SOLOSE
GERECHTEN
NEUTRALE MULOSCHOOL IN JOGJA, 1 937 KLASSE 2A
Bovenaan links Dhr. H. Groenendijk, daarnaast Hr. A. Gölicke. Verder zijn er op te
zien: Hetty v. Lieshout, Stans Bos, Jeanne Knaap, Lucy Dezentje, AnnieTan, Chris
Lie, Gerard Beekman Lapré, Srioto, John Michaël, Yap Ghi Ghi, Malie Beekman
Lapré, Koosdarinah Thora Morriaan, Francoise Kailola, Mary Michaël, Slamet,
Tjong, Trees Liem. Dora van Beneden, met donkere jurk.
De foto werd ingezonden door mevr.Th. M. E. van Wagtendonk-van Beneden (Dora),
Schierstins 80, 7608 XV Almelo.
had niet zó veel legerpaarden en aldus
was bepaald dat de veerarts van het
gouvernement ook de medische zorg
had voor deze rijdieren.
Behalve de cavalerie lag er in Jogja
echter nog een half bataljon infanterie;
zo'n twee compagniëen met wat mitrail
leurs. Hoewel dit onderdeel in principe
"voetvolk'' was, waren er ook daar de
nodige grote en kleine paarden inge
deeld.
En zo kwamen wij, onder de hoede van
vader, ook meermalen in de kampe
menten van Jogja. Bij de ingang stond
dan de schildwacht met grote bamboe-
hoed op het hoofd; op de opgeslagen
rand van die hoed een rood-wit-blauwe
cocarde. Hoewel vader gewoon "burger"
was had de commandant daar bepaald
dat die schildwacht een paar ceremo
niële handgrepen met zijn geweer of
karabijn deed. Als dat gebeurde nam
vader met een zwier zijn tropenhelm af
om te bedanken voor het eerbetoon.
De infanterie lag in het oude "Fort
Vredeburg"; deze "benteng" was des
tijds gebouwd door de Oost-Indische
Compagnie omstreeks 1770. Op de
ouderwetse wallen stonden nog een
paar antieke kanonnen waarover men
vertelde dat ze toentertijd de kraton van
de sultan bestreken. Het was een mooi
fort en naast het VOC-geschut stonden
nog een paar modernere kanonnen
welke echter uitsluitend voor zeer vreed
zame doeleinden werden gebruikt;
wanneer de sultan op enkele hoogtij
dagen officieel "uitreed", dan werden
met deze vuurmonden de zo geheten
"saluutschoten" afgegeven met los
kruit. Het ging dan alleen om een serie
luide "boems".
Vlaktegenoverdatoude bolwerk van de
VOC lag de representatieve ambtswo
ning van de hoogste Nederlandse ge
zagsdrager, de resident. Curieus is, dat
vele jaren later - in december 1 948 bij
de aanvang van de zogeheten "Tweede
Politionele Actie" - aldaar president
Soekarno gevangen werd genomen
door Nederlandse militairen die even
tevoren bij verrassing waren geland op
het aan de oostrand van Jogja gelegen
vliegveld dat in het verlengde lag van
het raceterrein.
Als nu in die militaire kampementen
vader destijds ingrijpende medische
behandelingen moest verrichten bij paar
den, werden wij tijdelijk even wegge
zonden en in de cantine of dagverblijf
geparkeerd. Alwaar we - gewapend met
voor dat doel bij uitzondering toebe
deelde losse centen - onthaald werden
op een heerlijk glas geschraapt ijs (ès
gossok) waar overheen wat rose ge
kleurde, erg zoete, setroop soesoe; wel
ke combinatie wij oplepelden met zo'n
hele lange theelepel, een stukje bestek
dat wij na I ndië nooit meer elders hebben
gezien.
Als kind vonden wij de bezoeken aan de
militaire kampementen iets heel bijzon
ders en het is vermoedelijk daarom dat
zich in ons denken een verlangen ont
wikkelde om later óók bij dat KNIL te
mogen dienen. Het is nog zo uitgeko
men ook!
(wordt vervolgd)
GODJOK GÊNÊM
Vi pd. gehakt
1 rode en 1 groene lombok
fijn snijden
1 ui
2 teentjes knoflook
1 theelepel kemirie
in plaats van blimbing: rabarber
trassi
zout
suiker (klein beetje)
4 eetlepels santen (klappermelk)
Alles mengen en in een schaaltje au
bain marie koken. Het behoort een beet
je zuur te smaken.
Enkele andere lekkere specialiteiten van
Solo zijn:
Nasi liwet - rijst in santen gekookt met
kip, ei en sambel goreng
Lontong Solo - lontong met kip en
sajoer
Djaddah blondo - ketankoeken met de
"kaantjes" van klapperolie
Tjabo rambah - ketoepat met widjen-
saus
Rambah petis - soort kroepoek met zoet
sausje van vleesextract
Degenen, die van plan zijn Solo te
bezoeken en deze lekkernijen nog nooit
hebben gegeten, wil ik zeker aanraden
het te proberen.
J.P.
GARANG ASEM
Benodigdheden:
jonge kip - rode uien - witte uien - rode en
groene lombok - salam en laos - klapper-
melk - tomaten en ook zout naar smaak
toevoegen (wordt in Solo bereid met zure
blimbing).
Bereiding:
Kip in kleine stukjes snijden (ca. 2 cm).
De uien en lombok fijn snijden. Op het
vuur alles (kip, kruiden, klappermelk)
mengen en roeren.
Daarna het mengsel in een kommetje
stomen/stoven. Om de smaak te ver
beteren kan men een beetje vetsin erbij
doen. Na 14 uur stomen/stoven, even
proeven; indien gaar/lekker genoeg
van het vuur afhalen. Warm opdienen.
(Ingezonden door Ing. W. K. den Baars,
die het recept van deze Solose speciali
teit kreeg van een inwoonster van deze
stad).
6