men er de tot schuim geklopte eiwitten door. Daarna doet men dit beslag in te voren met boter bestreken vormpjes, 3A vol vullen en in een matig warme oven, lichtbruin bakken, nog warm uit de vormpjes doen. Uitdeze opgegeven hoeveelheid haalt u ongeveer 25 kolombijntjes. Wilt u er meer dan de hoeveelheden naar ver houding van het aantal koekjes dat u wilt, vermeerderen. Warme wijn Een fles rode wijn. Een sinaasappel (sommigen nemen een citroen maar een sinaasappel lijkt me zuur genoeg) volprikken met kruidnageltjes (stuk of 1 5), een pijpje kaneel. Opkoken, even tueel wat suiker bijdoen. Als u citroen gebruikt zeker. Warm drinken uit ge zellige glaasjes. L.D. Lilian Ducelle Een lijvig receptenboek van alles wat maar lekker is, vooral de Indische smaak Een selectie uit de beste recepten van vorige door Tong-Tong/Moesson uitgegeven kookboeken. Prijs f 7,50, porto f 2,50. 15

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1986 | | pagina 15