O
GOELA GOSSONG
(met gaatjes)
SPONSPUDDING
DE WAT A
46
In de laatste Moesson las ik het recept
voor Goela Gossong van mevrouw
Marsman. Zij vertelde dat het niet luch
tig genoeg was geworden maar dat de
smaak wel goed was. Volgens mij heeft
zij de verkeerde melk gebruikt. Hieron
der geef ik het recept zoals het in Brazi
lië gemaakt wordt, ook daar is het een
zeer geliefde pudding. Brazilianen voegen
soms wel maizena toe om het lekker
stevig te maken jaghü!) of vervangen
het water door vruchtensap.
Goela Gossong is zo populair hier dat er
zelfs speciale pannen bestaan en
puddingvormen met een opschroefbare
deksel zodat er ti jdens het stomen geen
water bij kan komen. Probeer het recept
eens uit dan zal de Goela Gossong sma
ken zoals u (en uw familie) het zich her
innert.
koelen zodat de karamel wat stroperig
wordt en het over de wanden van de
vorm uitgesmeerd kan worden. De pan
waar de pudding in gekookt zal worden
alvast op het vuur doen met genoeg wa
ter (het moet 50 minuten koken).
In een beslagkom de melk en het water
doen. Kloppen met de mixer tot het
schuimig is. Een ei toevoegen en weer
kloppen totdat alles goed gemengd is.
Hetzelfde doen met de drie andere eie
ren. Dit mengsel in de puddingvorm gie
ten. Deze in de pan met kokend water
zetten. Zorg ervoor dat er geen druppel
water bijkomt tijdens het stomen. Een
deksel erop plaatsen en 50 minuten op
laag vuur laten koken.
Goed laten afkoelen en in de koelkast
bewaren overdekt met plastic folie. Niet
te lang bewaren want dit neemt de geur
tjes op van de koelkast en dan is het niet
meer lekker.
Bij mij leeft zo'n pudding nooit lang....
Smakelijk eten.
EVELIN VAN HEIEN
P.S. ik ben de kleindochter van Emily Int-
veld die al heel lang meehelpt bij de ad
ministratie van de Moesson
In de Moesson van 15 maart j.l. staat een
vraag van Harryet Marsman, over een
sponspudding. Hierbij dan 't recept:
12 kleine eieren of 10 joekels
1/2 pond bloem
1/2 pond fijne poedersuiker,
frambozenof aardbeiengelei
I geraspte djeroek nipisschil
Neem een vuurvaste schotel, maak deze
goed nat en doe er een laagje gelei in.
Klop de eiwitten tot sneeuw. Klop de
dooiers met de suiker wit, doe er lepel
voor lepel het meel bij en de geraspte dj.
nipisschil en dan luchtig het geklopte ei
wit.
Dit beslag wordt beurtelings met de ge
lei in de schotel laag om laag gedaan en
in een niet te hete oven gaar gebakken.
Haar eigen recept is ook goed, alleen
moet ze de eiwitten apart stijfkloppen
en 't laatste heel luchtig door de massa
roeren.
En nu maar hopen, dat Mevr. H. Mars
man er wat aan heeft.
E.W. KONING-LOOYÉ
Naar aanleiding van bovenstaande recep
ten, die zo verschillend van ingrediënten
zijn, raakte de redactie engiszins in de
war, want als je de recepten leest kan
het resultaat niet hetzelfde zijn. Uitge
probeerd dan maar.
Het goela gossong recept van Evelien
van Heien, is het ware. Volgens de ken
ners hier goela gossong met gaatjes.
Het recept van mevrouw Koning is geen
goela gossong maar wel een hele luch
tige taart, heerlijk bij de koffie.
Ingrediënten
I blik gecondenseerde melk (397 gr,
Friesche Vlag)
250 ml water de hoeveelheid water
die in het blik melk past)
4 grote eieren
Een puddingvorm op het vuur zetten
met ongeveer vier eetlepels suiker.
Karamelliseren, d.w. z. goed laten smel
ten en wachten tot het donkerbruin is
(niet laten aanbranden). Even laten af-
(vervolg "een jongenskamp in 1965)
"Ze vragen of je even buiten komt".
Zo jongens, genoeg gegeten?"
"Meer dan.... t was heerlijk en nu willen
we u zo graag bloemen geven, maar we
weten niet...."
"Kijk om je heen, heb ik er niet genoeg?"
"Ja, maar die zijn niet van ons", hij tilde
z'n hand op van de tafel.... een hoopje
dubbeltjes en kwartjes, "misschien gaat u
vandaag nog boodschappen doen, wilt u
dan een bos.... we hebben allemaal wat
bijgedaan van ons zakgeld...."
"0, jongens... dat vind ik geweldig fijn van
jullie, maar eigenlijk weet ik iets nog veel
leuker. Jullie komen me volgend jaar, als
je weer komt, zelf de bloemen brengen.
Weet je, in dat café daar beneden is zulk
heerlijk Belgisch ijs te krijgen, daar blijf je
van eten. Doe dat maar op onze gezond
heid. Goed?"
"Ja maar.... Nou goed dan".
Ze werden tegen etenstijd, twaalf uur,
half één in het kamp terug verwacht en
maakten zich klaar. Namen hun slaapzak
ken over de schouder, bedankten uit
bundig en namen vrolijk afscheid.
"Dus tot volgend jaar hè jongens
We keken ze na, telkens keken ze nog
achterom om te wuiven....
Een uur later... ze kenden de weg, bel
den niet aan, liepen recht naar achter.
Met een bos bloemen.
"We weten niet of we volgend jaar nog
wel terugkomen in dat kamp mevrouw".
Die leider had van deze jongens nog een
heleboel kunnen leren...
Trouwens, je kunt het niet altijd zo aar
dig treffen! Dit waren toevallig leuke,
frisse jonge jongens.
Ooit kwam ik in aanvaring met een
grote man, zo'n stoere bink, je weet wel.
Dat was helemaal niet zo'n prettige er
varing. Zal ik de volgende keer over ver
tellen. Misschien....
HARRYET MARSMAN
INDONESISCH-CHIN.
RESTAURANT
Beeklaan 269 - Den Haag
Tel. 070 - 346 76 97c
Tahoe gimbal
en
Ajam pangang
ketjap