de onwetende Hollandse klant
adviseren en informeren over wat
hij moet eten en hoe. Bijgestaan in
de drukke uren wordt hij door
"ome" Henk van Helden, ooit eens
militair en ambtenaar die het leven
in de horeca verkiest boven andere
baantjes.
Twee kinderen zijn er, Claudia (8)
en Frank (7), krijgen ondanks druk
bezette ouders toch veel aandacht
en een ouderwetse opvoeding. Op
ruimen en helpen horen daar ook
bij. "Vakantie? Die kunnen we niet
als andere nemen. In juli-augustus
sluiten we de halve week, de kinde
ren krijgen de andere helft, dan zijn
ze genoeg uitgeweest om ze weer
drie dagen zoet in huis bezig te
houden. Prettig dat we boven de
zaak wonen".
Plannen voor de toekomst?
"We zouden graag iedere dag een
vol restaurant hebben natuurlijk,
dan kunnen we denken aan moder
niseren. Nu hebben we er het geld
niet voor. De kwaliteit van het eten
gaat voor".
"Een andere naam zou jullie goed
doen, heus, men denkt dat het een
Chinees restaurant is en dat doet
jullie goede reputatie van Indisch
eten geen goed". Dat is ook een
zorg voor de toekomst. Hong bete
kent "paradijsvogel" en dat is een
beschermde vogelsoort. Dat is in
ieder geval goed!
"Onze kracht ligt in onze arbeid"
zegt Tonny Pieterse. Zo simpel ligt
dat voor deze aardige, moedige,
ijverige mensen als Tonny en Nelly
Pieterse. Ze verdienen een vol res
taurant. En dit schrijf ik niet alleen
omdat ik "Hong" een lang leven
wens, maar u de kennismaking met
werkelijk zalig eten. De gimbal niet
te vergeten!
LILIAN DUCELLE
Ome Henk van Helden en Harry van Kempen, serveerders in restaurant Hong.
Geen vakschool opleiding, toch vlotte, gemoedelijke bediening, belangrijk voor
de goede sfeer.
Rechts: "Hong", Beeklaan 269. Iedere dag open behalve dinsdags.
Een rij gaspitten, soms 4 wadjans en 4 pannen tegelijk op het vuur. Een
kleine, brandschone keuken, alles bij de hand. Alle gerechten worden iedere
dag vers, elke bestelling apart aangemaakt.