THANKSGIVING DAY Van de vele nieuwe feestdagen die wij sinds onze vestiging in de Verenigde Staten hebben leren meevieren, is Thanksgiving Day voor mij de meest zinvolle. Wat jammer dat we dat in Holland niet ken nen-'nheledag om dankbaar te zijn voor wat ons allemaal gegeven werd in 't afgelopen jaar. Eigenlijk klinkt dat vreemd, alleen maar één dag, één keer per jaar van 365 dagen? Wel, beter één dan geen! (Thanksgiving wordt gevierd op de derde donderdag van november - Red.) Het is bekend, dat landbouwers over de hele wereld oogstfeesten hebben, zoals bijvoorbeeld Sukkoth, 't Bijbelse oogstfeest van de Joden, of de selamatan na de rijstoogst onder Indonesiërs. De Maya's in Zuid-Amerika en verscheidene Indianengroepen in 't Zuiden van de U.S. hadden van oudsher 'n dankdag in 't najaar. Er werd dan kalkoen gegeten en men hield rituele balsporten. Het moderne Thanksgiving heeft dus 'n heel oude basis. Voor de moderne Amerikaan heeft Thanksgiving 'n speciale betekenis. Zelfs de meest cynische onder hen probeert dan naar huis te gaan om Thanksgiving met familie te vieren - met Thanksgiving hoor je thuis te zijn en hoe meer er komen hoe liever, 't Vreemde en mooie is, dat we hier te maken hebben met 'n religieus getinte officiële dankdag (wie kan je anders dank zeggen dan God, Allah, Yahweh, Buddha, of hoe dan ook de Allerhoogste heet?) die aan iedereen toebehoort. Ik geloof dat zelfs atheïsten Thanksgiving vieren, maar wie ze dan dank zeggen weet ik echt niet. Hier vertellen ze op school altijd dezelf de Thanksgiving legende - hoe 't mo derne Thanksgiving begonnen is. Vol gens zeggen is 't in grote trekken historisch. De Pilgrims, zoals de eerste immigranten, een handjevol, die van Engeland kwamen, genoemd worden, hadden zich gevestigd in de zoge naamde Plymouth Colony aan de kust van Massachusetts. Vooral 't eerste jaar van aanpassing was erg moeilijk. Zo moeilijk dat men behoefte voelde God te danken dat men het overleefd had en zelfs 'n (schrale) oogst had binnengehaald. Volgens overlevering nodigde men be vriende Indianen uit tot dat eerste dankfeest in 1 621Deze brachten hun eigen bijdragen mee, zoals succotash ('n mengsel van gekookte mais en lima-bonen of fijngesnipperde boontjes) en hertevlees. Er was natuurlijk pom poen, 'n echte Indiaanse vrucht, en cranberries en kalkoen, die daar in 't wild voorkomen. In één of andere vorm worden deze ingrediënten nu nog op elke Thanksgiving tafel opgediend. Op de kleuterschool mogen de kinderen in de week voor Thanksgiving (welke plaats vindt op de vierde donderdag van november) op school de eerste Thanksgiving reconstrueren. De jon gens dragen dan zelfgemaakte platte zwarte hoeden van papier en de meis jes witte kapjes; de school zorgt voor 'n complete maaltijd, met kalkoen en pie, en de tafel wordt versierd met papieren kalkoenen en pompoenen -'n echt feest. Ook voor volwassenen kan dit 'n heel feestelijke blije dag zijn. De man nen kijken overdag dan meestal naar'n football wedstrijd op TV (niet voetbal, dat komt er nu pas in), terwijl de verzamelde vrouwen 'n uitgebreide maaltijd bereiden. Tussen twaalf en een uur schuift men aan tafel en dan bidt men meestal samen om te danken voor al de goede gaven van dat jaar. De hoofdschotel is traditioneel kalkoen, hoe groter hoe beter, bij 't ochtend gloren in de oven te braden gezet, al of niet gevuld met allerhande heerlijkhe den. Daarbij wordt 'n eindeloze ver scheidenheid van bijgerechten geser veerd, die van streek tot streek en van familie tot familie verschillen. Familie-traditie bepaalt welke bijge rechten absoluut niet gemist kunnen worden. Zo had ik 'n buurman die nors werd (volgens zijn vrouw) als er geen raap-puree geserveerd werd. Anderen moeten weer maisbrood of 'n oester vulling erbij hebben, anders is 't niet juist en