Indisch
in Ierland
TOKO JAKARTA
DE TROPEN
Sinds mei 1979 woon ik in Ierland, waar ik me in het begin heel erg heb moeten
behelpen, omdat er heel weinig te koop was van de ingrediënten, die ik in de
Hollandse, zowel als in de Indische keuken gewend ben te gebruiken. Het meest
smakelijke is om voor alles verse kruiden te gebruiken, maar bij gebrek zal
poedervorm het moeten doen. Erger wordt het wanneer er geen prei, selderij of
peterselie te koop is, laat staan lombok of djaé. Kunt u zich de smaak van soep
voorstellen, zonder de basis-ingrediënten? Pas veel later kwamen er meer
Hollandse produkten hierheen. Ik heb mezelf gezworen, dat ik nóóóit meer
zonder peterselie zal werken, zodat ik altijd peterselieplantjes bij de hand heb.
Oranjelaan 37
2724 EZ ZOETERMEER
Indonesische specialiteiten
eethuis.
Tel.: 079-16 82 58
1. Kruiden. Zoveel als mogelijk verse
kruiden gebruiken. Bawang/knoflook
ontbreekt zelden in mijn kooksel,
zelfs niet in salades.
2. De buren hebben geen last van mijn
keuken, omdat wij erg afgelegen
wonen. Ik kan naar hartelust trasi
bakar en gerèh verwerken. Ook
storen wij niemand met saté of
verse makreel roosteren.
3. Wij eten graag Bruine rijst, omdat
het goed is voor de bloedvaten.
De rijst kan smakelijker gemaakt
worden. Maar ook eten we regel
matig aardappelen, al naar gelang
van de tuinbezigheden.
Voor de Indische keuken moet ik
helaas droge bumbu gebruiken,
wanneer ik door mijn bumbublokjes
heen ben. Veel meer is hier nu te
koop en soms krijg ik wat van een
vriendin uit Engeland. Na een va
kantie in Californië heb ik vandaar
verse sereh meegenomen en in de
kas geplant.
4. Gelukkig heb ik een alles-etende
man, die geen restaurant beter vindt
dan het mijne. Hij heeft zeker wel
zijn aversies, vooral tegen peté en
tahu, maar dat mag geen naam
hebben. Wij kunnen niet meer zo
tegen pedis.
5. Wij drinken nog altijd water bij de
warme maaltijd. Een goede Indische
gwoonte, het meest goedkoop en
gezond en beter nog dan andere
vloeistoffen.
6. Aangezien wij gepensioneerd zijn
en erg op ons gewicht moeten
passen, ontbijten we ieder 1 sneetje
brood met een beker koffie of thee.
Een matig middagmaal met smaak
genuttigd en tegen half 6 's avonds
2 sneden brood met beleg en
wat drinken. Pap en cornflakes zijn
lekker, maar wij zullen het bij brood
houden.
7. TIPS die U misschien ook wilt uit
proberen:
Peté. Vanwege gebrek aan peté maak
ik sambel goreng van spruitjes, dat
komt de geur enigszins te na.
Korro. In plaats van Korro, kan men
tuinbonen in de sajur lodeh doen en
als vervanging van tahu kan men die in
droge vorm toevoegen. Hier in Ierland
is het nu te koop onder de naam TVP.
Een produkt van sojabonen gemaakt.
heel gezond. Voor gebruik eerst weken
in zoutwater. Voor vegetariërs heel
goed om tjap tjai van te maken.
Bruine rijst. Is uitstekend en kan
smakelijker gemaakt worden, wanneer
men er wat zout, salam/laurier in mee
kookt en wat santen toevoegt.
Smoor. Wanneer ik smoor tong of kip
maak, komt er meer in dan peper, pala,
zout. Wat ik er nog bij doe is majoraan,
suiker, zoete ketjap, tjengkeh/kruid-
nagel, soms worchestersaus, mosterd
of azijn. Maar eens had ik erge haast
en toen heb ik snel jus de orange in de
smoor gedaan en de smaak was verruk
kelijk. (Dit wordt dan wel Indische
haché - L.D.)
