DEWATA
Tahoe ketjap
La lap en atjar
Lalap zuur-zoet-heet
Atjar Biet
Lombok rawit zuur
op
houtskool
geroosterde
sate a jam
sate babi en sate kambing
Wie heeft een boedjang recept voor
mij? In één pan klaarte maken i.v.m. de
afwas. Het gerecht moet bestaan uit
rundvlees of tahoe/tempe en groenten.
Wie wil de K-nobelprijs winnen?
THEO KAPPERS
Ik weet dat duizend dames staan te
trappelen je hun keukengeheimen te
presenteren (waar bestaat overigens
die K-nobelprijs uit?) ik geef je alvast
mijn recept, gratis voor niks Theo!
nodig: 1 blok tahoe - 1 ons taugé -
ketjap - knoflook - azijn - lombok.
Het blok tahoe in dobbelsteentjes snij
den en in olie bakken. Vlugger en mak
kelijker: tahoe in dikke plakken bakken
en met een schaar in stukjes knippen.
Geeft minder korst en meer smaak.
De gebakken tahoe opzij leggen (in het
bord waaruit je straks eet, spaart afwas
uit!). De gebruikte olie overgieten ineen
leeg blik (olie is schoon dus nog te
gebruiken) op een bodempje na. Hierin
fruit je 3 teentjes gesnipperde knoflook
en 2 rode lomboks. Voeg daarbij een
flinke scheut ketjap (3 eetlepels), een
heel klein beetje azijn en nog een beetje
water. Doe de gebakken tahoe erbij,
goed omroeren en tenslotte 1 ons rauwe
taugé. Het hele zaakje goed omschep-
Zo te zien is tante Deetje niet erg
tevreden over die "echte sroendeng"
uit Waspik.
pen, heel kort maar overdoen in een
schaal. Strooi er nog wat fruitjes en
eventueel wat fijngeknipte selderie
overheen. Eet er wat abon bij als je
beslist vlees erbij wilt.
Afwas: 1 wadjan - 1 schaal - 1 bord
lepel vork.
TIP
Een stevige keukenschaar (elke huis-
houdschaar) is vaak efficiënter dan een
mes. Je knipt er selderie, peterselie,
bieslook, tahoe, ham, spek en nog veel
meer mee. Zo boven de pan.
L.D.
"Rauwe groenten als bijgerecht bij de
rijst" staat in het nieuwe Indon.-Ned.
woordenboek van A. Teeuw als verkla
ring voor "lalap". Geen rijsttafel zonder
lalap, meestal ketimoen (komkommer),
paprika, lente uitjes (green onions) meer
is er eigenlijk niet.
Nu kun je alles wel rauw eten natuurlijk,
tomaat, radijs, worteltjes, kool, andijvie,
maar vaak smaken die niet zo bij onze
gerechten. Wél goed als "groengerecht"
blijven de even gekookte groenten. Het
assortiment breidt zich dan flink uit.
Ik weet niet of u het zo eens geprobeerd
heeft: water aan de kook brengen met
wat zout (of zonder als u zoutloos bent)
en een paar druppeltjes sesamolie toe
voegen. De groenten een paar minuten
meekoken, vuur uit en dan de groenten
uit het water en in een vergiet om
schudden. Net niet gekookt maar toch
die lekkere Chinese smaak van de sesam
(widjen) olie. Broccoli, Chinese kool
(sawie), witte en groene kool, paksoi,
andijvie (deze alleen onderdompelen in
het water, niet meekoken), lenen zich er
goed voor. Smaakt overal bij.
Fris en lekker is dit Indische slaatje dat
hei midden houdt tussen lalap en atjar.
1 ons gesneden andijvie, 1 ons taugé.
In een kommetje een flinke scheut tafel-
azijn, een lepeltje sambel-uit-een-potje,
1 volle eetlepel suiker mengen. Dit
sausje door de andijvie en taugé men
gen. Heerlijk bij de rijst. Inplaats van
andijvie kunt u ook savoye kool, rode
kool of sawie nemen of alles tesamen.
Maar de taugé niet vergeten!
Weet u dat ik die in geen tijden heb
gezien op de Indische tafel. Terwijl de
bekende stopfles met de fonkelende,
diep purperen inhoud, niet weg te
branden is uit mijn herinnering als kind.
De stukken biet in schijven of stukken
gesneden, zuur zoet. Als er wat vocht
meekwam, werd de rijst paarsrood. Dan
protesteerde ik hevig. "Je doet of het gif
is", zei mijn moeder. Neen gif niet, maar
de kleur werkte suggestiever dan de
Alle groenten die u rauw eet altijd
even onder de heetwaterkraan
afspoelen.
Als regel: Alles wat u rauw koopt,
vlees, groenten, vruchten, vis,
garnalen, met kokend water af
wassen. De enige manier om ge
vrijwaard te blijven van ongezonde
stoffen, die niet alleen het milieu
maar vooral onze ingewanden
schade doen.
zurige smaak. Atjar biet dus. Waarom
maken we er niet weer een flinke pot
van? Kan maanden goed blijven in de
koelkast. Smaakt ook goed bij de Hol
landse pot.
Atjar biet
Een stuk of 4 gekookte bieten schillen
en in kleine stukken snijden. Opzetten
met twee glazen water, een kopje tafel-
azijn (zelfde hoeveelheid schatten naar
de hoeveelheid bietjes, ze moeten on
derstaan), 3 eetlepels suiker, Vz thee
lepel zout, stuk of 8 kruidnagels (poeder
mag ook), 1 laurierblaadje. Aan de kook
brengen, 5 minuten doorkoken, vuur
uit en de bietjes laten afkoelen. Dan
overgieten in een stopfles.
De rawit goed wassen, losse steeltjes
en andere ongerechtigheden verwijde
ren. De steeltjes er wel aan laten zitten,
de rawits blijven in azijn dan langer
hard. De gewassen rawit met een stuk
keukenrol droogdeppen. 1 Vz Glas water
op een kopje azijn met een beetje zout
aan de kook brengen. De rawit toevoe
gen, heel even meekoken, een halve
minuut maar. Vuur uit, de atjar half
afgedekt op een kiertje na, laten afkoe
len. Koud in een pot of stopfles doen.
Heb ik altijd in de kast. Ik ben een
heeteter en als ik te lui ben om sambel
oelek te maken dan is er altijd nog rawit.
Onmisbaar bij bami.
INDONESISCH-CHIN. RESTAURANT
Beeklaan 269 - Den Haag
Te! 070 - 346 76 97
T-4