INDONESISCH
AFHAALCENTRUM
SI NAR BARU
DEWATA
Koningstaart
Biefstuk van Soentken
TONG SENG
KAMBING
GULAI
KAMBING
Paniki van 4 ka/ongs
Er qaat toch niets boven zo n oud,
vergeeld receptenschrift van Ma of Oma.
In duidelijk mooi handschrift bladzij na
bladzij vol met de beste recepten die
ze eens voor hun gezin maakten. Zo'n
schrift ligt nu voor me, ik weet niet van
wie het geweest is, het lag zomaar bij
een stapel boeken die we kregen. Kunt
u zich voorstellen dat er misschien
gauw een tijd zal komen dat in elke
keuken een kleine monitor met pee-
ceetje staat. Recept van besengèk: tik-
tik-tik, daar staat het op het scherm.
Recept van tahoe pong: tik-tik-tik, daar
komt'ie al. Welke recepten zijn er met
tempé? Tik-tik-tik, kijk'ns aan, nooit ge
dacht dat er 87 waren!
Geen schrift meer nodig, schrijft men in
het jaar 2000 nog wel? Ze brengen nu
al massaal computers voorde kinderen
in de klas. Voorlopig tik-tik-tik ik gauw
uit dat oude schrift 3 recepten voor u
over, misschien zitten ze nog niet in uw
keukencomputer.
(Onveranderd overgenomen)
20 eieren, 10 met en 1 0 zonder 't wit.
2 pd. boter met blik. Dus zonder het blik
1 14 pd. zuivere boter (je had vroeger
(halve) pondblikken Wood Dunn)
1 pd. droge gestampte suiker
Zi pd. droog gezeefd meel
2 theelepels fijn gezeefd kaneel
1 Zi bitterglas cognac
2 bl. Raspberry (frambozen) gelei
bruidssuikers
De boteren suiker eerst poeter (roeren)
tot het dik wordt. N u al de eieren breken.
Het wit van de 1 0 eieren wordt stijf
geklopt met een eierklutser. Het wit van
de 10andereeierenwordtnietgebruikt.
De 20 eierdooiers worden nadat de
boter en suiker goed geroerd zijn één
voor één bij tussenpozen in het beslag
gepoeterd. En als 't beslag er al mooi wit
uitziet, kaneel erin doen. Daarna al het
meel tegelijk. Zodra 't meel erin komt
moet men voorzichtig roeren.
Neem 12 vel wit ongelinieerd papier
en maak grote cirkels met potlood,
groter dan een bord. Leg op elk papier 6
8 grote lepels beslag en strijk dit
beslag netjes met een mes gelijk.
In een goed warme bakpan deze lagen
koek bakken (geel, misschien bedoeld
tot het geel ziet).Is de koek gaar en
koud, leg de lagen dan op elkaar met
gelei ertussen. Op de bovenste laag na,
1Zï glas cognac over de gehele koek
gieten. Nu de randen netjes uitsnijden
en met suiker bepleisteren en garneren.
De bruidssuikers voor garnering of zil
veren knikkertjes.
Suikergarnering
4 eetlepels, droge gestampte (gezeefde)
suiker met het wit van 1 ei flink roeren
in een kopje. Men kan in dit glazuur ook
citroen olie of rozen olie toevoegen.
Als kleurstof frambozensap.
Dit glazuur doet men in een peperhuisje
met een afgeknipte punt. Hiermee
figuurtjes op de koek spuiten. Om het
glazuur mooi wit te maken een druppel
azijn of citroensap er doorheen roeren.
Ook de rand van de taart wordt met
glazuur bestreken.
Dan komt er nog een aardig recept voor
biefstuk. "Soentken" staat er achter, is
het de biefstuk die mijnheer of me
vrouw Soentken zo graag lust, of heb
ben zij het recept uitgevonden? Wie zal
het zeggen.
Het vleesch, loeloer (binnenhaas) flink
prikken. Wrijf het daarna in met peper
en zout, braad die biefstuk in kokende
boter op groot vuur. Voeg bij de biefstuk
6 rode uien (sjalotjes) niet snijden maar
heel laten. Als de uien gaar zijn is de
biefstuk ook klaar. Nu perst men over
de biefstuk (nog in de pan) citroensap.
INDONESISCH-CHIN. RESTAURANT
Beeklaan 269 - Den Haag
Tel. 070 - 346 76 97
Wij kennen ajam paniki, maar er is een
tijd geweest dat paniki uitsluitend met
kalongvlees werd bereid. Paniki komt
oorspronkelijk uit de Ambonse keuken.
I k zie er toch van af u het recept te geven
zoals het in het schrift staat.Niet dat er
veel verschil bestaat tussen het slach
ten en panklaar maken van een kip en
van een kalong, maar esthetisch verschil
bestaat er toch. Onze beschavingsnor
men (zo die nog bestaan) verzetten zich
tegen bepaalde handelingen.
Wat ik bij het Paniki-recept aardig vond
was: "als men een kip voor dit gerecht
gebruikt, laat men haar heel, niet in
stukjes snijden. Met peper en zout
inwrijven en boven een arangvuur roos
teren waarbij men GESTAMPTE TEBOE
(suikerriet) STENGELS doet. De teboe
verhoogt de smaak van het vlees."
In Amerika smeren ze de kalkoen, maar
ook hun "potroast" in met bruine suiker
(molasse) voor de smaak en de kleur,
"basting" noemen ze dat als ik het me
goed herinner. Zou dat hetzelfde effect
hebben als die gebrande teboe?
(lees verder volgende pagina)
maandaanbieding september 1990 (zolang de voorraad strekt)
Kouseband
pond
3,75
Ketjap A
500 ml.
2,25
Surinaamse rijst
50 lbs. baal
44,00
Santan Dhillon
per pak
0,69
Fernandes 3 smaken
liter fles
1,99
Geraspte cocos
500 gr.
1,70
Klappermelk in blik
400 ml
1,35
Lychee in siroop per blik
2,75
Tjim-tjim (sedap malam)
3 voor
4,95
Jonge cocos-
Suikerriet in blik
per blik
3,95
vlees in blik
3 voor
7,50
Sambel oelek
Gebakken uitjes 500 ar. -
(flowerbrand)
1 000 gr.
3,75
3 voor
9,95
Trassie bakar- 25 gr.
1 0 voor
2,95
Durian (diepvries)
per stuk
3,98
T-3