TOKO EN BOEKHANDEL MOESSON "ARISCH KOKEN MET" DE KIÏ8 GESCHIEDENIS KOOKBOEKEN 44 Jsn U<y Er zijn veel kookboeken versche nen over de mogelijkheden van de wok of wadjan. Hieronder be lichten wij drie boeken met dat onderwerp. Hoe vaak hebt u uw wadjang in het afgelopen jaar gebruikt? En, gebruikt u de wadjang (of wok in het Chinees) alleen voor Chinese of Indische gerechten? Dan kent u de veelzijdigheid van deze pan nog niet en kunt u veel plezier beleven aan dit kookboek, dat on der meer Italiaanse, Turkse, Indiase, Engelse, Franse en Chinese gerechten aan uw 'wadjang-menu' toevoegt. Het boek behandelt achtereenvolgens soepen, visgerechten, wild, vlees gerechten, groenteschotels, rijst en noedels, kleine hapjes/snacks en desserts. De wadjang leent zich bij uitstek voor het bereiden van eenpansgerechten, maar ook voor uitgebreide menu's. Het is een pan met ongekende mogelijk heden. VEGETARISCH KOKEN MET DE WADJANG/WOK auteur: Jan Morgan 128 pag - pb - prijs 17,50 (niet geïllustreerd) Bakken, fruiten, roerbakken, fritu ren, stomen - in de wok of of wadjang is alles mogelijk. Met dit boek ontdekt u nieuwe mogelijk heden. De vegetarische gerechten komen uit alle werelddelen, de menu's zijn zo samengesteld dat u voor niet-vegetariërs eventueel wat vlees of vis aan de maaltijd kunt toevoegen. Er worden ver schillende kooktechnieken behan deld, er staan handige tips in over verstandig vegetarisch eten en het bevat ruim honderd recepten en een aantal serveer- en menu suggesties. KOOK ES VEGETARISCH INDONESISCH auteur: Raden Suwondo Sudewo 128 pag - pb - prijs 17,90 (geïllustreerd met fijne tekenin gen) Raden Suwondo Sudewo is door zijn Klein Indonesisch Kookboek in veel keukens van Nederland geen onbekende meer. Op ver zoek van velen die al eerder ken nis maakten met zijn recepten is dit nieuwe boekje ontstaan. De recepten zijn duidelijk stap voor stap te volgen en het blijkt dan dat de Indonesische keuken niet zo geheimzinnig is als ze lijkt. Al les wat smaakbepalend is, zoals snijwijze en kooktijden, wordt Prins Mauritslaan 48A, 2582 LS Den Haag, tel. 070 - 354 34 66 openinsgstijden ma t/m vrij 9.30-16.00 uur, za 10.00-15.00 uur BEVLOGENHEID EN ONVER MOGEN Mr. J.H. Abendanon en de Ethische Richting in het Neder landse kolonialisme auteur Hans van Miert I78 pag - pb prijs 30, Na 1900 kreeg de 'ethische rich ting' in het Nederlandse kolonia lisme invloed in Nederlands-lndië. Een invloedrijke groep van publi cisten, wetenschappers en ambte naren wilde een vergaande wen ding aan het koloniale beleid ge ven. Het gouvernement moest volgens haar veel meer dan voor heen de belangen van de in heemse bevolking behartigen. Welvaartsbevordering, uitbreiding van onderwijs, verbreiding van de westerse beschaving en afronding van het gezag in de Buiten gewesten waren enkele van de nieuwe beleidsuitgangspunten. Mr. Jacques Henry Abendanon 1852-1925) was een van de fer- ventste voorstanders van dit nieuwe beleid. In 1875 in Indië aangekomen werd hij na een voorspoedige juridische carrière in 1900 directeur van het Depar tement van Onderwijs, Eeredienst en Nijverheid. Als hooggestemd idealist probeerde hij op vele ter reinen van de samenleving, maar vooral op dat van het onderwijs, een ethische wending aan de ko loniale politiek te geven. In 1906 keerde hij teleurgesteld in Neder land terug, waar hij bleef ijveren voor lotsverbetering van de Indische bevolking. In I9I I publi ceerde hij de brieven van de be kende Javaanse regentsdochter Raden Adjeng Kartini. De auteur beschrijft de Indische loopbaan van Abendanon en diens aansluitende periode in Neder land aan de hand van bronnen uit het archief van het ministerie van koloniën en talrijke boeken, bro chures en artikelen die Abendanon schreef. Uit