INDISCH KOKENNOU EN OF KWEE PANCONG Toko Commandeur Handige kneepjes van het vak ROOM BEWAREN INDISCHE SPEKKOEKEN VOOR INDISCHE GOUDEN SIERADEN G. MERKLE B.V. Wonend in een torenflat met niet zo goed functionerende afzuiginstallaties en multi-raciale (en dito cultureel in gestelde) bewoners zijn klachten over de stank-overlast legio. Gelukkig is er enig overleg mogelijk met de buren rondom. Als zij elders logeren in de zomer, ga ik trassi bakarren, want dat is naar mijn gevoel wel de grootste stank-producent in mijn keuken. Na tuurlijk zijn er allerlei gerechten, die "sterk" ruiken voor de Hollandse neu zen (in mijn geval), die weinig tot geen ervaring hebben met niet-Hollandse pot, terwijl de anderen over "ruikt lekker - wat maak je?" praten. - een manier om trassi bakar met min der stank-overlast te maken, gaat als volgt: In een braadzak (V D) een in dikke plakken gesneden stang trassi doen en alle lucht er zo goed mogelijk uitdrukken, waarna de zak goed dicht geknoopt wordt en geen gaatjes maken in de zak in dit geval. Ongeveer Vi uur in de gasoven op 4/5, daarna laten afkoelen en de rulle trassi in een stopfles overdoen. Je kunt zo meer dere stangen trassi tegelijk bakarren. Nogmaals de stankoverlast is bedui dend minder en goed luchten blijft geboden. - deze braadzakken zijn prima te ge bruiken voor pepessan vis, kip, vlees, etc. mits er niet teveel vocht bij ge bruikt wordt. Lees goed de gebruiks aanwijzing. - fijnmalen van bumbu's is een "must" in onze keuken en i.p.v. de ulekan gebruik ik de keukenmachine en doe er altijd een lepel water bij. - natuurlijk geven de verse bumbu's de beste resultaten, maar met de bumbu- poeders lukt het ook goed behalve de sereh en kencur, die ik toch liever vers gebruik. - ik probeer allerlei kruiden te kweken op balkon of in de pot, omdat het hier nogal moeilijk verkrijgbaar is in de verse vorm. Ikzoek al jaren o.a. plant jes van de pandan, jeruk purut en kucay en gegevens betreffende de verzorging ervan, vooral 's winters. - het is de moeite waard groenten van het seizoen te gebruiken en maak eens sambal goreng van knolraap of een gulai van broccoli of groene- of boerenkool of bruine bonen. - experimenteren met de Europese krui den (heel voorzichtig en even wen nen) is een leuk avontuur. Om de smaak wat op te peppen laat ik vaak een stuk of wat rawits meekoken en doe er wat knoflook bij. Last van stank daarna? Kauw op een paar takjes peterselie. - als vervanging voor ruku-ruku ge bruik ik graag watermunt (Mentha aquaica), dat te vinden is langs schone slootranden en uitstekend te stekken in een pot met vochtig ge houden aarde. - wij zijn gemakkelijke eters en dat geldt ook voor de "aanschuivers". Er wordt zeer afwisselend gekookt dankzij recepten uit het buitenland meegenomen. Voldoende afwisseling betreffende vitaminen en mineralen is hoofdzaak. NANCY MARGES Wanneer men een restje room heeft van een gerecht waarin dat gebruikt werd, kan dat bewaard worden voor hergebruik in een ijsblokbakje, voor onbepaalde tijd, in de vriezer. Hugie Een van de lekkerste straat-koekjes in Oost, zowel als West-Java is de kwee pancong. Als "petit dejeuner" bij de eerste kop kopi toebroek minstens even lekker als een warme croissant. Kwee pancong wordt uitsluitend op straat gekocht (en gegeten) omdat ze warm uit de vorm in een stukje papier wordt aangereikt. Koud geworden wordt kwee pancong hard en taai. Recept? Wie het precies weet mag het zeggen. Rijstemeel (tepung beras) vermengen met geraspte klapper en water. Verhouding 1:1:1. Het beslag wordt in de dubbele rij halvemaan-vormige blikken vormpjes gegoten en later gaar geworden in "rentengan" eruit gewipt. Goerih en zalig! (Foto: J. F. Berkhoudt) 4 De Klanderij 11 7 7511 HT ENSCHEDE In Enschede bij Toko Commandeur zijn kruiden, mie, krupuk, ketjap en specerijen te kust en te keur. Dus kom naar Klanderij E'de en neem je vrienden mee. TANTE NON's Franko thuis in speciale verpakking. Min. 500 gram f 20,- Min. 750 gram f 25,- stort op giro 38 92 616 Mevr. F. Y. ROBERT-FLAMAND Mozartlaan 629 5011 SP TILBURG, tel. 013-56 08 35 GEOPEND VAN: 9.30 - 17.00 uur ZATERDAGS geopend tot 16.30 uur WOENSDAGS de gehele dag GESLOTEN SPUI 167a - DEN HAAG TELEFOON 070 - 60 48 85

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1988 | | pagina 4