Planten uit de Tropen KNOFLOOK Bawang poetih - Allium sativum Familie: lelieachtigen Liliaceae Knoflook wordt ook onderverdeeld bij de familie van de Alliaceae uiachtigen. Er zijn 425 soorten Allium waarvan de knoflook (Allium sativum zij die gezaaid wordt) de meest doordringende geur heeft. De geur zit in de hele plant maar vooral in de bol. Het is een algemeen bekende plant die in alle delen van de wereld verbouwd wordt. Oorspronkelijk komt knoflook uit het steppegebied van Centraal Azië. Eeuwen geleden werd de plant door kruisvaar ders naar Europa gebracht. Deze vaste - of tweejarige - plant wordt heel veel verbouwd in landen rond de Middel landse Zee. In Indonesië staat ze bekend als Bawang putih witte ui. Toch heeft ze ook streeknamen. Op Bali bijv. wordt ze kasuna genoemd, op Sunda Bawang bodas en op Timor Kalfeo foleur. De smaak van knoflook is afhankelijk van het land van herkomst en van de soort. De lekkerste knoflook komt uit warme streken. Wordt knoflook te koud gekweekt dan heeft ze een ranzige smaak. De grootte van de teentjes en de kleur van het papierachtig vliesje (rose, wit of lila) is ook afhankelijk van de soort. Rauwe knoflook ruikt héél sterk. Door het koken of bakken wordt de smaak milder en de doordringende geur min der. Het wordt in allerlei gerechten gebruikt en is een probaat middel tegen allerlei kwalen. Vaak knoflook eten is goed, maar wel matig; het is geen groente maar een kruid. Goede knof- lookteentjes zijn hard en hebben geen verkleuringen. In landen waar typhus en cholera heersen worden kleine hoe veelheden knoflook door het voedsel gedaan om besmetting van deze ziekten tegen te gaan. Bij het ontginnen van bossen in moe rassige gebieden waar veel slechte dampen uit de grond een schadelijke invloed op de mensen hebben moet men veel gezouten knoflook eten. Bij een lange vermoeiende tocht moeten bergbeklimmers vooraf knoflook eten. In sommige streken worden voetzolen, borst en oksels met knoflooksap inge wreven om de uitgetranspireerde ver moeidheidsvergiften te neutraliseren. Tijdens de bouw van de Egyptische pyramiden kregen de slaven veel knof look te eten. In oude Egyptische graven op muurschilderingen komt knoflok als dodenoffer voor in de handen van een priester. Om demonen (bovennatuurlijke wezens) af te weren gaf men de doden een knoflookbol mee. In het Romeinse keizerrijk, waar men in hoge kringen niets van knoflook moest hebben - vanwege de overheersende lucht - kregen soldaten en arbeiders tegen hun vermoeidheid knoflook te eten. Wilde men de tempel van de Godin Kijbele binnentreden, dan was men ver plicht eerst knoflook te eten. De Griekse wijsgeer Pythagoras noemde knoflook de Koning der kruiden. In Indonesië krijgen de hanen voor het hanengevecht knoflook en sambal te eten (sambal is spaanse peper). Dit om hen feller en onvermoeibaar te maken. Bij het bereiden van tegengif wordt bij magische doeleinden knoflook toege past. Knoflook is rijk aan etherische oliën (zwavelhoudende vluchtige olie) die voornamelijk in de bol zitten. Het werk zame deel Allicine heeft een sterk bacterie dodende werking. Honderd gram knoflook bevat 95 calo- riën, 4,5 gram proteïne (eiwit), 0,2 gram vet, vitamine A - B - en C, fosfor, kalcium en water. Knoflook is een uitgesproken desinfec- tiemiddel; het maakt veel bacteriën onschadelijk. Het is eetlustopwekkend, krampstillend, reinigt de aderen en ver jaagt ziektekiemen. Het voorkomt en bestrijdt infecties, is bloeddrukverla- gend, bestrijdt darmparasieten, diarrhee, dysenterie en winderigheid. Het werkt remmend op de groei van schimmels, is gal afdrijvend en koortsverlagend. Knoflook is goed tegen reumatiek en aderverkalking, het vitaliseert het lichaam en het hart. Het reinigt de ingewanden en werkt heilzaam bij ontstekingen van de spijsverteringskanalen. De genees kracht zit in de vluchtige olie die zwavel, sporen van jodium en druivesuiker bevat. Omdat knoflook zeer sterk is moet men kleine hoeveelheden gebruiken. Tegen de onaangename adem kan men warme melk drinken. Kauwen op een mengsel van selderij en peterseliebladeren en stengels helpt eveneens. Knoflook. Van boven naar beneden: Steel met bloeiwijze (duidelijk is boven de bolvormige bloem de lange snavel te zien); knoflook- streng; teentje knoflook. 14

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1991 | | pagina 18