Mis
IJSPOEDER
Ajam idjo
Dendeng Belado Idjo
Dendeng belado merah
Gado-Gado, Bami, etc. etc.
Service
Boekbinderij W. PONSEN
Benodigdheden: I kip, half gebraden of gril
kip, wat braadolie
Boemboe: 5 kemiries
2 ons groene lomboks
4 teentjes knoflook
8 sjalotjes
1/3 vingerlengte koenjit
1/2 laos
3 takjes sereh
2 blaadjes salam
Kemirie, groene Imboks, sjalotjes, knof
look en koenjit fijnwrijven. De laos een
beetje plat slaan. De boemboe in genoeg
olie fruiten. De kip er in doen met een
scheutje water, zout naar smaak, daarna
de salam en sereh er in doen. Bakken tot
de boemboe wat droog is.
Benodigdheden: 1/2 kg vlees
wat braadolie, zout
Boemboe: 20 groene lomboks
10 sjalotjes
4 teentjes knoflook
2 theelepels ketoembar
1/2 theelepel djinten
Knoflook, ketoembar en djinten fijn oelek
en met het vlees droogkoken. Wanneer
het goed gaar is in stukken snijden en
kloppen met de oelekan.
Sjalotjes en groene lombok grof oelek (in
grove stukjes).
Dit fruiten met genoeg olie, daarna over
het vlees doen.
ELAINE GOEDBLOED-BEER
De belado Padang die mijn moeder maakte
scheelt niet veel met het bovenstaand
gerecht. Beiden zijn het dus DROGE vlees
gerechten en niet de sambelgoreng met
veel vocht en doorgekookt vlees zoals in
de meeste restaurants wordt geserveerd.
Mijn recept van belado:
Vlees opkoken met wat zout, in dunne
plakjes snijden en in olie droogbakken.
Lombok, uien in grove stukken, knoflook
fijner snijden. Met wat djeroek poeroet
blaadjes in olie (waarin ook het vlees is
gebakken, niet zo veel natuurlijk) fruiten
en wat trassi- en asemwater toevoegen.
Een beetje maar. Inplaats van asem kunt u
ook citroensap nemen, als de boemboe
doorgebakken is, dan pas het gebakken
vlees er doorheen scheppen. Vuur uit.
Zal vanaf 15 juli -30 september we
gens vakanties gesloten zijn.
I Oktober kunt u weer als vanouds
de kant-en-klaar maaltijden bestel
len.
In ons blad van september zullen wij
u er aan herinneren.
Spekkoek, lemper, apem en tapé zijn
altijd verkrijgbaar.
Tapé nu ook in 200 gram porties (net
genoeg voor een heerlijk hapje bij de
thee of koffie) 3,75.
Toko Moesson Pr. Mauritslaan 48 a
tel. 070 - 354 34 66
In mijn herinneringen zijn festiviteiten uit
tempo doeloe altijd verbonden met ijs. De
vele soorten ijs die mijn moeder maakte,
waarmee ze experimenteerde en ook
nieuwe soorten creëerde. Voor die tijd
tenminste, in deze tijd zijn de soorten ijs
legio. Maar zij maakte behalve vanille-ijs
ook chocolade-, koffie-, mangga-, klapper-
papaja-, djeroek-ijs en noem maar op.
Hoe ze de vla voor al die soorten ijs
bereidde, weet ik tot op de dag van van
daag niet. Als kind had je daar geen be
langstelling voor. Alleen het eindresultaat
was belangrijk, en dat was meestal perfekt,
mijn moeder was om haar ijs beroemd.
Dan te bedenken dat ijs maken gebeurde
met de ouderwetse houten ijsemmer met
zwengel. De bus gevuld met vla en om de
bus heen brokken ijs en zout. De brokken
ijs kwamen van de staaf ijs die de kebon bij
de ijsfabriek haalde en die bewaard werd in
zaagsel in de met lood bekleedde ijskist
(het zout werd toen verkocht in briketten,
die je ook eerst moest fijnstampen). En dan
maar draaien aan de zwengel, onvoorstel
baar in deze moderne tijd! Maar het ijs was
verrukkelijk. Wat heb ik daar als kind van
genoten. J.D.W. EMMEN
N.B.
Wist u dat de moderne ijsmachientjes
voor homemade ice cream op hetzelfde
principe berusten. Alleen de voorberei
ding (de koeling) gebeurt op een iets tech
nischer manier. Voorkoeling in de ijskast,
bepaalde koelstof in de wanden van de
machine en dan ontstaat, als de machine is
ingeschakeld, vanzelf ijs aan de wanden, die
weer de vla doet bevriezen. Je kreeg van
die oude ijsmachine wel lamme armen (ajo
nou jij hoor, ik al zo lang!), maar wat een
vreugde als je het ijs zag "worden!"
LD
De laatste tijd hoor je Indische mensen
vaker praten over manggo's" inplaats
van mangga's.
Wat is dat toch voor onzinOmdat de
groenteboer het op de prijskaart heeft
gezetOf is dat hetzelfde verschil als bij
banaan en pisang
J. van Gojenstraat 291
2526 RK Den Haag
tel. 070 - 380 20 95
Inbinden van boeken, tijdschriften, en
documenten. Ook restauraties.
Warm aanbevolen
door Moesson en I.W.I.
Op de Pasar Malam verbaast ze haar vriendinnen door te zeggen dat ze toch ook even
naar de kermistenten wil gaan. "Ga je nu daarvoor naar een Indische Pasar?"
"Ik hoop dat er een schiettent is, even proberen of ik nog net zo goed kan schieten als
vroeger, "zegt ze. "Weet je dat ik nog nooit ben thuisgekomen zonder een prijs?"
Ze heeft schieten geleerd van haar vader, is mee op jacht geweest, schoot altijd raak.
Daarom die voorliefde voor schiettenten.
Ze betaalt en mag drie keer schieten. Ze mist drie keer. Nog een keer, weer mis. En weer.
Als ze voor twintig pop heeft verschoten zeggen de vriendinnen dat ze maar moet
stoppen. De man van de kraam ziet haar teleurgestelde gezicht en in een opwelling van
medelijden geeft hij haar een aardig knuffelbeertje.
Ze aarzelt even, maar pakt het toch met een dank-u-wel aan.
"Vroeger won ik een beer met schieten, nu win ik er een met misschieten," zegt ze
laconiek. Ze zal het beertje houden, niemand om aan te geven, haar jongtste kleinkind
zit op het lyceum. Zij is tachtig.
LD
47