Restaurant
SEMARANG
POIRRIÉ
WED>EI\F S S l
KETOERAT WX mt
MAALTIJD SERVICE
EENPANSGERECHT
(lijkt op Mangoot)
Benodigdheden:
2 kwartblikjes makreel naturel, 1 blok
tahoe, 3 groene en 2 rode lomboks, 2
volle eetlepels fijngesneden sjalotjes, 3
teentjes knoflook, 3 kemiries, Z2 thee
lepel kentjoerpoeder, 1 theelepel koe-
nirpoeder, klein serehtje, 4 djeroek
blaadjes, kopje santen, stukje trassi,
zout, ietsje suiker, citroensap.
Snij de tahoe in plakken en weer in
driehoekjes. Bakze halfgaar in wat olie.
Wrijf de kemiries fijn met de trassi, zout
en suiker en de knoflook. Fruit in wat
olie de sjalotjes en het kemiriemengsel.
Even bakken, dan de lombok in schuine
reepjes erbij plus de kentjoer en koenir.
Even meebakken.
Dan het visvocht erbij met de sereh en
de blaadjes. Zachtjes laten sudderen
met de tahoe. Als laatste de santen
toevoegen en de vismootjes. Citroensap
naar smaak.
Het gerecht is snel klaar. Er mag even
tueel ook lichtgebakken tempé in. Het is
erg goerih en smaakt bij alles, maar ook
gewoon met rijst en lèlap. Ik maakte dit
gerecht na de oorlog met zalm van de
militaire rations omdat vlees toen erg
duur was.
Tips
Omdat pandanrijst vrij duur is, meng ik
deze half om half met andere rijst (b.v.
Surinaamse). De smaak gaat niet ver
loren en je hoeft niet bang te zijn dat ze
te zacht wordt.
In al mijn Indische gerechten gebruik ik
vleesbouillonblokjes i.p.v. zout. In kip
gerechten doe ik kipbouillonblokjes.
Misschien geen goedkope methode,
maar wel heel erg lekker. Niet in pinda
saus!
E. KRUYSDIJK-BOON
TONGSENG
Een lezeres vroeg naar het recept van
dit gerecht. Nu méén ik het wel eens
gegeten te hebben, maar naam en smaak
zijn in mijn opbergsysteem wel door
elkaar geraakt.
Twee versies van tongseng, probeert u
ze zelf maar eens uit. Wel even naar de
Marokkaanse slager voor kambingvlees,
anders lamsvlees.
Recept 1
2 50 gr. geite(lams)vlees - grof gesneden
koolbladeren - peultjes - prei - selderij.
Kruiden: brambang, bawang, djahé,
peper, zout, ketjap, kentjoer.
Vlees in dobbelsteentjes gesneden met
de fijngeoelekte kruiden braden in hete
olie. Doe er dan wat water bij en de
groenten. En een scheutje ketjap. Voor
het opdienen fijngesneden selderie en
gefruite uitjes over de tongseng strooi
en.
Recept 2
Zelfde als boven, maar dan zonder ken
tjoer. Een scheutje azijn met de ketjap
toevoegen.
Tongseng wordt met lontong of met
rijst gegeten. Plus sambel oelek natuur
lijk.
Wiengko Babat
Een recept dat telkens weer gevraagd
wordt. Dus hierbij nogmaals (voor het
laatst hoor!).
2 kopjes ketanmeel
2 kopjes cocos geraspt
1 kopje suiker (iets meer mag ook als u
van zoet houdt)
2 ei dooiers (geklutst)
wat zout
Van bovenstaande ingrediënten een
stevig beslag maken, met toevoeging
van wat water. Ongeveer een kopje, het
beslag mag niet te entjèr zijn. Van de
geklutste ei-dooiers een beetje opzij
houden om straks op het beslag te
strijken.
Een bakblik met wat olie glad maken, de
wiengko in overgieten. 30 minuten gaar
bakken in de oven (niet te hoge stand).
Na 30 minuten de wiengko (even met
een vork prikken of ze gaar is) omkeren
op een stuk folie of platte schaal en dan
weer in de oven met de onderzijde naar
boven. Die kant met wat eidooier bestrij
ken en op de hoogste stand plm. 1 5
minuten bakken.
Zo kan het ook: in een geoliede koeke-
pan op het vuur, deksel erop. Na 30
minuten (kijken of de koek gaar genoeg
is) met een platte schep omdraaien en
dan nog zo n 20 minuten doorbakken.
De tijden voor het bakken, zelf even
controleren, de ene oven is warmer dan
de andere of wordt sneller warm.
2e Sweelinckstraat 1 1 5
251 7 GW DEN HAAG
Tel. 070-365 70 39
heeft dit jaar weer een
vakantie-menu van 23/7 - 20/8
zoals vorige jaren
weer nieuwe gerechten.
Openingstijden:
i.p.v. 1 7.00 - 20.00 uur
van 1 8.00 - 21.00 uur
SPECIAL!
"Ik snap niet dat je met zulke gekke
handschoenen loopt!" "Afdankertjes
van Hans van Breukelen. Moet van
Boetje, vanwege gat in mijn hand, zegt
hij."
(voordelig voor alleenstaanden!)
Telefonische bestelling bij
Toko Moesson 070 - 354 34 66
In verband met de vele leveringen
zo vroeg mogelijk bestellen.
Liefst vóór woensdag 12.00 uur
Afhalen v.a. donderdag 1 5.00 uur
Gado-Gado f 7,50 per portie
Nasi Kuning f 9,50 per portie
Bami Goreng f 8,50 per portie
(ook diepvries)
NASI GUDEG f 12,50 per portie
(rijst-sajur gudeg-opor sambel
goreng krètjèk.
(Uiterlijk DINSDAG bestellen!)
Dagelijks verkrijgbaar:
Kueapem f 1,50
Lemper f 1,50
Spekkoek p. st. f 20,00
1/z 10,00, 5,00
Tapésingkong p. pd. 1 2,50
T-4