Tira Mesu
Tahu Ketoprak
Tempeh Bacam (Batjam)
Tf
In Moesson van 15 mei 1992 gaf ik een
Siciliaans recept, met daarbij de be
lofte dat het recept van Tira Mesu, een
Italiaans toetje, zou volgen. Dit toetje
heeft in Nederland de laatste jaren veel
bekendheid gekregen. Kruideniers, sla
gers, ja zelfs supermarkten verkopen
het 'vers' of in de diepvries. Maar niets
gaat boven een zelfgemaakte Tira
Mesu. Zo makkelijk en om je vingers
bij af te likken.
I pak lange vingers (liefst bij de Italiaanse
winkel kopen of een delicatessen zaak,
de echte Italiaanse die zijn steviger en
veel groter dan de Nederlandse)
3 eierdooiers
3 eetlepels suiker
1 zakje vanille suiker
1/2 theeleper geraspte citroenschil
300 gram mascarpone of 200 gr room-
kwark 100 gr crème fraiche
1/2 dl sterke koffie
2 eetlepels amaretto of cognac
2 eetlepels cacoapoeder
- eierdooiers met suiker en vanillesuiker
met mixer of garde lang kloppen tot
dat het echt crème is
- de mascarpone erbij doen
- de bodem van een lage glazen/aarde
werk schaal (ca 25 x 15 cm) bedekken
met lange vingers, daarop de helft van
de koffie met cognac druppelen, dan
de helft van het mascarpone mengsel
erover doen
- dit nog een keer herhalen
- cacaopoeder door een zeef er over
heen strooien
- Afdekken en enkele uren in de koel
kast zetten of heel even in de freezer
That's it!
Aan tafel pas aansnijden.
LS
Als u 'Op uw gezondheid' van dr. Stolk
gelezen heeft in Moesson van 15 juni jl.
is het u nu overduidelijk hoe verschrik
kelijk gezond de katjang kedele is ofte
wel de sojaboon. Het moet meer gege
ten worden. Toeval wil dat wij de laat
ste tijd veel gepraat hebben over tahu
en tempeh en over hoe dit het lekkerst
is klaar te maken. Conclusie: op heel
veel manieren. Hierbij een recept voor
tahu en een voor tempeh.
Wat is dat lekker! Op de Pasar vaak ge
geten. Op de redactie discussies hoe je
dat het lekkerst maakt. Smaak blijft heel
persoonlijk, maar het recept waar alle
experts hier het mee eens waren heb ik
gemaakt, met succes!
I tahu
I ons spitskool
I ons boontjes
1 ons taugé
2 teentjes knoflook
2 uien
een beetje petis (garnalenpasta)
sambal oelek
goela djawa (javaanse suiker)
I eetlepel pindakaas
azijn of citroensap
selderie en/of bieslook
De tahu in plakken snijden en bakken in
hete olie.
Spitskool snijden en blancheren.
Boontjes schoonmaken en blancheren.
Over de taugé heet water gieten om
deze wat zachter te maken.
De uien en knoflook heel fijn snijden.
De petis, sambal, goela djawa, pindakaas
er door roeren en dit papje fruiten.
Goed blijven roeren anders bakt het
aan. Van het vuur af de ketjap erdoor en
azijn/citroensap. Als u van een dunne
saus houdt een beetje water toevoegen.
Wel proeven!
Op een schaal de groenten mooi opma
ken. Selderie erboven fijnknippen. Geef
er bawang goreng (gefruite uitjes) bij en
rijst of lontong.
Op de slamatan hier op kantoor voor
de verjaardag van een van onze mede
werkers kregen we weer heerlijk te
eten. Geen moorkoppen, slagroom
soezen of petit fourtjes, maar een
Indische maaltijd. Iets waar je naar uit
kijkt. Altijd met veel zorg en gevoel
voor kleur op de borden gerangschikt.
Ik begin zo langzamerhand te geloven
dat iedereen uit Indië heerlijk kan ko
ken, of in ieder geval weet wat lekker
is. Het bord was een plaatje, een toren
tje nasi koening, met daarbij tempeh
batjam, abon, bawang goreng, sambal
goreng kentang, seroendeng, komkom
mer, atjar (van paprika voor de kleur of
klein gesneden lombok voor de pedis
liefhebbers), ledereen was verrukt over
de tempeh batjam. Wij laten u delen in
ons eetgenot:
I blok tempeh
knoflook
sjalotten
laos
salam
zout
bouillonblokje
goela djawa
De tempeh in vrij dikke (I 1/2 cm) plak
ken snijden. Uit een blok gaan 10 plak
ken. De knoflook en sjalotten (fijn ge
sneden) met de laos, salam en de goela
djawa oeleken, daarna met het bouillon
blokje en wat water op het vuur zetten
en de tempeh toevoegen. Deze moet
net onder staan. Aan de kook brengen
en op een heel laag vuurtje verder laten
sudderen net zo lang tot het water
ingekookt is.
Oppassen dat het niet aanbrandt.
Dan de tempeh in gloeiende olie bakken.
Wees spaarzaam met zout want bouillon
is ook al zout.
c&
45