Nuttige planten in Indonesië O Langer Piekeren DEW ATA Indonesische kaneel Bratowa/i Akar wangi Specialiteit uit Midden Java: Ifu mie Q- Tahu gimbaI of "cassia lignea" is de bast van twijgen van Cinnamomum cassia. Dit is een tot 1 5 meter hoge, altijd groene boom met langwerpige, donkergroene glan zende bladeren die voorkomt in Z.O. Azië. Deze specerij wordt al vermeld in de bijbel. De Arabische naam is DARACHINI Chinees hout. Behalve van in 't wild groeiende bomen wordt de bast ook geoogst van gekweekte bomen. De stam wordt gekapt en de jonge loten die opschieten leveren de bast die als specerij gebruikt wordt. In het begin van de regentijd, als de bomen weer gaan uitlopen, te vergelijken met de lente in Europa, kan de bast gemakkelijk van 't hout geschild wor den. De buitenste laag, de kurklaag, wordt afgeschraapt zodat bruinrode schillen overblijven. Bij het drogen krul len deze op tot pijpen. De smaak van de bast is zoet vandaar de Indonesische naam "Kayu Manis" zoet hout. De aroma wordt veroorzaakt door vluchtige bestanddelen o.a. kaneel- aldehyde. Om het geurigste produkt te krijgen moet kaneel in de oorspronke lijke vorm bewaard worden en pas kort vóór het gebruik, liefst niet langerdan 1 2 maanden, gemalen worden. In poe- dervorm gaat het aroma snel achteruit door verdamping en door oxidatie. Om dit te beperken moet gemalen kaneel in kleine potjes met zo weinig mogelijk lucht erboven, bewaard worden. Indonesische kaneel is pittiger dan de kaneel afkomstig van Cinnamomum zeylanicum die op Sri Lanka Ceylon, groeit. Zoals bij alle natuurprodukten blijft er een variatie in smaak mogelijk door invloed van het klimaat en andere milieu factoren, de ouderdom van de bast, de manier van oogsten en verwer ken. Kaneel verschilt daarin niet van wijn. Gebruik: bast stukje meekoken poeder, malen en zeven kort voor het gebruik. Bewaren: bast kan als zodanig zeer lang bewaard worden op een droge donkere plaats. Bijvoorbeeld in blik. Poeder is kort houdbaar vanwege ver lies van aroma. In glazen pot (géén plastic!) zover mogelijk gevuld en goed gesloten, is het enige maanden houd baar. Neem een keer de moeite en maal en zeef uw kaneel zelf. Pas dan weet u hoe kaneel smaakt. is afkomstig van een tropische klimplant Tinospora crispa. Het is een kruid achtige plant gekenmerkt door een wrat tige stengel. Als kamerplant doet brato- wali het goed in een warme omgeving. De gehele plant, stengel, bladeren en latex, zijn uiterst bitter van smaak. In geheel Indonesië wordt deze plant in huisrecepten gebruikt tegen koorts. Bij geen enkele kruidenverkoper ontbreekt bratowali. Het wordt ook als uitwendig medicijn gebruikt tegen schurft of bij rugpijn. In de literatuur over Indone sische traditionele geneesmiddelen zijn veel recepten met bratowali te vinden. 1. Kloppenburg-Versteegh, J.: Wenken en raadgevingen betreffende het gebruik van Indische planten, vruchten enz.. Van Dorp, 1934. 2. Vorderman, A. G.: Javaansche geneesmiddelen, deel 2, Geneesk. Tijdschr. voor Ned. Indië, vol 40 (1900) blz. 149 e.v. 3. Boorsma, W. G.: Onderzoek naar de plantenstoffen van Ned. Indië, Mededel. 's-Lands Plantentuin vol. 52 (1902) blz. 32 e.v. 4. idem, Geneeskundig Tijdschrift voor Ned. Indië, 1908, blz. 657 en 743. of reukwortel, is afkomstig van een grassoort, Vetiveria zizanoides An- dropogon muricatus Andropogon zizanoides (familie van de Sereh). Het vormt grote pollen door sterke uitstoe- ling en kan tot 2,5 meter hoog worden. Alleen de wortels bevatten een geurige olie. De vetiver olie is een basisolie voor parfums. Het wordt gebruikt als fixatief, een materiaal dat de andere elementen van de parfum vasthoudt zodat de geur lang blijft. In Indonesië worden de wor tels o.a. tot waaiers gevlochten - kipas akar wangi - die tussen de kleding gelegd worden voor de geur en om insecten uit het textiel te weren. Deze waaiers zijn een geurig alternatief voor motteballen. De waaiers doen lang mee omdat de parfum maar langzaam ver dampt. Op verzoek van vele lezers buiten Nederland die Moesson en TOKO later ontvangen kreeg ik het verzoek of de sluitingsdatum voor het inzen den van de puzzle-oplossing wat later kon. Natuurlijk kan dat, maar dan komen we knel te zitten met de deadline voor het drukken. Daarom nu maar om de twee maanden "Piekeren voor een prijsje". Dus om de andere TOKO. Voor de laatste puzzle krijgt u nog de tijd tot 5 mei a.s. om de oplossing in te zenden. En in het nummer van 1 5 mei krijgt u een nieuwe piekeran. Meer prijswinnaars Inplaats van 3 prijswinnaarsfwinna- ressen) maken we nu 5 gelukkig met f 25,- of een boek naar keuze. Het zou makkelijk zijn als u bij uw inzen ding ook meteen vermeldt wat u wilt hebben a I s u een prijs wint: een boek (titel opgeven als u die weet) of cash f 25.-. Niet vergeten! INDONESISCH-CHIN. RESTAURANT Beeklaan 269 - Den Haag Tel. 070 - 346 76 9 7 T-8

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1990 | | pagina 20