INDONESISCH AFHAALCENTRUM SI NAR BARU DEWATA Koningstaart Biefstuk van Soentken TONG SENG KAMBING GULAI KAMBING Paniki van 4 ka/ongs Er qaat toch niets boven zo n oud, vergeeld receptenschrift van Ma of Oma. In duidelijk mooi handschrift bladzij na bladzij vol met de beste recepten die ze eens voor hun gezin maakten. Zo'n schrift ligt nu voor me, ik weet niet van wie het geweest is, het lag zomaar bij een stapel boeken die we kregen. Kunt u zich voorstellen dat er misschien gauw een tijd zal komen dat in elke keuken een kleine monitor met pee- ceetje staat. Recept van besengèk: tik- tik-tik, daar staat het op het scherm. Recept van tahoe pong: tik-tik-tik, daar komt'ie al. Welke recepten zijn er met tempé? Tik-tik-tik, kijk'ns aan, nooit ge dacht dat er 87 waren! Geen schrift meer nodig, schrijft men in het jaar 2000 nog wel? Ze brengen nu al massaal computers voorde kinderen in de klas. Voorlopig tik-tik-tik ik gauw uit dat oude schrift 3 recepten voor u over, misschien zitten ze nog niet in uw keukencomputer. (Onveranderd overgenomen) 20 eieren, 10 met en 1 0 zonder 't wit. 2 pd. boter met blik. Dus zonder het blik 1 14 pd. zuivere boter (je had vroeger (halve) pondblikken Wood Dunn) 1 pd. droge gestampte suiker Zi pd. droog gezeefd meel 2 theelepels fijn gezeefd kaneel 1 Zi bitterglas cognac 2 bl. Raspberry (frambozen) gelei bruidssuikers De boteren suiker eerst poeter (roeren) tot het dik wordt. N u al de eieren breken. Het wit van de 1 0 eieren wordt stijf geklopt met een eierklutser. Het wit van de 10andereeierenwordtnietgebruikt. De 20 eierdooiers worden nadat de boter en suiker goed geroerd zijn één voor één bij tussenpozen in het beslag gepoeterd. En als 't beslag er al mooi wit uitziet, kaneel erin doen. Daarna al het meel tegelijk. Zodra 't meel erin komt moet men voorzichtig roeren. Neem 12 vel wit ongelinieerd papier en maak grote cirkels met potlood, groter dan een bord. Leg op elk papier 6 8 grote lepels beslag en strijk dit beslag netjes met een mes gelijk. In een goed warme bakpan deze lagen koek bakken (geel, misschien bedoeld tot het geel ziet).Is de koek gaar en koud, leg de lagen dan op elkaar met gelei ertussen. Op de bovenste laag na, 1Zï glas cognac over de gehele koek gieten. Nu de randen netjes uitsnijden en met suiker bepleisteren en garneren. De bruidssuikers voor garnering of zil veren knikkertjes. Suikergarnering 4 eetlepels, droge gestampte (gezeefde) suiker met het wit van 1 ei flink roeren in een kopje. Men kan in dit glazuur ook citroen olie of rozen olie toevoegen. Als kleurstof frambozensap. Dit glazuur doet men in een peperhuisje met een afgeknipte punt. Hiermee figuurtjes op de koek spuiten. Om het glazuur mooi wit te maken een druppel azijn of citroensap er doorheen roeren. Ook de rand van de taart wordt met glazuur bestreken. Dan komt er nog een aardig recept voor biefstuk. "Soentken" staat er achter, is het de biefstuk die mijnheer of me vrouw Soentken zo graag lust, of heb ben zij het recept uitgevonden? Wie zal het zeggen. Het vleesch, loeloer (binnenhaas) flink prikken. Wrijf het daarna in met peper en zout, braad die biefstuk in kokende boter op groot vuur. Voeg bij de biefstuk 6 rode uien (sjalotjes) niet snijden maar heel laten. Als de uien gaar zijn is de biefstuk ook klaar. Nu perst men over de biefstuk (nog in de pan) citroensap. INDONESISCH-CHIN. RESTAURANT Beeklaan 269 - Den Haag Tel. 070 - 346 76 97 Wij kennen ajam paniki, maar er is een tijd geweest dat paniki uitsluitend met kalongvlees werd bereid. Paniki komt oorspronkelijk uit de Ambonse keuken. I k zie er toch van af u het recept te geven zoals het in het schrift staat.Niet dat er veel verschil bestaat tussen het slach ten en panklaar maken van een kip en van een kalong, maar esthetisch verschil bestaat er toch. Onze beschavingsnor men (zo die nog bestaan) verzetten zich tegen bepaalde handelingen. Wat ik bij het Paniki-recept aardig vond was: "als men een kip voor dit gerecht gebruikt, laat men haar heel, niet in stukjes snijden. Met peper en zout inwrijven en boven een arangvuur roos teren waarbij men GESTAMPTE TEBOE (suikerriet) STENGELS doet. De teboe verhoogt de smaak van het vlees." In Amerika smeren ze de kalkoen, maar ook hun "potroast" in met bruine suiker (molasse) voor de smaak en de kleur, "basting" noemen ze dat als ik het me goed herinner. Zou dat hetzelfde effect hebben als die gebrande teboe? (lees verder volgende pagina) maandaanbieding september 1990 (zolang de voorraad strekt) Kouseband pond 3,75 Ketjap A 500 ml. 2,25 Surinaamse rijst 50 lbs. baal 44,00 Santan Dhillon per pak 0,69 Fernandes 3 smaken liter fles 1,99 Geraspte cocos 500 gr. 1,70 Klappermelk in blik 400 ml 1,35 Lychee in siroop per blik 2,75 Tjim-tjim (sedap malam) 3 voor 4,95 Jonge cocos- Suikerriet in blik per blik 3,95 vlees in blik 3 voor 7,50 Sambel oelek Gebakken uitjes 500 ar. - (flowerbrand) 1 000 gr. 3,75 3 voor 9,95 Trassie bakar- 25 gr. 1 0 voor 2,95 Durian (diepvries) per stuk 3,98 T-3

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1990 | | pagina 15