Restaurant SEMARANG POIRRIÉ WED>EI\F S S l KETOERAT WX mt MAALTIJD SERVICE EENPANSGERECHT (lijkt op Mangoot) Benodigdheden: 2 kwartblikjes makreel naturel, 1 blok tahoe, 3 groene en 2 rode lomboks, 2 volle eetlepels fijngesneden sjalotjes, 3 teentjes knoflook, 3 kemiries, Z2 thee lepel kentjoerpoeder, 1 theelepel koe- nirpoeder, klein serehtje, 4 djeroek blaadjes, kopje santen, stukje trassi, zout, ietsje suiker, citroensap. Snij de tahoe in plakken en weer in driehoekjes. Bakze halfgaar in wat olie. Wrijf de kemiries fijn met de trassi, zout en suiker en de knoflook. Fruit in wat olie de sjalotjes en het kemiriemengsel. Even bakken, dan de lombok in schuine reepjes erbij plus de kentjoer en koenir. Even meebakken. Dan het visvocht erbij met de sereh en de blaadjes. Zachtjes laten sudderen met de tahoe. Als laatste de santen toevoegen en de vismootjes. Citroensap naar smaak. Het gerecht is snel klaar. Er mag even tueel ook lichtgebakken tempé in. Het is erg goerih en smaakt bij alles, maar ook gewoon met rijst en lèlap. Ik maakte dit gerecht na de oorlog met zalm van de militaire rations omdat vlees toen erg duur was. Tips Omdat pandanrijst vrij duur is, meng ik deze half om half met andere rijst (b.v. Surinaamse). De smaak gaat niet ver loren en je hoeft niet bang te zijn dat ze te zacht wordt. In al mijn Indische gerechten gebruik ik vleesbouillonblokjes i.p.v. zout. In kip gerechten doe ik kipbouillonblokjes. Misschien geen goedkope methode, maar wel heel erg lekker. Niet in pinda saus! E. KRUYSDIJK-BOON TONGSENG Een lezeres vroeg naar het recept van dit gerecht. Nu méén ik het wel eens gegeten te hebben, maar naam en smaak zijn in mijn opbergsysteem wel door elkaar geraakt. Twee versies van tongseng, probeert u ze zelf maar eens uit. Wel even naar de Marokkaanse slager voor kambingvlees, anders lamsvlees. Recept 1 2 50 gr. geite(lams)vlees - grof gesneden koolbladeren - peultjes - prei - selderij. Kruiden: brambang, bawang, djahé, peper, zout, ketjap, kentjoer. Vlees in dobbelsteentjes gesneden met de fijngeoelekte kruiden braden in hete olie. Doe er dan wat water bij en de groenten. En een scheutje ketjap. Voor het opdienen fijngesneden selderie en gefruite uitjes over de tongseng strooi en. Recept 2 Zelfde als boven, maar dan zonder ken tjoer. Een scheutje azijn met de ketjap toevoegen. Tongseng wordt met lontong of met rijst gegeten. Plus sambel oelek natuur lijk. Wiengko Babat Een recept dat telkens weer gevraagd wordt. Dus hierbij nogmaals (voor het laatst hoor!). 2 kopjes ketanmeel 2 kopjes cocos geraspt 1 kopje suiker (iets meer mag ook als u van zoet houdt) 2 ei dooiers (geklutst) wat zout Van bovenstaande ingrediënten een stevig beslag maken, met toevoeging van wat water. Ongeveer een kopje, het beslag mag niet te entjèr zijn. Van de geklutste ei-dooiers een beetje opzij houden om straks op het beslag te strijken. Een bakblik met wat olie glad maken, de wiengko in overgieten. 30 minuten gaar bakken in de oven (niet te hoge stand). Na 30 minuten de wiengko (even met een vork prikken of ze gaar is) omkeren op een stuk folie of platte schaal en dan weer in de oven met de onderzijde naar boven. Die kant met wat eidooier bestrij ken en op de hoogste stand plm. 1 5 minuten bakken. Zo kan het ook: in een geoliede koeke- pan op het vuur, deksel erop. Na 30 minuten (kijken of de koek gaar genoeg is) met een platte schep omdraaien en dan nog zo n 20 minuten doorbakken. De tijden voor het bakken, zelf even controleren, de ene oven is warmer dan de andere of wordt sneller warm. 2e Sweelinckstraat 1 1 5 251 7 GW DEN HAAG Tel. 070-365 70 39 heeft dit jaar weer een vakantie-menu van 23/7 - 20/8 zoals vorige jaren weer nieuwe gerechten. Openingstijden: i.p.v. 1 7.00 - 20.00 uur van 1 8.00 - 21.00 uur SPECIAL! "Ik snap niet dat je met zulke gekke handschoenen loopt!" "Afdankertjes van Hans van Breukelen. Moet van Boetje, vanwege gat in mijn hand, zegt hij." (voordelig voor alleenstaanden!) Telefonische bestelling bij Toko Moesson 070 - 354 34 66 In verband met de vele leveringen zo vroeg mogelijk bestellen. Liefst vóór woensdag 12.00 uur Afhalen v.a. donderdag 1 5.00 uur Gado-Gado f 7,50 per portie Nasi Kuning f 9,50 per portie Bami Goreng f 8,50 per portie (ook diepvries) NASI GUDEG f 12,50 per portie (rijst-sajur gudeg-opor sambel goreng krètjèk. (Uiterlijk DINSDAG bestellen!) Dagelijks verkrijgbaar: Kueapem f 1,50 Lemper f 1,50 Spekkoek p. st. f 20,00 1/z 10,00, 5,00 Tapésingkong p. pd. 1 2,50 T-4

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1990 | | pagina 22