PLANTEN UIT DE TROPEN BLIMBING ASEM BLIMBING MANIS Deze twee soorten Blimbing hebben altijd bij de familie van de Oxalidaceae (klaverzuringachtigen) behoord. Het zijn de twee enige bomen met eetbare vruchten uit de duizend soorten van de Oxalidaceae. Nu vormen zesamen met de Connaropsis een aparte familie, n.l. de Averrhoa of Blimbing-achtigen. Averrhoa Bilimbi augurkenboom Averrhoa carambola stervrucht, familie: Averrhoaceae Blimbingachtigen. Blimbing asem zoals ze hier in Nederland vaak verpakt zijn. In Indonesië per kilogram te koop, hier per stuk. I. BLIMBING ASEM Ze is afkomstig uit Indonesië waar ze in het wild groeit en veel in kampongs gekweekt wordt. Ze is een sappige groene of witte vrucht die héél zuur is, op een augurk lijkt en 7 cm lang is. Blimbing asem wordt gecultiveerd in Sri Lanka, Thailand en Indonesië voor de ex port. In Indonesië heeft ze verschillende lokale namen. Op Java heet ze Bimbing Waluh, op het eiland Sunda kent men haar als Calincing; Op Madura: Bhalimbing bulu, op Bali Blimbing Bulu, op Aceh (Noord Sumatra): Selimen, op Lampung: Balimbing, op het eiland Flores: Balimbeng, op Ambon: Takurela en tenslotte door de Boeginezen Celane genoemd. Rauw is Blimbing Asam niet te eten; het oxaalzuur kan schadelijk zijn voor het botweefsel. Ze wordt veel in oosterse keukens gebruikt, o.a. voor het maken van chutneys, compote, siroop en ingemaakt met uien. Bij het bereiden van gerechten kan ze azijn vervangen. Blimbing Asam wordt gebruikt om roestvlekken uit kleding te halen. Ko peren voorwerpen worden blinkend schoon met Blimbing Asam. Hoestsiroop maakt men van de bruinrode bloemen. Huidschimmel geneest door 'n papje van bedorven Blimbing erin te wrij ven. Bij diarree één of twee ingemaakte Blimbings per dag eten; werkt stoppend. Tegen hoge bloeddruk zet men thee van drie afgevallen bladeren per kopje. Dit driemaal per dag dagelijks innemen. Dit middel schijnt ook te helpen tegen koorts en geelzucht. Bij rheumatiek worden ge stampte bladeren op de zere plekken ge wreven. Tegen Puistjes: drie Blimbings asam met zout fijnstampen en dit op de puistjes smeren. Blimbing asam bomen zijn twee tot vijf meter hoog. Deze betrekkelijk lage bomen hebben een gladde lichtbruine bast. De veel vertakte boom heeft vrij dikke takken. De kantachtige ijle onregelmatige kroon geeft weinig schaduw. De sierlijke gevederde bladeren zitten aan de uiteinden van de takken bijeen. Ze zijn samengesteld en evengeveerd, d.w.z. alle bladen staan precies tegenover elkaar. Van boven donkergroen, onder is het blad lichtgroen van kleur, gaafrandig en eindigend in een scherpe punt, acht centimeter lang. De geurige donkerrode bruinachtige bloempjes zijn twee centimeter groot en staan in trosjes. Ze bestaan uit vijf bloemblaadjes en tien meeldraden. De bloempjes ontstaan aan de stam en aan de kale takken. Dit verschijnsel heet "cauliflorie" en komt bij veel Indonesische bomen voor zoals bij de tjermé phyllanthus acidus, de cacao theobroma cacao en kepel stelechocarpus. De vlezige sappige zeer zure augurkachtige bes heeft kleine zaden die lichtbruin zijn. De besvrucht ontstaat uit het onderstandig vruchtbeginsel. De bomen dragen het hele jaar bloemen en vruchtjes. Blimbing wordt vermeerderd door zaden. Na drie jaar kan ze vrucht dragen mits ze goed verzorgd wordt. 2. BLIMBING MANIS Blimbing manis is veel groter dan de Blimbing asem. De vijfhoekige glanzende lichtgroene of gele enigszins doorschij nende vrucht is twaalf centimeter lang. In schijfjes gesneden zijn het net sterretjes. De smaak is aromatisch, knapperig zoet tot licht zuur. Ze kunnen rauw gegeten worden; wel dun schillen of uitzuigen. Geen verse Blimbing manis eten bij keel- en buikaandoeningen. De vruchten bevat- Blimbing manis, hier in winkels te koop, doorgesneden zijn het net sterren.

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1991 | | pagina 24