dit mate riaal rijst het beeld op van een be zield man die zijn verwoede po gingen om zijn bevlogen idealen in de harde koloniale werkelijkheid te verwezenlijken steeds maar weer zag mislukken. GERECHTEN UIT DE WOK/ WADJAN auteur: Hans Belterman 96 pag - pb - prijs 9,90 (summier geïllustreerd met kleu renfoto) In Nederland raakt het gebruik van de wok of de wadjan steeds meer ingeburgerd. Hierbij denkt men onmiddellijk aan de Oos terse keuken, waar de techniek van het roerbakken reeds lang wordt toegepast. Het is een zeer smakelijke en gezonde manier van gerechten bereiden: de ingrediën ten worden in weinig boter of olie snel en onder voortdurend omscheppen bereid. Men kan in de wok of wadjan ook koken, stoven, stomen of frituren en zelfs fonduen. Er kunnen echter ook heel goed gerechten uit de Westerse keuken in worden klaargemaakt. De auteur legt in dit boekje eerst duidelijk uit wat de verschillende mogelijkheden zijn die wok en wadjan bieden. Vervolgens geeft hij een groot aantal Oosterse en Westerse re cepten voor soepen, hoofdge rechten met vlees, vis en gevo gelte, groenten en eieren. Daar naast zijn nagerechten en com plete maaltijden opgenomen. Bij elk recept wordt het land van herkomst genoemd. Zeker het proberen waard, deze, voor ons, nieuwe manier van Westerse maaltijden bereiden. KOKEN MET DE WADJANG (WOK) auteur: Bridget Jones 128 pag - pb - prijs 16,50 (niet geïllustreerd) eenvoudig en duidelijk weergege ven. De vele kruiden die een be langrijk onderdeel vormen van de Indonesische keuken worden uit gebreid behandeld en de toepas sing ervan in de gerechten wordt verklaard. Met name de tahoe- en tempé-gerechten zullen voor hen die vegetarisch koken een wel kome afwisseling zijn, voor ande ren zullen de recepten een goede aanvulling zijn van de gerechten voor de rijsttafel. Daar waar waardering voor eetgewoonte is, ontstaat veelal begrip en belang stelling voor een cultuur. Dit boek van Sudewo draagt daar stellig toe bij. DE EXOTISCHE KEUKEN VAN INDONESIË auteur: Charmaine Solomon 64 pag - pb - prijs 14,90 (geïllustreerd met een paar kleurenfoto's) Voor wie verder wil gaan dan saté, gado-gado en krupuk, vindt in dit praktische kookboekje ook recepten voor sayurs, rendang en vele andere heerlijkheden. Auteur is een specialiste op het gebied van de keuken van het Verre Oosten. DE INDONESISCHE KOOK KUNST De keuken van Java en Sumatra in 200 recepten auteur: Sri Owen 254 pag - pb - prijs f39,90 (niet geïllustreerd) Sri Owen heeft vele recepten, wetenswaardigheden en herinne ringen bijeengebracht van haarzelf en haar vele Indonesische vrien den in Londen en Indonesië. Veelal van mond tot mond over geleverde recepten hebben een plaats gevonden in dit authentieke kookboek. Uniek is het eerste ge deelte, waarin de speciale eigen schappen en gebruiksmogelijk heden worden besproken van vele meer en minder bekende in grediënten en bereidingswijzen. De eilanden Java en Sumatra, waar de meeste recepten in dit boek vandaan komen, zijn over wegend islamitisch, en juist dat geeft de keuken van beide eilan den dat 'andere' aspect dat in boeken over 'de' Indonesische keuken doorgaans minder aan bod komt. Maar ook wordt er een hoofdstuk gewijd aan var kensvlees, een hoofdstuk dat een Chinees accent in de Indone sische kooktraditie belicht. Dit boek is behalve voor hen die nog maar nauwelijks in aanraking zijn gekomen met de Indonesiche keuken, ook bedoeld voor koks die op dit terrein hun sporen al hebben verdiend. Of u zich nu voorbereidt op een reis naar In donesië of naar een Indonesisch restaurant om de hoek, of dat u thuis Indonesisch wilt koken, Sri Owen zal in alle gevallen een on misbare gids blijken.

Moesson Digitaal Tijdschriftenarchief

Moesson | 1992 | | pagina 44