KLAPPERTAART
Aartsverleider
w
Zojuist ontvangen: SHAMPOO van
Japarco in drie soorten, allen met
conditioner. LIDA BUAYA, EGG
en URANG ARING voor donker
haar.
Inhoud 105 ml, in een heel hand
zaam kunststofflesje (heel makke
lijk mee te nemen op reis).
Prijs f 2,75 (excl. portokosten).
Siropen hebben we ook weer in de
smaken Mocca, Marquisa en
Cocopandan. Probeer de laatste
eens te mengen met Spa Citron in
plaats van water... heerlijk. Prijs
per fles f 6,50 (verzending niet mo
gelijk).
Na I I dagen Pasar Malam, I I dagen van
even snel eten en als daar geen tijd voor
was even snel pisang goreng snoepen,
kue mangkok, martabak, pasteitjes,
klepon, bika ambon proeven, smaakte de
bami, die we maandag bij de slamatan
voor de 86ste verjaardag van tante Mil
(onze oudste medewerkster) uitstekend.
Eindelijk even rustig eten. En bij het
eten, praat je over eten en over het eten
op de Pasar. "Zo duur toch al dat eten,
waarom??" "Waarom was er geen vers
gebakken vis met rijst en atjar, dat is
toch ook heel lekker." "De tahu
ketoprak was heerlijk, alleen werden de
porties steeds kleiner." "Saté's lieten
soms ook te wensen over, door de
drukte werden ze soms half rauw opge
diend." De tjendol van de stand van
was weer zalig dit jaar." En het lieve
lingsgerecht van een echte Indische jon
gen was na vier dagen zoeken in die wir
war van tenten toch te koop, saté met
friten en veel katjangsaus.
Bij de kookboeken was er trouwens veel
vraag naar een boekje over snacks en
snoeperijen, misschien waren de klanten
geïnspireerd door het grote aanbod op
de Pasar. Er bestaat zo'n boekje, getiteld
Kleine gerechten uit de Indische
Keuken van Ciska Cress, met als on
dertitel Hapjes, drankjes, snacks en
snoeperijen. Recepten van Indische
Aardappelkroket, Frikadel, Gember-
sorbet, tot Ijs Shanghai, Tjendol en
Vietnamese loempia's staan er in.
Maar het recept van een echte lekkere
klappertaart ontbreekt. Is niet erg, je
kan tenslotte niet alle Indische heerlijk
heden in één boekje stoppen. Het re
cept volgt hieronder. Volgens een
Moessonmedewerkster is het heerlijk.
8 sneetjes brood
400 cc melk
1/4 blok santen
180 gr suiker
I pak klapper (wel uit de diepvries, die is
sterker van smaak)
6 eieren
zout
vanillesuiker
De diepvriesklapper laten ontdooien en
al het vocht wegdoen. De klapper klein
maken. De sneetjes brood in 200 cc
melk weken. In de andere 200 cc melk
het stuk santen oplossen en wat zout en
vanillesuiker toevoegen. De eieren
scheiden. De eiwitten stijfkloppen en de
dooiers ook goed kloppen. Alle ingre
diënten bijelkaar doen en op het laatst
de geklopte eiwitten er door heen men
gen. Het geheel in een beboterd bakblik
overdoen en ongeveer een uurtje bak
ken in de oven.
(Het boekje Kleine gerechten uit de
Indische Keuken is verkrijgbaar bij
Boekhandel Toko Moesson.
Prijs 14,90 excl. portokosten)
Ik ben al jaren op zoek naar het re
cept van piloes. Onze kokkie
maakte het vroeger altijd van over
gebleven aardappelen. Maar ik
weet het niet meer precies. Is er ie
mand die mij aan dit recept kan
helpen.
Mevr. F. KUYPERS
Mijn moeder sloeg vaak aan het lijnen met een zelfbedacht, stringent dieet, waar
we allen onder te lijden hadden. In een periode waarin wij weer het gevoel kre
gen konijnen te zijn, toog mijn vader naar de keuken, sloot de deur achter zich
en verklaarde dit tot verboden gebied. Hij kon goed koken, die ouwe heer van
ons. Zijn ajam kodok en frikadel pan, zijn nog steeds onovertroffen! Ik wachtte
dan likkebaardend af. Mijn vader kwam de keuken uit en droeg met een stralend
en vergenoegd gezicht een nog warme klappertaart voor zich uit, waarvan de
geur alléén al je het water naar de mond bracht! Mijn moeder keek met de
ogen als van een ziek schaap naar de klappertaart, vervolgens naar mijn vader
en zei slechts één woord; "Aartsverleider!!!" Daarna stortte zij zich op de
klappertaart en verdeelde dat eerlijk, op de "Obelix-manier", in drie stukken,
d.w.z. zij de ene helft, mijn vader en ik samen de andere helft.
De dieetperiode was dan toch zeker weer voor een half jaar over....
LUCETTE SCHOTEL
45