voelt men zich beslist niet senang. Ik wilde natuurlijk dire kt ook m'n eigen familie traditie beginnen. Nu serveer ik altijd cranberry compote (behalve uniek bitter-zuur-zoet is 't ook zo prachtig rood), brood-selderij-en-ui vulling (heerlijk goerih), en garlic-bread bij de kalkoen (dat was wat ik leerde klaar maken voor onze eerste Thanksgiving en dat werd voor mij dus speciaal); dan denk ik pas aan de rest van de bijge rechten. En ik serveer ook altijd 'n zelfgemaakte pumpkin pie ('n stijve pudding van pompoenpuree met gem ber, nootmuskaat, kaneel en kruid nagel opgebakken in 'n dunne korst), dat is traditioneel-mmmmmm! Amerikanen zijn pienter. Alleen de allerrijksten hebben bedienden en toch wil men, nee moet men, 'n (over)volle tafel hebben. Wat doet men? leder familielid/gast krijgt 'n aandeel mee te brengen voor 't feest: de gastvrouw zorgt meestal voor de kalkoen en natuurlijk de vulling; dan brengt Mien de broodjes, Jane de sla, Harriet 't drinken, en Margie de pies. ledereen brengt altijd meer dan gevraagd werd, dat is ook traditioneel. Amerikanen zien graag 'n keuze van pies. Aan die ene pie van mij zien ze direkt dat ik geen Amerikaanse ben. Veel te mieze rig hoor. Mijn moeder maakte weieens kalkoen op z'n Indisch. Heerlijk, 'n Soort van opor of besengek, maar dan in de oven gebakken. Vreemd en erg on-Ameri- kaans, maar lekker mensen! Ik kan 't helaas niet nadoen. Dus bak ik mijn kalkoen maar op z'n Amerikaans, be boterd en dan flink ingewreven met heel veel salie en tijm en peper en zout. 't Laatste bak-uur ruikt dan 't hele huis watertandend lekker, zodat ik daas wordt van; "Wanneer gaan we nu eindelijk eten? 't Ruikt zooo lekker!" De poezen worden ook al gek van de lekkere honger, lopen me voortdurend voor de voeten en snorren extra hard om te laten horen dat ze ook best wilen meevieren. Al zorg ik met plezier voor 'n goedge vulde tafel, toch heb ik mezelf er nog niet toe kunnen brengen voor dag en dauw op te staan om de kalkoen klaar te maken. We eten dan ook nooit voor tweeën 's middags, wat m'n zoon altijd tot wanhoop bracht: "But Mom! Every body, all my friends have Thanksgiving dinner at noon! I'm starving!" Ik zei dan steevast, "Sorry, lieverd, we zijn Indisch!" (alsof dat alles verklaarde). Negen van de tien Amerikanen zijn gek op knoflook, tenminste degenen die wij hier in Californië ontmoet heb ben. Hier is 't recept voor garlic bread zoals ik 't heb leren maken: LIZELOT VAN BALGOOY GARLIC BREAD 'n lang stokbrood, bleek, niet droog gebakken 'n kop zachte boter of margarine 'n flinke kop geraspte kaas, liefst goed belegen Amerikaanse cheddar, dat smelt 't smeuigst als u dit heeft kunt u ook geraspte parmezaan toevoegen zoveel verse knoflook teentjes als u zelf lekker vindt, ik gebruik minstens zes grote tenen ('t moet stinken!), fijn ge-oelekt of gemalen 'n handvol fijngehakte peterselie (vol gens zeggen verfrist dit de adem, wat wel nodig is) peper naar wens, misschien 'n scheutje bier als u dat toch al open hebt. Meng al deze ingrediënten goed door elkaar tot 'n stijf smeersel. Snij 't stokbrood in twee tot drie centimeter dikke sneden zodat ze aan de onder kant nog aan elkaar vastzitten. Smeer 't knoflook-kaas smeersel dik op beide kanten van elke snee, dit hoeft niet keurig netjes, 't smelt toch. Smeer de laatste restjes over de top van 't brood, dat maakt 't extra knapperig. Zet 't hele stokbrood op 'n vel folie en vouw de folie zo dat 't brood van boven enigszins open ligt. Bak circa twintig minuten in de oven op gemiddelde hitte. Als u de knoflook begint te ruiken (ja, ik weet 't wel, uw neus ruikt al niets meer, zegt u, maar dat valt wel mee) is 't brood klaar. U zult er geen spijt van hebben, mis schien uw buren wel. 6

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1988 | | pagina 6