DEWATA
Tahoe Pong
"Selamat Makan"
MAALTIJD SERVICE
Eten voor onderweg
Volgende keer gaan we het hebben
over "Hollandse pot". Hoe maakt u de
lekkerste stamppot (variaties op de
gangbare) en wat is uw lievelingseten
als het kwik naar het vriespunt daalt.
Van de week voor het eerst "Madame
Jeannette" gegeten. Niet normaal meer
zo heet, een tjabé rawit is er een snoepje
bij! Kent u een Surinaams gerecht waarin
deze superhete pepers worden ver
werkt?
LD
Voor we ons weer storten op boere-
kool, zuurkool en erwtensoep, nog
even wat napraten over de befaamde
Tahoe Pong. Een oorspronkelijk
Semarangs gerecht en zo zal het in
Semarang wel nog steeds gegeten
worden. Maar in Soerabaja blijkt er
ook een "tahoe pong" te bestaan en
dat is heel andere koek. Mevr. Leyder
Havenstroom ontving twee reacties
op haar artikeltje (Moesson no. 20)
van mevr. Coenraad uit Hengelo en
van de heer Sie uit Amsterdam.
We laten ze beiden hieronder volgen.
Recept Hr. Sie
Tahoe in plakken snijden en in hete olie
bakken. Een sausje maken van ketjap
manis, petis, fijngewreven knoflook.
Erbij doen geblancheerde (even in
kokend water geweekte) taugé. Rem-
pèjèk oedang hoort erbij.
Recept mevr. Coenraad
Zo summier als bovenstaand recept, zo
uitgebreid is het volgende:
2 ons varkensgehakt: balletjes van
maken en er bouillon van trekken. (Ik
veronderstel peperen zout toevoegen).
Tahoe: 1 blok, fijnwrijven
Garnalen: 1 ons, goed schoonwassen
Wat rebung: fijn snijden
Knoflook: fijnsnipperen
Uien: fijnsnijden en met de knoflook en
garnalen fruiten
Een paar peentjes, kool, wat selderie:
fijnsnijden
Wat peultjes, één of twee eieren, peper,
zout
De tahoe met het geklopte ei vermen
gen en er balletjes van draaien. In een
pan met de uien, knoflook, garnalen en
gehakballetjes opbakken en de bouilon
toevoegen. Als de balletjes gaar zijn de
groenten toevoegen en de tahoe-bal-
letjes. Niet te lang meer doorkoken.
Lijkt ingewikkelder dan het is, maar
ongetwijfeld erg lekker!
U heeft natuurlijk allemaal de eerste les
Indisch koken achterde rug. Zomaar uit
nieuwsgierigheid, want wie beter dan
uw moeder of grootmoeder leerde u
rijst koken, saté roosteren, sambel oelek
maken en heeft u tafelmanieren bij
gebracht. Ik zit met smartte wachten op
de les op 24 november a.s. waar Paula
Patricio ons zal leren hoejedjambal met
sambal tjoeka het lekkerst met de vin
gers eet. Neen, neen, ik klets maar wat
hoor. Vandaag heb ik zo'n tv-pakket
"Selamat Makan" op mijn bureau ge
kregen en uitgepakt: 1 pak LassieTover-
rijst, 4 pakjes kant en klaar boemboe
(voor als na 8 lessen dat Indisch koken
toch nergens op lijkt) een heel goed
kookboek van Rieka Wattimena, een
saté-grill en een reductiebon. Alles voor
f 49,50. Iets voor uwdochterof schoon
dochter? Porto f 7,-. Bij Toko Moesson.
(20/27 oktober - 3/10/17 en 24
november tussen 1 5.40 en 1 6.00 uur
kunt u bij Vara Educatief verder leren
koken).
(voordelig voor alleenstaanden!)
Telefonische bestelling bij
Toko Moesson 070 - 354 34 66
In verband met de vele leveringen
zo vroeg mogelijk bestellen.
Liefst vóór woensdag 1 2.00 uur
Afhalen v.a. donderdag 1 5.00 uur
Gado-Gado f 7,50 per portie
Nasi Kuning f 9,50 per portie
Bami Goreng f 8,50 per portie
(ook diepvries)
NASI GUDEG f 1 2,50 per portie
(rijst-sajur gudeg-opor sambel
goreng krètjèk.
(Uiterlijk DINSDAG bestellen!)
Dagelijks verkrijgbaar:
Kue apem f 1,50
Lemper f 1,50
Spekkoek p. st. f 20,00
1/2 f 10,00, f 5,00
Tapé singkong p. pd. f 1 2,50
INDONESISCH-CHIN. RESTAURANT
Beeklaan 269 - Den Haag
Te! 070 - 346 76 97
TAHOE BAKSO
met
mie of mihoen
In een van de eerste "TOKO's" heeft u
kunnen lezen dat het restaurant "Pondok
Cemara" aan de jalan Cemara 44 in
Bandung een uitstekende keuken had.
Soendanese gerechten bij uitstek. Toch
nuttig om u een spijskaart met de prijzen
te geven van de maaltijden die u er ook
kunt meenemen in een doos of boeng-
koesan. Voor een picnic bijvoorbeeld, of
zomaarvooreen gezellige koempoelan.
De prijzen kunnen iets omhoog zijn
gegaan, maar over het geheel genomen
heel erg laag!
Nasi Bungkus Rp. 750,-
Nasi Sambel Lalab Rp. 350,-
1 Telor Rp. 200,-
2 Macam Tumis Rp. 1 50,-
1 Pisang Rp. 50,-
Rp. 750,-
Nasi Bungkus Rp. 1.000,—
Nasi+Sambel+Lalab Rp. 350,-
Ayam Broiler Rp. 450,-
2 Macam Tumis Rp. 1 50,-
1 Pisang Rp. 50,-
Rp. 1000,-
Nasi Bungkus Rp. 1.200,-
Nasi+Sambel+Lalab
Rp.
350,-
Ayam Broiler
Rp.
450,-
1 Telor
Rp.
200,-
2 Macam Tumis
Rp.
150,-
1 Pisang
Rp.
50,-
Rp.
1
O
CM
Nasi Doos Rp. 1.400,—
Nasi+Sambel+Lalab
Rp.
350,-
Ayam Broiler
Rp.
450,-
1 Telor
Rp.
200,-
2 Macam Tumis
Rp.
150,-
1 Pisang
Rp.
50-
Doos Sendok
Rp.
200,-
Rp. 1 400,-
Nasi Doos Rp. 1.600,—
Nasi+Sambel+Lalab
Rp.
350,-
Va Ayam Kampung
Rp.
850,-
2 Macam Tumis
Rp.
150-
1 Pisang
Rp.
50-
Doos Sendok
Rp.
200-
Rp. 1 600,
T-4