Brambang en bawang goreng maak ik
altijd zelf. Vóórdat ik ermee begin,
bescherm ik mijn duim met pleister. Ik
schaaf ze door een plastic schaafje
met een smal scherp mesje in het
midden. Zorg wel, dat de wortel zolang
mogelijk bijeen blijft en houdt de dik
kere stukken apart. Niet te veel in ruim
olie (plantaardige) fruiten ondervoort-
durend roeren, totdat ze goudgeel zijn
en de eersten bovendrijven. Dan met
een schuimspaan opscheppen, in een
zeef alle olie uitdrukken en daarna op
keukenrol uitspreiden. Afgekoeld, in
schone flessen of potten luchtdicht
afsluiten. Bawang wordt veel sneller
bruin, dus wees voorzichtig. Van deze
bawang maak ik langer-houdbare-
gado-gadosaus.
Diepvries. Indisch eten is heel goed in
te vriezen uit mijn ervaring. Ik doe het
met smoor, bumbu rudjak van makreel,
oppor van kip of konijn, sambal goreng
tempé. Ik vind wel, dat sambal goreng
van groenten niet zo geweldig goed
zijn, na invriezen. Wel kan men nasi-
goreng-vlees in kleine pakjes of potjes
invriezen.
Zoet-zuur. Snij komkommer, paprika,
vers uitje of uit pot, evt. radijs en
bleekselderij in niet al te dikke stukjes.
Strooi er zout en suiker overheen.
Regelmatig roeren en voeg er dan
azijn of citroen aan toe. Ik gebruik
azijnessance 80%, dus slechs een
paar druppels is genoeg. Dit zuur
aanmaken vlak voor de maaltijd, zodat
het knapperig is.
Het zal mij plezier doen wanneer ik
met deze kleine bijdrage anderen
meer eetgenot heb bezorgd.
Mevr. L. A. ROUWHOF
TJOEMI-TJOEMI GORENG
Was de warme inktvis goed, zout het
lichtjes en bak het wentelend in warm
overvloedige olie bruin en gaar, waarin
ook fijngesneden uitjes meegebakken
worden (liefst sjalotjes).
Een groot exemplaar na het bakken in
stukken snijden! Vraag of bestel des
noods inktvis met inkt dat is veel
lekkerder! Maar ja, smaken verschillen
hè?
Het restant is gemakkelijk te bewaren,
de smaak blijft lang behouden, om
naderhand van te snoepen.
HUGIE
Een andere bereiding: de tjoemie
even in kokend water meekoken.
Marineren in asem en zout, dan bak
ken in hete olie. Pas op de spatten!
Kleine tjoemie is niet taai, grote inkt
vis kan soms concurreren met een
Michelin-bandEven koken geeft
minder kauwwerk. - L.D.
DADAR LUXUS
Per persoon 1 a 2 eieren - 1 eetlepel
gehakte champignons - V* of V2 paprika
- 1 theelepel fijn gesnipperde uien
(liefst sjalotten) - Vi theelepel fijn
gesnipperde knoflook - peper - zout en
eventueel, maar bij voorkeur selderie-
zout.
Dit laatste in kleine hoeveelheden
over de andere ingrediënten strooien.
De eieren goed kloppen en kruiden
met wat peper en zout. De omelet
(dadar) in een ruime hoeveelheid olie
langzaam gaar bakken, de omelet even
keren en meteen op een houten plank
leggen opdat de olie wegtrekt. (Niet
op papier laten lekken).
De overige ingrediënten en kruiden
tegelijkertijd bakken. Op de helft van
een soepel omeletje dit hartigs leggen
en de andere helft erover heen vouwen.
De omelet warm eten want dan is het
het lekkerst.
HUGIE
Tip: Omelet of pannekoeken kunt u
makkelijk warmhouden door de
schaal op een pan kokend water
(klein vuur) te zetten.- L.D.
Winkelcentrum Arendshof 60
4901 LH OOSTERHOUT
Uw specialist in rijsttafelartikelen,
kado-artikelen, kaarten
en sieraden.
8