TMKDI'JVÏAS telf.0T0-34é8523 Sambe/ taotjo Sambel goreng hati ajam met peté Sambel roedjak petis Roedjak Gobet Sambel goreng peté Kue Kacang Een alternatief aangepast recept van katjang idjo INDONESISCH RESTAURANT PADANGSEKEUKEN OPEN: MAANDAG - ZONDAG KETTINGSTRAAT DEN HAAG Tjubit-tjubit Basilicum, doerian, bamboe Veel uien en lombok idjo fijnsnijden. Fruiten met daon salam en een stukje laos. De sambel taotjo toevoegen met wat water en een schep suiker. Goed door laten sudderen en u heeft de heerlijkste sambel goreng taotjo. Variatie: tahoe in dobbelsteentjes bak ken en door de sambel goreng taotjo mengen. Ingrediënten: lombok (of sambel) - trassi - uien - knoflook - zout- schijfje (of poeder) laos theel. keuken asem - daon salam. Kippe- levertjes of kippemaagjes (rempelah) - petébonen. Kippelevertjes even met citroensap besprenkelen om de vaak sterke lucht weg te krijgen. Kippemaagjes vooraf koken en in stukjes snijden. Alle ingrediënten fijnwrijven (oelek) en in wat olie braden tesamen met de levertjes en de daon salam en de peté bonen. Wat water toevoegen en een minuut of 10 doorkoken. Een beetje suiker erbij maakt de smaak altijd smeuïger. Sommigen doen er santen i.p.v. water bij. Petébonen in diepvries of rauwe zijn lekkerder dan die in potjes, maar die voldoen ook wel. "Hoe krijg ik dat mijn ondé-ondé heel blijft? Bij mij barsten ze altijd open", vroeg een lezeres. Wie weet het en heeft het goede recept van ondé-ondé? Met de Sambelans van VAMU kun je alle kanten uit. Daar maak ik de echte Djanganan Soe- rabaja mee. De sambel petis aanlen gen met een scheut goela djawastroop (of keukenstroop), een flinke scheut ketjap, een lepel pindakaas. Goed ver mengen tot een smeuiig sausje. Voor de djanganan: taugé, fijngesneden kool, spercieboontjes, andijvie (bij gebrek aan kangkoeng) heel even stomen. Stuk jes gebakken tempe, lontong en rauwe ketimoen. U kunt voor het gemak Ion- tong en tempé weglaten maar met die erbij heeft u een goede maaltijd. de petis aanlengen met een scheut azijn Fijngeraspte komkommer, appel, wortel, ijssla en alles wat hard, fris en rauw fijn te raspen is. Vermengen met de aan gemaakte sambel petis. Hóórt emping of kroepoek bij! Hiervan kan makkelijk de sambel goreng hati ajam peté gemaakt worden. Wel wat daon salam en laos meebraden. 200 gr. margarine 200 gr. pindakaas 2 geklutste eieren 1 25 gr. basterd suiker 400 gr. bloem 1 theelepel bakpoeder 1 theelepel zout 1 eetlepel spekkoekkruiden suiker om te garneren Klop de margarine met de pindakaas tot een smeuïg geheel. Roer nu de geklutste eieren er door. Daarna beetje bij beetje de bloem met de suiker. En op het laatst de kruiden, zout en bakpoeder. Rol het deeg uit tot een dikte van 3 mm. Strooi er de suiker op. Snijdt er vormpjes uiten bak die in de oven tot ze geelbruin zien. MIEKE DEN OUDEN-HILLE Voor 2 personen: 1 flinke kop katjang idjo 1 winterpeen - in stukjes snijden 1 prei - wat peterselie - wat selderie of V* selderieknol 1 tjengkeh - wat foelie 3Akop granenvlokken (Brinta?) De katjang idjo wel eerst± 6 uurweken in gekookt water. Alles opzetten - tot het kookt - dan een plaatje onder de pan en Yz uur tot 3 kwartier laten sudderen. Met gebakken kip of lever en gefruite uitjes. Mevr. L. S. JENNY Goede raad: Indisch koken betekent met gevoel koken. Niet te bang zijn voor teveel of te weinig. Proeven. Niet lekker genoeg, volgende keer beter en de daarop volgende keer is uw gerecht volmaakt. En laat u nooit intimideren door leuke opmerkingen van manlief of huisgenoten. Buiten zeggen ze altijd: zoals moeder het maakt smaakt het 't best! LD Tijdens een vakantie in Indonesië ben ik door vrienden zo lekker verwend, dat ik overal recepten heb opgeschreven om ze hier nog eens uit te proberen. Mis schien zijn ze sommigen van u wel bekend, maar voor de anderen geef ik ze hierbij door. Ik heb hier een recept uit Yogya van een lekker pittig knabbeltje. Maar men gaf mij geen preciese hoeveelheden op. Gewoon op gevoel zoveel van dit en zoveel van dat, tot je een goed deeg krijgt, dat niet meer aan de hand kleeft. Je gebruikt: rijstemeel, wat warm water, ietsje zout, fijngewreven garnalen, wat uitjes en sambal naar smaak. Meng dat alles tot een soepel deeg. Daarvan knijp je er telkens kleine beetjes uit en gooi die in hete olie. Snel er weer uit halen. Dat is alles. 0 ja, de naam van dit knabbeltje is, hoe kan het ook anders, Tjubit-tjubit. Het is de moeite waard, om bij wijze van experiment in visgerechten een takje verse basilicum mee te koken. Om te beginnen een takje van ca. 10 cm per middelgrote makreel. Voorzichtig aan, want basilicum moet net een pittige smaak geven en niet overheersen. Doerian. Bij ons thuis op Sumatra was het de gewoonte dat je (na het eten van doe rian) eerst water dronk uit een hol doerian segment. Om de hinderlijke lucht kwijt te raken! Ik kan me geen last of hinder herinne ren, maar dat kan samenhangen met de ruimere en luchtig gebouwde wonin gen. In Nederland heb ik geen doerian ervaring en kan me wel last en hinder voorstellen in de kleine woningen. Wie heeft goede tips? Als ik hier doerian eet, ligt een deel van de bewoners van de torenflat voor pampus en moppert de rest me de oren van het hoofd. Misschien is de Afsluitdijk of een aardig plekje aan het Tjeukemeer of de grote stille heide beter geschikt! NANCY MARGÉE Bamboe Uw vraag over bamboe de volgende keer - Red. T-4

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1990 | | pagina 16