O GOELA GOSSONG (met gaatjes) SPONSPUDDING DE WAT A 46 In de laatste Moesson las ik het recept voor Goela Gossong van mevrouw Marsman. Zij vertelde dat het niet luch tig genoeg was geworden maar dat de smaak wel goed was. Volgens mij heeft zij de verkeerde melk gebruikt. Hieron der geef ik het recept zoals het in Brazi lië gemaakt wordt, ook daar is het een zeer geliefde pudding. Brazilianen voegen soms wel maizena toe om het lekker stevig te maken jaghü!) of vervangen het water door vruchtensap. Goela Gossong is zo populair hier dat er zelfs speciale pannen bestaan en puddingvormen met een opschroefbare deksel zodat er ti jdens het stomen geen water bij kan komen. Probeer het recept eens uit dan zal de Goela Gossong sma ken zoals u (en uw familie) het zich her innert. koelen zodat de karamel wat stroperig wordt en het over de wanden van de vorm uitgesmeerd kan worden. De pan waar de pudding in gekookt zal worden alvast op het vuur doen met genoeg wa ter (het moet 50 minuten koken). In een beslagkom de melk en het water doen. Kloppen met de mixer tot het schuimig is. Een ei toevoegen en weer kloppen totdat alles goed gemengd is. Hetzelfde doen met de drie andere eie ren. Dit mengsel in de puddingvorm gie ten. Deze in de pan met kokend water zetten. Zorg ervoor dat er geen druppel water bijkomt tijdens het stomen. Een deksel erop plaatsen en 50 minuten op laag vuur laten koken. Goed laten afkoelen en in de koelkast bewaren overdekt met plastic folie. Niet te lang bewaren want dit neemt de geur tjes op van de koelkast en dan is het niet meer lekker. Bij mij leeft zo'n pudding nooit lang.... Smakelijk eten. EVELIN VAN HEIEN P.S. ik ben de kleindochter van Emily Int- veld die al heel lang meehelpt bij de ad ministratie van de Moesson In de Moesson van 15 maart j.l. staat een vraag van Harryet Marsman, over een sponspudding. Hierbij dan 't recept: 12 kleine eieren of 10 joekels 1/2 pond bloem 1/2 pond fijne poedersuiker, frambozenof aardbeiengelei I geraspte djeroek nipisschil Neem een vuurvaste schotel, maak deze goed nat en doe er een laagje gelei in. Klop de eiwitten tot sneeuw. Klop de dooiers met de suiker wit, doe er lepel voor lepel het meel bij en de geraspte dj. nipisschil en dan luchtig het geklopte ei wit. Dit beslag wordt beurtelings met de ge lei in de schotel laag om laag gedaan en in een niet te hete oven gaar gebakken. Haar eigen recept is ook goed, alleen moet ze de eiwitten apart stijfkloppen en 't laatste heel luchtig door de massa roeren. En nu maar hopen, dat Mevr. H. Mars man er wat aan heeft. E.W. KONING-LOOYÉ Naar aanleiding van bovenstaande recep ten, die zo verschillend van ingrediënten zijn, raakte de redactie engiszins in de war, want als je de recepten leest kan het resultaat niet hetzelfde zijn. Uitge probeerd dan maar. Het goela gossong recept van Evelien van Heien, is het ware. Volgens de ken ners hier goela gossong met gaatjes. Het recept van mevrouw Koning is geen goela gossong maar wel een hele luch tige taart, heerlijk bij de koffie. Ingrediënten I blik gecondenseerde melk (397 gr, Friesche Vlag) 250 ml water de hoeveelheid water die in het blik melk past) 4 grote eieren Een puddingvorm op het vuur zetten met ongeveer vier eetlepels suiker. Karamelliseren, d.w. z. goed laten smel ten en wachten tot het donkerbruin is (niet laten aanbranden). Even laten af- (vervolg "een jongenskamp in 1965) "Ze vragen of je even buiten komt". Zo jongens, genoeg gegeten?" "Meer dan.... t was heerlijk en nu willen we u zo graag bloemen geven, maar we weten niet...." "Kijk om je heen, heb ik er niet genoeg?" "Ja, maar die zijn niet van ons", hij tilde z'n hand op van de tafel.... een hoopje dubbeltjes en kwartjes, "misschien gaat u vandaag nog boodschappen doen, wilt u dan een bos.... we hebben allemaal wat bijgedaan van ons zakgeld...." "0, jongens... dat vind ik geweldig fijn van jullie, maar eigenlijk weet ik iets nog veel leuker. Jullie komen me volgend jaar, als je weer komt, zelf de bloemen brengen. Weet je, in dat café daar beneden is zulk heerlijk Belgisch ijs te krijgen, daar blijf je van eten. Doe dat maar op onze gezond heid. Goed?" "Ja maar.... Nou goed dan". Ze werden tegen etenstijd, twaalf uur, half één in het kamp terug verwacht en maakten zich klaar. Namen hun slaapzak ken over de schouder, bedankten uit bundig en namen vrolijk afscheid. "Dus tot volgend jaar hè jongens We keken ze na, telkens keken ze nog achterom om te wuiven.... Een uur later... ze kenden de weg, bel den niet aan, liepen recht naar achter. Met een bos bloemen. "We weten niet of we volgend jaar nog wel terugkomen in dat kamp mevrouw". Die leider had van deze jongens nog een heleboel kunnen leren... Trouwens, je kunt het niet altijd zo aar dig treffen! Dit waren toevallig leuke, frisse jonge jongens. Ooit kwam ik in aanvaring met een grote man, zo'n stoere bink, je weet wel. Dat was helemaal niet zo'n prettige er varing. Zal ik de volgende keer over ver tellen. Misschien.... HARRYET MARSMAN INDONESISCH-CHIN. RESTAURANT Beeklaan 269 - Den Haag Tel. 070 - 346 76 97c Tahoe gimbal en Ajam pangang ketjap

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1992 | | pagina 46