Tahoe tjampoer
istimewa
Tahoe tjampoer
van de straat
Cake van walo
(of laboe) koening
MAALTIJD SERVICE
Gisteravond weer genoten van de Teleac
uitzending Bahasa Indonesia. Tot nog
toe de beste en zinnigste documentaire
over Indonesië, ook dank zij de vlotte en
deskundige presentatoren. Maarwaarom
zo laat, vraag je je af. Waarom uitgere
kend zo'n goed programma om 11.00
uur 's avonds, als vele oude, moede
ogen moeilijk meer open zijn te houden.
De schitterende Engelse serie over In
donesië "Ring of Fire" werd ook op een
onzalige tijd uitgezonden, om 3 uur 's
middags, goed uitgemikt voor mensen
die op kantoor zitten!
Wat heeft men tegen Indonesië vraag je
je zo langzamerhand af? Of: heeft men
wat tegen de kijker die gesteld is op
Indonesië?
Goed, terug naar de uitzending van
gisteren. Ging over eten van de straat.
Verschillende verkopers en de manier
waarop ze hun waaraan de man brachten.
Daar zou je wel 10 uitzendingen aan
kunnen wijden wat mij betreft, maar in
het korte tijdsbestek kwam de on
wetende (nog wakkere Nedelander) vrij
veel te weten.
Maar deze verrukkelijke, unieke tahoe
tjampoer van Rita Schenkhuizen in Cali-
fornië, was er niet bij. Heb ik trouwens
op mijn laatste Indonesië-trip ook niet
(meer) zien maken. Dan maar zelf aan
de slag. Om het authentieke buiten
luchtje erbij te hebben, moet u dan
maar, net als mevrouw Portier in Den
Haag nog steeds doet, in de tuin koken!
Eerst een lyrische introductie van Rita:
Dit heerlijke gerecht was alleen te vinden
in de Ketabangbuurt in Surabaya en ik
geloof ook in Sawaan. In elk geval, elke
middag omdrie uurwerden we gewoon
naar de straat geroepen door 't getik-tik
van een soetil tegen een ijzeren wadjan
en ja hoor, daar stond onze langganan.
Aan een rotan pikolan hing aan een kant
een grote aarden pot, waar een kokende
soep zijn geuren onder onze snuivende
neuzen verspreidde. Aan de andere kant
overkoepeld door een rood bolvormig
vliegendeksel, lagen de diverse ingre
diënten in kleur en vorm een schilderij
van Breughel waardig. Onder dit alles
een rekje voor de pirings en een kom
met water.
Hongerig legden we een dubbeltje inde
hand van de verkoper (meestal een
Madoerees) en keken nieuwsgierig toe
hoe alles werd klaargemaakt.
(Vervolg: "5 Jaar Boekhandel-Toko
Moesson")
die je winkel leeghaalt en aan puin
slaat, wordt nauwelijks gestraft en
dieren die stelen uit noodzaak om te
eten, worden vernietigd.
Sfeer
Op een dag kwam een dame binnen en
vroeg: "Kunt u me zeggen, waar kan ik
de winkel vinden?" Op zo'n moment sta
je met je mond vol onuitgesproken
vragen en gedachten: zijn we zo klein,
zo onherkenbaar? Of is deze dame
gewoon onnozel?"
Alles bij elkaar zijn dit 5 gelukkige jaren
geweest, heeft onze winkel een sfeer
van vertrouwen en vertrouwelijkheid
gekweekt. Hier ontmoeten mensen
elkaar, mampirren lezers van Moesson
uit alle delen van de wereld, wanneer ze
op vakantie zijn.
Er is (afkloppen) nog nooit iets echt
vervelends gebeurd, onze klanten zijn
geduldig, hebben geen nummertje-trek
ken nodig en het: gaat u maar eerst, is
de gewoonste zin van de wereld.
Uitbreiding, neen! Inkrimpen, ook niet!
Gewoon Poekoel Teroes en hopen dat
we er over 10 jaar nog zijn!
LILIAN DUCELLE
fff
De soep
Soepvlees koken met veel daon bawang
(bieslook of fijngesneden sla-uitjes).
Flink peper, knoflook en medium zoete
ketjap. Zout naar smaak, de soep moet
wat zoetig smaken.
Petis. Men doet een lik (paplepel) petis
op het bord en smelt deze met een lepel
warme soep en wat sambal (rawit-zout-
knoflook).
Garnalen frikadelletjes
Garnalen fijnmalen en vermengen met
gekookte ketella rambat (oebi) of ge
kookte aardappel, zout, knoflook. Kleine
balletjes maken en in hete olie bakken.
Hardgekookte aardappelen en gebakken
tahoe in dobbelsteentjes snijden, taugé
licht blancheren.
Alle ingrediënten op het bord met de
gesmolten petis doen en er de hete
soep overheen gieten.
"Tahoe tjampoer is zo eetlust opwek
kend dat je voor de tweede keer op
schept, zo sedep, een godenmaal" be
sluit Rita Schenkhuizen haar recept.
Heeft u zich ook afgevraagd wat ze
Nederland met die enorme pompoenen
doen, behalve in de huiskamer zetten
als decoratie? Is die pompoen (Amerik.
pumpkin) onze walo (voor kolak) of de
walo koening? Ik hoorde onlangs onze
groenteboer een recept geven aan een
dame die vroeg of ze de pompoen kon
eten. "Gewoon als groente bereiden",
zei hij. Spaar me, dacht ik. Dan liever het
recept van mevr. Martens die ons trac-
teerdeopeen heerlijke cake. Beslist ook
maken van die decoratieve bol als u
erop uitgekeken bent!
Voor deze cake heeft men het gewone
cake-beslag nodig t.w.:
200 gr. basterd suiker
200 gr. margarine of boter
200 gr. zelfrijzend bakmeel
4 eieren
1 of 2 zakjes vanille suiker
1 mespuntje zout
1 kg. walo koening
(mag ook iets minder)
De walo koening in grote stukken snij
den en stomen. Alvorens te stomen de
pitten en slierten verwijderen. Intussen
het cake-beslag maken.
Als de walo goed gaar is, laten afkoelen,
van schil ontdoen en fijnprakken met
een vork. Daarna de fijngemaakte walo
samenvoegen met het beslag en goed
door elkaar mengen. Dan het beslag in
een beboterde cake-vorm doen en in de
oven op matige temperatuur.
(Door de gestoomde walo kan de cake
niet zo mooi rijzen.)
(voordelig voor alleenstaanden!)
Telefonische bestelling bij
Toko Moesson 070 - 354 34 66
In verband met de vele leveringen
zo vroeg mogelijk bestellen.
Liefst vóór woensdag 1 2.00 uur
Afhalen v.a. donderdag 1 5.00 uur
Gado-Gado f 7,50 per portie
Nasi Kuning f 9,50 per portie
Bami Goreng f 8,50 per portie
(ook diepvries)
NASI GUDEG f 1 2,50 per portie
(rijst-sajur gudeg-opor sambel
goreng krètjèk.
(Uiterlijk DINSDAG bestellen!)
Dagelijks verkrijgbaar:
Kueapem f 1,50
Lemper f 1,50
Spekkoek p. st. f 20,00
1/z f 10,00, 14 f 5,00
Tapé singkong p. pd. f 1 2,50
T-3