Tahoe tjampoer istimewa Tahoe tjampoer van de straat Cake van walo (of laboe) koening MAALTIJD SERVICE Gisteravond weer genoten van de Teleac uitzending Bahasa Indonesia. Tot nog toe de beste en zinnigste documentaire over Indonesië, ook dank zij de vlotte en deskundige presentatoren. Maarwaarom zo laat, vraag je je af. Waarom uitgere kend zo'n goed programma om 11.00 uur 's avonds, als vele oude, moede ogen moeilijk meer open zijn te houden. De schitterende Engelse serie over In donesië "Ring of Fire" werd ook op een onzalige tijd uitgezonden, om 3 uur 's middags, goed uitgemikt voor mensen die op kantoor zitten! Wat heeft men tegen Indonesië vraag je je zo langzamerhand af? Of: heeft men wat tegen de kijker die gesteld is op Indonesië? Goed, terug naar de uitzending van gisteren. Ging over eten van de straat. Verschillende verkopers en de manier waarop ze hun waaraan de man brachten. Daar zou je wel 10 uitzendingen aan kunnen wijden wat mij betreft, maar in het korte tijdsbestek kwam de on wetende (nog wakkere Nedelander) vrij veel te weten. Maar deze verrukkelijke, unieke tahoe tjampoer van Rita Schenkhuizen in Cali- fornië, was er niet bij. Heb ik trouwens op mijn laatste Indonesië-trip ook niet (meer) zien maken. Dan maar zelf aan de slag. Om het authentieke buiten luchtje erbij te hebben, moet u dan maar, net als mevrouw Portier in Den Haag nog steeds doet, in de tuin koken! Eerst een lyrische introductie van Rita: Dit heerlijke gerecht was alleen te vinden in de Ketabangbuurt in Surabaya en ik geloof ook in Sawaan. In elk geval, elke middag omdrie uurwerden we gewoon naar de straat geroepen door 't getik-tik van een soetil tegen een ijzeren wadjan en ja hoor, daar stond onze langganan. Aan een rotan pikolan hing aan een kant een grote aarden pot, waar een kokende soep zijn geuren onder onze snuivende neuzen verspreidde. Aan de andere kant overkoepeld door een rood bolvormig vliegendeksel, lagen de diverse ingre diënten in kleur en vorm een schilderij van Breughel waardig. Onder dit alles een rekje voor de pirings en een kom met water. Hongerig legden we een dubbeltje inde hand van de verkoper (meestal een Madoerees) en keken nieuwsgierig toe hoe alles werd klaargemaakt. (Vervolg: "5 Jaar Boekhandel-Toko Moesson") die je winkel leeghaalt en aan puin slaat, wordt nauwelijks gestraft en dieren die stelen uit noodzaak om te eten, worden vernietigd. Sfeer Op een dag kwam een dame binnen en vroeg: "Kunt u me zeggen, waar kan ik de winkel vinden?" Op zo'n moment sta je met je mond vol onuitgesproken vragen en gedachten: zijn we zo klein, zo onherkenbaar? Of is deze dame gewoon onnozel?" Alles bij elkaar zijn dit 5 gelukkige jaren geweest, heeft onze winkel een sfeer van vertrouwen en vertrouwelijkheid gekweekt. Hier ontmoeten mensen elkaar, mampirren lezers van Moesson uit alle delen van de wereld, wanneer ze op vakantie zijn. Er is (afkloppen) nog nooit iets echt vervelends gebeurd, onze klanten zijn geduldig, hebben geen nummertje-trek ken nodig en het: gaat u maar eerst, is de gewoonste zin van de wereld. Uitbreiding, neen! Inkrimpen, ook niet! Gewoon Poekoel Teroes en hopen dat we er over 10 jaar nog zijn! LILIAN DUCELLE fff De soep Soepvlees koken met veel daon bawang (bieslook of fijngesneden sla-uitjes). Flink peper, knoflook en medium zoete ketjap. Zout naar smaak, de soep moet wat zoetig smaken. Petis. Men doet een lik (paplepel) petis op het bord en smelt deze met een lepel warme soep en wat sambal (rawit-zout- knoflook). Garnalen frikadelletjes Garnalen fijnmalen en vermengen met gekookte ketella rambat (oebi) of ge kookte aardappel, zout, knoflook. Kleine balletjes maken en in hete olie bakken. Hardgekookte aardappelen en gebakken tahoe in dobbelsteentjes snijden, taugé licht blancheren. Alle ingrediënten op het bord met de gesmolten petis doen en er de hete soep overheen gieten. "Tahoe tjampoer is zo eetlust opwek kend dat je voor de tweede keer op schept, zo sedep, een godenmaal" be sluit Rita Schenkhuizen haar recept. Heeft u zich ook afgevraagd wat ze Nederland met die enorme pompoenen doen, behalve in de huiskamer zetten als decoratie? Is die pompoen (Amerik. pumpkin) onze walo (voor kolak) of de walo koening? Ik hoorde onlangs onze groenteboer een recept geven aan een dame die vroeg of ze de pompoen kon eten. "Gewoon als groente bereiden", zei hij. Spaar me, dacht ik. Dan liever het recept van mevr. Martens die ons trac- teerdeopeen heerlijke cake. Beslist ook maken van die decoratieve bol als u erop uitgekeken bent! Voor deze cake heeft men het gewone cake-beslag nodig t.w.: 200 gr. basterd suiker 200 gr. margarine of boter 200 gr. zelfrijzend bakmeel 4 eieren 1 of 2 zakjes vanille suiker 1 mespuntje zout 1 kg. walo koening (mag ook iets minder) De walo koening in grote stukken snij den en stomen. Alvorens te stomen de pitten en slierten verwijderen. Intussen het cake-beslag maken. Als de walo goed gaar is, laten afkoelen, van schil ontdoen en fijnprakken met een vork. Daarna de fijngemaakte walo samenvoegen met het beslag en goed door elkaar mengen. Dan het beslag in een beboterde cake-vorm doen en in de oven op matige temperatuur. (Door de gestoomde walo kan de cake niet zo mooi rijzen.) (voordelig voor alleenstaanden!) Telefonische bestelling bij Toko Moesson 070 - 354 34 66 In verband met de vele leveringen zo vroeg mogelijk bestellen. Liefst vóór woensdag 1 2.00 uur Afhalen v.a. donderdag 1 5.00 uur Gado-Gado f 7,50 per portie Nasi Kuning f 9,50 per portie Bami Goreng f 8,50 per portie (ook diepvries) NASI GUDEG f 1 2,50 per portie (rijst-sajur gudeg-opor sambel goreng krètjèk. (Uiterlijk DINSDAG bestellen!) Dagelijks verkrijgbaar: Kueapem f 1,50 Lemper f 1,50 Spekkoek p. st. f 20,00 1/z f 10,00, 14 f 5,00 Tapé singkong p. pd. f 1 2,50 T-3

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1991 | | pagina 15