TMKÜI*JV!AS
telf.0T0~3468523
'1
Ondé-ondé
UIL
Bag gar en ra won
INDONESISCH RESTAURANT
PADANGSEKEUKEN
OPEN: MAANDAG - ZONDAG
KETTINGSTRAAT DEN HAAG
Goerih en sedap
Sajoers goerih maken
Het topmerk in Indonesië van
Instant noodles en instant bihun.
Het toppunt van gemak en echte
oosterse smaak.
Goede merken worden ingevoerd
door
Hieronder volgt een recept voor ondé-
ondé, dat niet knapt.
Zz pond katjang idjoe een nacht laten
weken en dan gaar koken. Laten uit
lekken in een zeef en lekwater be
waren.
2 ons goela djawa tot stroop koken
3 eetlepels suiker
geroosterd sesamzaad
zout en geraspte klapper
zonnebloem- of soyaolie
1 theekopje water met daarin opge
lost '/3 theelepel sirihkalk
Bereiding: Katjang idjoe doorde zeef
wrijven met wat van het lekwater naar
behoefte, waarna de prut door de goela
djawa gemengd wordt en opgekookt
tot het dik is geworden.
Van ketanmeel, suiker en het theekopje
water en wat zout wordt een mooi
samenhangend deeg gemaakt. Rol daar
van balletjes ter grootte van een ping
pongbal ongeveer. Druk telkens een
bolletje plat vul het met de katjang
idjoe en maak er opnieuw een bol
letje van, dat nu door de sesamzaad
in een schaaltje met enige druk gerold
wordt. Deze bolletjes worden in olie
goudbruin gebakken.
Een ander recept komt van "tante dja-
djanan" uit Canada. Dit lijkt mij een
goede aanvulling op het eerste. Want in
het eerste wordt meer aandacht besteed
aan de vulling, en dit recept vergeet de
vulling en geeft alleen het omhulsel.
3 kopjes ketanmeel - 2 eetlepels suiker
- 2 eieren - water. Maak hiervan een
deeg, water toevoegen op gevoel, het
deeg mag niet nattig zijn! Dus telkens
een beetje water erbij tot u een stevig
deeg heeft. Smeer de handen in met
olie en maak platte bolletjes en vul ze
Restaurants:
Spuistraat 291-293 1012 VS Amsterdam 020 - 200994
Prinsestraat 110 2513 CH 's-Gravenhage 070 - 3654398
KANTJIL dinner service
Torenstraat 121 2513 BP 's-Gravenhage 070 - 3450367
KANTJIL catering en party service
Torenstraat 121 2513 BP 's-Gravenhage 070 - 3617272
Spuistraat 291 -293 1012 VS Amsterdam 020 - 203074
met de katjang idjoe. En nu komt wat in
het vorige recept ontbrak: doe de bollen
in een pan met kokend water tot ze
boven drijven. Op een blad laten af
koelen en in de widjen rollen. Dan in
(niette) hete olie braden. De ondé-ondé
niet te vol vullen, dat kan het scheuren
veroorzaken!
NB. Na de bewerking weet ik een ding
zeker: ondé-ondé koop ik en als die niet
te krijgen is hou ik het maar op pisang
goreng.
LD
Noot: in "Lekker koken van Sabang tot
Merauke" geeft Lin Scholte niet alleen
een goed recept, maar ook een duidelijke
werkwijze bij het recept van ondé ondé.
Sirihkalk (ongebluste kalk), een klein
likje is voldoende, is onschadelijk en je
proeft het niet en heeft de eigenschap
de "kleef-kracht" te verhogen. Maar
wie kan mij nu uitleggen, hoe of waar
door sirihkalk dit voor elkaar krijgt?
NANCY MARGES
Van de week "Baggar" uitgeprobeerd
van Tijn Timmermans; van geitevlees,
heerlijk, maar vond het wat leeg, dus
spitskool, wortel, boontjes, kentang en
soeoon bijgedaan, toen werd het karé
met een gulaï smaak. Frikadel kosong
erbij en krupuk udang, lekker. De frika
del kosong is aardappelpuree, knoflook
poeder, peper, zout en eieren, (dus
vleesloos). Heb altijd de neiging een
recept precies na te volgen, proef het
resultaat en voeg het mijne er aan toe,
dan wordt het mijn recept.
Zo ook de rawon van Lin Scholte (uit
"Lekker koken van Sabang tot Merau
ke"). Van haar met trasi, precies ge
volgd. Maar smaakt toch niet als de
mijne, zal aan de trasi liggen; ik gebruik
n.l. geen trasi; net als de baggar. Zelfde
groenten bijgedaan (geen soeoon) en
het werd brongkos met toevoeging van
santen en rebung.
WIM PIJPAERT
Surrey, Canada
Wim en Jos Pijpaert runnen al zo'n 20
jaar een Indisch restaurant "Rumah
Bali" in Vancouver. Een 2-mans bedrijfje
waarbij alles eigenhandig wordt bereid
en geserveerd. Meer personeel zou wel
makkelijker zijn geweest voor deze twee
hardwerkende lieden, maar hettjotjokte
niet zo qua smaak en stijl. Wim is een
perfectionist, liever niet dan slecht is
zijn motto altijd geweest. Ze houden er
binnenkort mee op, "Rumah Bali" is te
koop. Moeilijk, "menu you see, luar
biasa" schreef Wim. Maar ze zijn aan
hun rust toe.
"Wat ik ga doen? Indische kooklessen
geven, de "tjepat-way" de snelle manier,
met behoud van de Indische smaak",
aldus Wim. Good luck partners!
"Goerih" en "sedap" zijn niette vertalen
woorden in het Nederlands omdat de
betekenis ook niet te omschrijven is.
Goerih is een combinatie van geurig en
kruidig, sedap is het beste te omschrij
ven door voortreffelijk, onovertroffen,
smakelijk.
Ik zou wel eens willen weten of u een
Europees gerecht weet of kunt maken
dat deze twee kwalificaties verdient.
Piekert u mee? LD
In mijn sajoers goedek, brongkos en
lodèh, wrijf ik met de boemboes mee,
gebraden geraspte klapper. Eén twee
eetlepels - ligt aan de hoeveelheid. Ook
ben ik niet bang trasi en ketoembar te
gebruiken. Tijdens het fruiten van de
boemboes, voeg ik daaraan een schepje
sambal badjak toe.
Wie bang is de sajoer te heet te maken,
kan b.v. minder lombok in de sajoer
doen. De sajoers worden op deze wijze
klaargemaakt, heerlijk goerih en zien er
erg smakelijk uit door de rode waas die
erop drijft. Een beetje "brani boemboe"
kan geen kwaad!
In mijn gado-gado- saus oelek ik
djeroekschil mee of kook verse djeroek
blaadjes (ingevroren) in de saus. Een lik
petis erbij, maakt deze ook lekkerder.
LIES KRUYSDIJK-BOON
LMCUUUS
Postbus 110, 1 520 AC Wormerveer-Holland
Tel. 075-289551,Telex 19328, Fax075-219323
T-4