Mis IJSPOEDER Ajam idjo Dendeng Belado Idjo Dendeng belado merah Gado-Gado, Bami, etc. etc. Service Boekbinderij W. PONSEN Benodigdheden: I kip, half gebraden of gril kip, wat braadolie Boemboe: 5 kemiries 2 ons groene lomboks 4 teentjes knoflook 8 sjalotjes 1/3 vingerlengte koenjit 1/2 laos 3 takjes sereh 2 blaadjes salam Kemirie, groene Imboks, sjalotjes, knof look en koenjit fijnwrijven. De laos een beetje plat slaan. De boemboe in genoeg olie fruiten. De kip er in doen met een scheutje water, zout naar smaak, daarna de salam en sereh er in doen. Bakken tot de boemboe wat droog is. Benodigdheden: 1/2 kg vlees wat braadolie, zout Boemboe: 20 groene lomboks 10 sjalotjes 4 teentjes knoflook 2 theelepels ketoembar 1/2 theelepel djinten Knoflook, ketoembar en djinten fijn oelek en met het vlees droogkoken. Wanneer het goed gaar is in stukken snijden en kloppen met de oelekan. Sjalotjes en groene lombok grof oelek (in grove stukjes). Dit fruiten met genoeg olie, daarna over het vlees doen. ELAINE GOEDBLOED-BEER De belado Padang die mijn moeder maakte scheelt niet veel met het bovenstaand gerecht. Beiden zijn het dus DROGE vlees gerechten en niet de sambelgoreng met veel vocht en doorgekookt vlees zoals in de meeste restaurants wordt geserveerd. Mijn recept van belado: Vlees opkoken met wat zout, in dunne plakjes snijden en in olie droogbakken. Lombok, uien in grove stukken, knoflook fijner snijden. Met wat djeroek poeroet blaadjes in olie (waarin ook het vlees is gebakken, niet zo veel natuurlijk) fruiten en wat trassi- en asemwater toevoegen. Een beetje maar. Inplaats van asem kunt u ook citroensap nemen, als de boemboe doorgebakken is, dan pas het gebakken vlees er doorheen scheppen. Vuur uit. Zal vanaf 15 juli -30 september we gens vakanties gesloten zijn. I Oktober kunt u weer als vanouds de kant-en-klaar maaltijden bestel len. In ons blad van september zullen wij u er aan herinneren. Spekkoek, lemper, apem en tapé zijn altijd verkrijgbaar. Tapé nu ook in 200 gram porties (net genoeg voor een heerlijk hapje bij de thee of koffie) 3,75. Toko Moesson Pr. Mauritslaan 48 a tel. 070 - 354 34 66 In mijn herinneringen zijn festiviteiten uit tempo doeloe altijd verbonden met ijs. De vele soorten ijs die mijn moeder maakte, waarmee ze experimenteerde en ook nieuwe soorten creëerde. Voor die tijd tenminste, in deze tijd zijn de soorten ijs legio. Maar zij maakte behalve vanille-ijs ook chocolade-, koffie-, mangga-, klapper- papaja-, djeroek-ijs en noem maar op. Hoe ze de vla voor al die soorten ijs bereidde, weet ik tot op de dag van van daag niet. Als kind had je daar geen be langstelling voor. Alleen het eindresultaat was belangrijk, en dat was meestal perfekt, mijn moeder was om haar ijs beroemd. Dan te bedenken dat ijs maken gebeurde met de ouderwetse houten ijsemmer met zwengel. De bus gevuld met vla en om de bus heen brokken ijs en zout. De brokken ijs kwamen van de staaf ijs die de kebon bij de ijsfabriek haalde en die bewaard werd in zaagsel in de met lood bekleedde ijskist (het zout werd toen verkocht in briketten, die je ook eerst moest fijnstampen). En dan maar draaien aan de zwengel, onvoorstel baar in deze moderne tijd! Maar het ijs was verrukkelijk. Wat heb ik daar als kind van genoten. J.D.W. EMMEN N.B. Wist u dat de moderne ijsmachientjes voor homemade ice cream op hetzelfde principe berusten. Alleen de voorberei ding (de koeling) gebeurt op een iets tech nischer manier. Voorkoeling in de ijskast, bepaalde koelstof in de wanden van de machine en dan ontstaat, als de machine is ingeschakeld, vanzelf ijs aan de wanden, die weer de vla doet bevriezen. Je kreeg van die oude ijsmachine wel lamme armen (ajo nou jij hoor, ik al zo lang!), maar wat een vreugde als je het ijs zag "worden!" LD De laatste tijd hoor je Indische mensen vaker praten over manggo's" inplaats van mangga's. Wat is dat toch voor onzinOmdat de groenteboer het op de prijskaart heeft gezetOf is dat hetzelfde verschil als bij banaan en pisang J. van Gojenstraat 291 2526 RK Den Haag tel. 070 - 380 20 95 Inbinden van boeken, tijdschriften, en documenten. Ook restauraties. Warm aanbevolen door Moesson en I.W.I. Op de Pasar Malam verbaast ze haar vriendinnen door te zeggen dat ze toch ook even naar de kermistenten wil gaan. "Ga je nu daarvoor naar een Indische Pasar?" "Ik hoop dat er een schiettent is, even proberen of ik nog net zo goed kan schieten als vroeger, "zegt ze. "Weet je dat ik nog nooit ben thuisgekomen zonder een prijs?" Ze heeft schieten geleerd van haar vader, is mee op jacht geweest, schoot altijd raak. Daarom die voorliefde voor schiettenten. Ze betaalt en mag drie keer schieten. Ze mist drie keer. Nog een keer, weer mis. En weer. Als ze voor twintig pop heeft verschoten zeggen de vriendinnen dat ze maar moet stoppen. De man van de kraam ziet haar teleurgestelde gezicht en in een opwelling van medelijden geeft hij haar een aardig knuffelbeertje. Ze aarzelt even, maar pakt het toch met een dank-u-wel aan. "Vroeger won ik een beer met schieten, nu win ik er een met misschieten," zegt ze laconiek. Ze zal het beertje houden, niemand om aan te geven, haar jongtste kleinkind zit op het lyceum. Zij is tachtig. LD 47

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1991 | | pagina 47