TMKÜI*JV!AS telf.0T0~3468523 '1 Ondé-ondé UIL Bag gar en ra won INDONESISCH RESTAURANT PADANGSEKEUKEN OPEN: MAANDAG - ZONDAG KETTINGSTRAAT DEN HAAG Goerih en sedap Sajoers goerih maken Het topmerk in Indonesië van Instant noodles en instant bihun. Het toppunt van gemak en echte oosterse smaak. Goede merken worden ingevoerd door Hieronder volgt een recept voor ondé- ondé, dat niet knapt. Zz pond katjang idjoe een nacht laten weken en dan gaar koken. Laten uit lekken in een zeef en lekwater be waren. 2 ons goela djawa tot stroop koken 3 eetlepels suiker geroosterd sesamzaad zout en geraspte klapper zonnebloem- of soyaolie 1 theekopje water met daarin opge lost '/3 theelepel sirihkalk Bereiding: Katjang idjoe doorde zeef wrijven met wat van het lekwater naar behoefte, waarna de prut door de goela djawa gemengd wordt en opgekookt tot het dik is geworden. Van ketanmeel, suiker en het theekopje water en wat zout wordt een mooi samenhangend deeg gemaakt. Rol daar van balletjes ter grootte van een ping pongbal ongeveer. Druk telkens een bolletje plat vul het met de katjang idjoe en maak er opnieuw een bol letje van, dat nu door de sesamzaad in een schaaltje met enige druk gerold wordt. Deze bolletjes worden in olie goudbruin gebakken. Een ander recept komt van "tante dja- djanan" uit Canada. Dit lijkt mij een goede aanvulling op het eerste. Want in het eerste wordt meer aandacht besteed aan de vulling, en dit recept vergeet de vulling en geeft alleen het omhulsel. 3 kopjes ketanmeel - 2 eetlepels suiker - 2 eieren - water. Maak hiervan een deeg, water toevoegen op gevoel, het deeg mag niet nattig zijn! Dus telkens een beetje water erbij tot u een stevig deeg heeft. Smeer de handen in met olie en maak platte bolletjes en vul ze Restaurants: Spuistraat 291-293 1012 VS Amsterdam 020 - 200994 Prinsestraat 110 2513 CH 's-Gravenhage 070 - 3654398 KANTJIL dinner service Torenstraat 121 2513 BP 's-Gravenhage 070 - 3450367 KANTJIL catering en party service Torenstraat 121 2513 BP 's-Gravenhage 070 - 3617272 Spuistraat 291 -293 1012 VS Amsterdam 020 - 203074 met de katjang idjoe. En nu komt wat in het vorige recept ontbrak: doe de bollen in een pan met kokend water tot ze boven drijven. Op een blad laten af koelen en in de widjen rollen. Dan in (niette) hete olie braden. De ondé-ondé niet te vol vullen, dat kan het scheuren veroorzaken! NB. Na de bewerking weet ik een ding zeker: ondé-ondé koop ik en als die niet te krijgen is hou ik het maar op pisang goreng. LD Noot: in "Lekker koken van Sabang tot Merauke" geeft Lin Scholte niet alleen een goed recept, maar ook een duidelijke werkwijze bij het recept van ondé ondé. Sirihkalk (ongebluste kalk), een klein likje is voldoende, is onschadelijk en je proeft het niet en heeft de eigenschap de "kleef-kracht" te verhogen. Maar wie kan mij nu uitleggen, hoe of waar door sirihkalk dit voor elkaar krijgt? NANCY MARGES Van de week "Baggar" uitgeprobeerd van Tijn Timmermans; van geitevlees, heerlijk, maar vond het wat leeg, dus spitskool, wortel, boontjes, kentang en soeoon bijgedaan, toen werd het karé met een gulaï smaak. Frikadel kosong erbij en krupuk udang, lekker. De frika del kosong is aardappelpuree, knoflook poeder, peper, zout en eieren, (dus vleesloos). Heb altijd de neiging een recept precies na te volgen, proef het resultaat en voeg het mijne er aan toe, dan wordt het mijn recept. Zo ook de rawon van Lin Scholte (uit "Lekker koken van Sabang tot Merau ke"). Van haar met trasi, precies ge volgd. Maar smaakt toch niet als de mijne, zal aan de trasi liggen; ik gebruik n.l. geen trasi; net als de baggar. Zelfde groenten bijgedaan (geen soeoon) en het werd brongkos met toevoeging van santen en rebung. WIM PIJPAERT Surrey, Canada Wim en Jos Pijpaert runnen al zo'n 20 jaar een Indisch restaurant "Rumah Bali" in Vancouver. Een 2-mans bedrijfje waarbij alles eigenhandig wordt bereid en geserveerd. Meer personeel zou wel makkelijker zijn geweest voor deze twee hardwerkende lieden, maar hettjotjokte niet zo qua smaak en stijl. Wim is een perfectionist, liever niet dan slecht is zijn motto altijd geweest. Ze houden er binnenkort mee op, "Rumah Bali" is te koop. Moeilijk, "menu you see, luar biasa" schreef Wim. Maar ze zijn aan hun rust toe. "Wat ik ga doen? Indische kooklessen geven, de "tjepat-way" de snelle manier, met behoud van de Indische smaak", aldus Wim. Good luck partners! "Goerih" en "sedap" zijn niette vertalen woorden in het Nederlands omdat de betekenis ook niet te omschrijven is. Goerih is een combinatie van geurig en kruidig, sedap is het beste te omschrij ven door voortreffelijk, onovertroffen, smakelijk. Ik zou wel eens willen weten of u een Europees gerecht weet of kunt maken dat deze twee kwalificaties verdient. Piekert u mee? LD In mijn sajoers goedek, brongkos en lodèh, wrijf ik met de boemboes mee, gebraden geraspte klapper. Eén twee eetlepels - ligt aan de hoeveelheid. Ook ben ik niet bang trasi en ketoembar te gebruiken. Tijdens het fruiten van de boemboes, voeg ik daaraan een schepje sambal badjak toe. Wie bang is de sajoer te heet te maken, kan b.v. minder lombok in de sajoer doen. De sajoers worden op deze wijze klaargemaakt, heerlijk goerih en zien er erg smakelijk uit door de rode waas die erop drijft. Een beetje "brani boemboe" kan geen kwaad! In mijn gado-gado- saus oelek ik djeroekschil mee of kook verse djeroek blaadjes (ingevroren) in de saus. Een lik petis erbij, maakt deze ook lekkerder. LIES KRUYSDIJK-BOON LMCUUUS Postbus 110, 1 520 AC Wormerveer-Holland Tel. 075-289551,Telex 19328, Fax075-219323 T-4

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1990 | | pagina 16