DEWATA Tahoe Pong "Selamat Makan" MAALTIJD SERVICE Eten voor onderweg Volgende keer gaan we het hebben over "Hollandse pot". Hoe maakt u de lekkerste stamppot (variaties op de gangbare) en wat is uw lievelingseten als het kwik naar het vriespunt daalt. Van de week voor het eerst "Madame Jeannette" gegeten. Niet normaal meer zo heet, een tjabé rawit is er een snoepje bij! Kent u een Surinaams gerecht waarin deze superhete pepers worden ver werkt? LD Voor we ons weer storten op boere- kool, zuurkool en erwtensoep, nog even wat napraten over de befaamde Tahoe Pong. Een oorspronkelijk Semarangs gerecht en zo zal het in Semarang wel nog steeds gegeten worden. Maar in Soerabaja blijkt er ook een "tahoe pong" te bestaan en dat is heel andere koek. Mevr. Leyder Havenstroom ontving twee reacties op haar artikeltje (Moesson no. 20) van mevr. Coenraad uit Hengelo en van de heer Sie uit Amsterdam. We laten ze beiden hieronder volgen. Recept Hr. Sie Tahoe in plakken snijden en in hete olie bakken. Een sausje maken van ketjap manis, petis, fijngewreven knoflook. Erbij doen geblancheerde (even in kokend water geweekte) taugé. Rem- pèjèk oedang hoort erbij. Recept mevr. Coenraad Zo summier als bovenstaand recept, zo uitgebreid is het volgende: 2 ons varkensgehakt: balletjes van maken en er bouillon van trekken. (Ik veronderstel peperen zout toevoegen). Tahoe: 1 blok, fijnwrijven Garnalen: 1 ons, goed schoonwassen Wat rebung: fijn snijden Knoflook: fijnsnipperen Uien: fijnsnijden en met de knoflook en garnalen fruiten Een paar peentjes, kool, wat selderie: fijnsnijden Wat peultjes, één of twee eieren, peper, zout De tahoe met het geklopte ei vermen gen en er balletjes van draaien. In een pan met de uien, knoflook, garnalen en gehakballetjes opbakken en de bouilon toevoegen. Als de balletjes gaar zijn de groenten toevoegen en de tahoe-bal- letjes. Niet te lang meer doorkoken. Lijkt ingewikkelder dan het is, maar ongetwijfeld erg lekker! U heeft natuurlijk allemaal de eerste les Indisch koken achterde rug. Zomaar uit nieuwsgierigheid, want wie beter dan uw moeder of grootmoeder leerde u rijst koken, saté roosteren, sambel oelek maken en heeft u tafelmanieren bij gebracht. Ik zit met smartte wachten op de les op 24 november a.s. waar Paula Patricio ons zal leren hoejedjambal met sambal tjoeka het lekkerst met de vin gers eet. Neen, neen, ik klets maar wat hoor. Vandaag heb ik zo'n tv-pakket "Selamat Makan" op mijn bureau ge kregen en uitgepakt: 1 pak LassieTover- rijst, 4 pakjes kant en klaar boemboe (voor als na 8 lessen dat Indisch koken toch nergens op lijkt) een heel goed kookboek van Rieka Wattimena, een saté-grill en een reductiebon. Alles voor f 49,50. Iets voor uwdochterof schoon dochter? Porto f 7,-. Bij Toko Moesson. (20/27 oktober - 3/10/17 en 24 november tussen 1 5.40 en 1 6.00 uur kunt u bij Vara Educatief verder leren koken). (voordelig voor alleenstaanden!) Telefonische bestelling bij Toko Moesson 070 - 354 34 66 In verband met de vele leveringen zo vroeg mogelijk bestellen. Liefst vóór woensdag 1 2.00 uur Afhalen v.a. donderdag 1 5.00 uur Gado-Gado f 7,50 per portie Nasi Kuning f 9,50 per portie Bami Goreng f 8,50 per portie (ook diepvries) NASI GUDEG f 1 2,50 per portie (rijst-sajur gudeg-opor sambel goreng krètjèk. (Uiterlijk DINSDAG bestellen!) Dagelijks verkrijgbaar: Kue apem f 1,50 Lemper f 1,50 Spekkoek p. st. f 20,00 1/2 f 10,00, f 5,00 Tapé singkong p. pd. f 1 2,50 INDONESISCH-CHIN. RESTAURANT Beeklaan 269 - Den Haag Te! 070 - 346 76 97 TAHOE BAKSO met mie of mihoen In een van de eerste "TOKO's" heeft u kunnen lezen dat het restaurant "Pondok Cemara" aan de jalan Cemara 44 in Bandung een uitstekende keuken had. Soendanese gerechten bij uitstek. Toch nuttig om u een spijskaart met de prijzen te geven van de maaltijden die u er ook kunt meenemen in een doos of boeng- koesan. Voor een picnic bijvoorbeeld, of zomaarvooreen gezellige koempoelan. De prijzen kunnen iets omhoog zijn gegaan, maar over het geheel genomen heel erg laag! Nasi Bungkus Rp. 750,- Nasi Sambel Lalab Rp. 350,- 1 Telor Rp. 200,- 2 Macam Tumis Rp. 1 50,- 1 Pisang Rp. 50,- Rp. 750,- Nasi Bungkus Rp. 1.000,— Nasi+Sambel+Lalab Rp. 350,- Ayam Broiler Rp. 450,- 2 Macam Tumis Rp. 1 50,- 1 Pisang Rp. 50,- Rp. 1000,- Nasi Bungkus Rp. 1.200,- Nasi+Sambel+Lalab Rp. 350,- Ayam Broiler Rp. 450,- 1 Telor Rp. 200,- 2 Macam Tumis Rp. 150,- 1 Pisang Rp. 50,- Rp. 1 O CM Nasi Doos Rp. 1.400,— Nasi+Sambel+Lalab Rp. 350,- Ayam Broiler Rp. 450,- 1 Telor Rp. 200,- 2 Macam Tumis Rp. 150,- 1 Pisang Rp. 50- Doos Sendok Rp. 200,- Rp. 1 400,- Nasi Doos Rp. 1.600,— Nasi+Sambel+Lalab Rp. 350,- Va Ayam Kampung Rp. 850,- 2 Macam Tumis Rp. 150- 1 Pisang Rp. 50- Doos Sendok Rp. 200- Rp. 1 600, T-4

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1990 | | pagina 16