Mangga's
in de diepwies
Pitjit - lotion
Lekker
De Grote Onbekende
MAALTIJD SERVICE
Bij de groentewinkels liggen ze weer,
de mangga's. Groot en groen met hier
en daar een rozig koontje dat zoet doet
vermoeden. Maar ho maar, je krijgt voor
f 4,75 vaak een hoop zuur van heb-ik-
jou-daar! Neen, nog even wachten tot
de mangga's uit Mali komen. Dat heeft
de groenteman ook wel door. "Deze
komen uit Mali", zegt hij als hij de twijfel
in mijn ogen ziet. "Van het Malieveld
zeker", zeg ik. Nu is het Haagse Malie
veld sinds een paar jaar de plaats waar
de Pasar Malam wordt gehouden, dus
zo geestig is mijn antwoord nu ook
weer niet, want op de Pasar Malam kun
je ook mangga's kopen. Tussen Mali
(Afrika) en Malie Den Haag ligt een
enorm afstand-en temperatuurverschil!
Maar verder. Als onze mangga's hier
goedkoop zijn (soms wel 5 voor een
tientje) dan zijn ze meestal ook erg zoet.
Goede raad: inkopen zoveel als de
beurs het toelaat, want Theo Huygens
Tholen, Australië, heeft een goed recept
om ze zo in te vriezen dat ze niet
papperig worden, wat met alle saprijke
vruchten het geval is.
"In Australië kun je 5 maanden lang van
de mangga genieten. Het is mijn lieve
lingsvrucht en ik bof dus dat Australië
zo'n gevarieerd klimaat heeft dat de
manggatijd bij étappes doorkomt. De
eerste rijpe mangga's komen uit het hoge
noorden, daarna wat zuidelijker en in
maart rijpen ze bij ons in Mudgeeraba
Wij wonen op de grens van Queensland
en New South Wales. De Aroemanis
zoals we die in Indië kenden heet hier
Bowen Manggo en dan heb je nog de
"Bullock heart" (stierenhart), die is zo
groot als een stierenhart. In Indië
(Indonesië) de Manalagi genoemd. Een
maaltijd op zichzelf. Als we een over
vloed aan mangga's hebben, gaan we
ze diepvriezen. Dat gaat zo:
Op een bakblik vetvrij papier leggen en
daarop de in vierkante blokjes van plm.
2 cm gesneden mangga leggen. Bas
terdsuiker (geen poedersuiker!) door
een zeef over de mangga strooien, heel
vluchtigjes. Die suiker maakt dat het
vruchtvlees stevig blijft. Het bakblik
ongeveer 3 uur in de diepvries leggen.
De mangga is dan hardbevroren en kan
dan in zakjes worden gedaan en gaat
weer de diepvries in. Zo kunt u het hele
jaar van mangga genieten. Voorgebruik
langzaam op temperatuur laten komen
(eerst in de koelkast, daarna buiten). In
de magnetron kan het ook: 30 secon
den op de hoogste stand, indien nodig
nog 1 5 seconden erbij. Je krijgt mangga
met wat sap, maar de smaak evenaart
die van verse mangga.
AUSSIE-INDO
Ben duidelijk geen 70'er, maar wel een
generatie jonger. 5 Jaar geleden woon
den we nog in een van de mooiste
wijken van Singapore, waar we af en toe
thuis een party hadden met rijsttafel als
hoogtepunt. Ik leende dan van onze
kennis haar baboetje. Van een luxe
keuken had ze geen verstand, want ze
deed alles op haar hurkjes op de grond
en maaroeleken. Als ik haar vroeg, of de
mixer niet beter was, zei ze dan (met
zo'n lieve lach op haar gezicht) "endah
enaaaah!"(niet lekker). En ze stampte
vrolijk lachend door.
Mijn Indonesisch kennisje, waar baboe
thuishoorde, gaf ook regelmatig haar
slamatans. In haar luxe keuken waar
werkelijk niets aan ontbrak, stond op
haar aanrecht vlakbij het raam een heel
eenvoudig saté-rooster met wat houts
kool te branden, de saté rook voortref
felijk en het smaakte weer als vanouds.
Dat mensen zó kunnen verwestersen,
onbegrijpelijk.
Voor alle pijntjes en
ongemakken:
de onmisbare hulp
in elk gezin.
PITJIT LOTION
is o.a. verkrijgbaar bij:
TOKO MOESSON,
Prins Mauritslaan 48a, Den Haag
RESTAURANT MENUET,
Egelantier 9, Winkelcentrum
Leidschenhage, Leidschendam
TOKO SOERABAJA,
Vierambachtstraat 64, Rotterdam
TOKO CENTRAAL,
Achterclarenweg 32, Utrecht
GUNTUR HOLLAND,
Ceintuurbaan 67, Amsterdam
Informatie:
KEEP MOVING INTERNATIONAL
Tel. 01 719 - 1 76 57
Ik heb nog nooit gehoord, of gelezen,
datje een echte Indische rijsttafel in de
magnetron kunt klaarmaken. Of toch
En dan die blik van dochterliefmoet
ik alwéér dat rot gasstel schoonmaken?
Over de wasemkap maar niet te praten.
Met weemoed denk ik terug aan de
eenvoudige spullen waar kokki mee
werkte, met zeer veel smaak, lach op
haar gezicht en de woorden, die ik me
blijf herinneren.
"Endah ènah non". Beioel mensen!
Mw. P. HENDRIKS-ROBERT
Het volgende is misschien van belang
voor Mw. Harryet Marsman en haar
"Grote Onbekende": "Birds of the
world" van O.L. Austin, blz. 291 e.v.,
vermeldt 'Tanagers" (Passeriformes
Thraupidae).
Daarvan lijken de "Swallow Tanager"
(Tersina Viridis) en de "Blue-grey Tana
ger" (Thraupis Virens) op de door haar
beschreven vogel. Dit zijn fruiteters.
Kijkend bij de "Cardinals", in datzelfde
boek, trof ik aiieen de "Blue Grosbeak"
(Guiraca Caerulea), een zaad
eter, die veel minder overeenkomsten
vertoonde met het door haar verstrekte
signalement.
Misschien vindt zij haar "blauwe vogel"
onder de Tanagers en niet onder de
Cardinals.
KO VAN DU LM
(voordelig voor alleenstaanden!)
Telefonische bestelling bij
Toko Moesson 070 - 354 34 66
In verband met de vele leveringen
zo vroeg mogelijk bestellen.
Liefst vóór woensdag 1 2.00 uur
Afhalen v.a. donderdag 15.00 uur
Gado-Gado f 7,50 per portie
Nasi Kuning f 9,50 per portie
Bami Goreng f 8,50 per portie
(ook diepvries)
NASIGUDEG7 12,50 per portie
(rijst-sajur gudeg-opor sambel
goreng krètjèk.
(Uiterlijk DINSDAG bestellen!)
Dagelijks verkrijgbaar:
Kue apem f 1,50
Lempers
als lekker hapje
tussendoor f 1,75
als stevige maagvulling 2,25
iedere week vers!
TAPE SINGKONG
de beste uit Bandung
per pond f 1 2,50
Spekkoek p.st. f 20,00
1/z f 10,00; f 5,00
T-3