Mangga's in de diepwies Pitjit - lotion Lekker De Grote Onbekende MAALTIJD SERVICE Bij de groentewinkels liggen ze weer, de mangga's. Groot en groen met hier en daar een rozig koontje dat zoet doet vermoeden. Maar ho maar, je krijgt voor f 4,75 vaak een hoop zuur van heb-ik- jou-daar! Neen, nog even wachten tot de mangga's uit Mali komen. Dat heeft de groenteman ook wel door. "Deze komen uit Mali", zegt hij als hij de twijfel in mijn ogen ziet. "Van het Malieveld zeker", zeg ik. Nu is het Haagse Malie veld sinds een paar jaar de plaats waar de Pasar Malam wordt gehouden, dus zo geestig is mijn antwoord nu ook weer niet, want op de Pasar Malam kun je ook mangga's kopen. Tussen Mali (Afrika) en Malie Den Haag ligt een enorm afstand-en temperatuurverschil! Maar verder. Als onze mangga's hier goedkoop zijn (soms wel 5 voor een tientje) dan zijn ze meestal ook erg zoet. Goede raad: inkopen zoveel als de beurs het toelaat, want Theo Huygens Tholen, Australië, heeft een goed recept om ze zo in te vriezen dat ze niet papperig worden, wat met alle saprijke vruchten het geval is. "In Australië kun je 5 maanden lang van de mangga genieten. Het is mijn lieve lingsvrucht en ik bof dus dat Australië zo'n gevarieerd klimaat heeft dat de manggatijd bij étappes doorkomt. De eerste rijpe mangga's komen uit het hoge noorden, daarna wat zuidelijker en in maart rijpen ze bij ons in Mudgeeraba Wij wonen op de grens van Queensland en New South Wales. De Aroemanis zoals we die in Indië kenden heet hier Bowen Manggo en dan heb je nog de "Bullock heart" (stierenhart), die is zo groot als een stierenhart. In Indië (Indonesië) de Manalagi genoemd. Een maaltijd op zichzelf. Als we een over vloed aan mangga's hebben, gaan we ze diepvriezen. Dat gaat zo: Op een bakblik vetvrij papier leggen en daarop de in vierkante blokjes van plm. 2 cm gesneden mangga leggen. Bas terdsuiker (geen poedersuiker!) door een zeef over de mangga strooien, heel vluchtigjes. Die suiker maakt dat het vruchtvlees stevig blijft. Het bakblik ongeveer 3 uur in de diepvries leggen. De mangga is dan hardbevroren en kan dan in zakjes worden gedaan en gaat weer de diepvries in. Zo kunt u het hele jaar van mangga genieten. Voorgebruik langzaam op temperatuur laten komen (eerst in de koelkast, daarna buiten). In de magnetron kan het ook: 30 secon den op de hoogste stand, indien nodig nog 1 5 seconden erbij. Je krijgt mangga met wat sap, maar de smaak evenaart die van verse mangga. AUSSIE-INDO Ben duidelijk geen 70'er, maar wel een generatie jonger. 5 Jaar geleden woon den we nog in een van de mooiste wijken van Singapore, waar we af en toe thuis een party hadden met rijsttafel als hoogtepunt. Ik leende dan van onze kennis haar baboetje. Van een luxe keuken had ze geen verstand, want ze deed alles op haar hurkjes op de grond en maaroeleken. Als ik haar vroeg, of de mixer niet beter was, zei ze dan (met zo'n lieve lach op haar gezicht) "endah enaaaah!"(niet lekker). En ze stampte vrolijk lachend door. Mijn Indonesisch kennisje, waar baboe thuishoorde, gaf ook regelmatig haar slamatans. In haar luxe keuken waar werkelijk niets aan ontbrak, stond op haar aanrecht vlakbij het raam een heel eenvoudig saté-rooster met wat houts kool te branden, de saté rook voortref felijk en het smaakte weer als vanouds. Dat mensen zó kunnen verwestersen, onbegrijpelijk. Voor alle pijntjes en ongemakken: de onmisbare hulp in elk gezin. PITJIT LOTION is o.a. verkrijgbaar bij: TOKO MOESSON, Prins Mauritslaan 48a, Den Haag RESTAURANT MENUET, Egelantier 9, Winkelcentrum Leidschenhage, Leidschendam TOKO SOERABAJA, Vierambachtstraat 64, Rotterdam TOKO CENTRAAL, Achterclarenweg 32, Utrecht GUNTUR HOLLAND, Ceintuurbaan 67, Amsterdam Informatie: KEEP MOVING INTERNATIONAL Tel. 01 719 - 1 76 57 Ik heb nog nooit gehoord, of gelezen, datje een echte Indische rijsttafel in de magnetron kunt klaarmaken. Of toch En dan die blik van dochterliefmoet ik alwéér dat rot gasstel schoonmaken? Over de wasemkap maar niet te praten. Met weemoed denk ik terug aan de eenvoudige spullen waar kokki mee werkte, met zeer veel smaak, lach op haar gezicht en de woorden, die ik me blijf herinneren. "Endah ènah non". Beioel mensen! Mw. P. HENDRIKS-ROBERT Het volgende is misschien van belang voor Mw. Harryet Marsman en haar "Grote Onbekende": "Birds of the world" van O.L. Austin, blz. 291 e.v., vermeldt 'Tanagers" (Passeriformes Thraupidae). Daarvan lijken de "Swallow Tanager" (Tersina Viridis) en de "Blue-grey Tana ger" (Thraupis Virens) op de door haar beschreven vogel. Dit zijn fruiteters. Kijkend bij de "Cardinals", in datzelfde boek, trof ik aiieen de "Blue Grosbeak" (Guiraca Caerulea), een zaad eter, die veel minder overeenkomsten vertoonde met het door haar verstrekte signalement. Misschien vindt zij haar "blauwe vogel" onder de Tanagers en niet onder de Cardinals. KO VAN DU LM (voordelig voor alleenstaanden!) Telefonische bestelling bij Toko Moesson 070 - 354 34 66 In verband met de vele leveringen zo vroeg mogelijk bestellen. Liefst vóór woensdag 1 2.00 uur Afhalen v.a. donderdag 15.00 uur Gado-Gado f 7,50 per portie Nasi Kuning f 9,50 per portie Bami Goreng f 8,50 per portie (ook diepvries) NASIGUDEG7 12,50 per portie (rijst-sajur gudeg-opor sambel goreng krètjèk. (Uiterlijk DINSDAG bestellen!) Dagelijks verkrijgbaar: Kue apem f 1,50 Lempers als lekker hapje tussendoor f 1,75 als stevige maagvulling 2,25 iedere week vers! TAPE SINGKONG de beste uit Bandung per pond f 1 2,50 Spekkoek p.st. f 20,00 1/z f 10,00; f 5,00 T-3

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1991 | | pagina 15