TOKO EN BOEKHANDEL MOESSON
"ARISCH KOKEN
MET" DE
KIÏ8
GESCHIEDENIS
KOOKBOEKEN
44
Jsn U<y
Er zijn veel kookboeken versche
nen over de mogelijkheden van
de wok of wadjan. Hieronder be
lichten wij drie boeken met dat
onderwerp.
Hoe vaak hebt u uw wadjang in
het afgelopen jaar gebruikt? En,
gebruikt u de wadjang (of wok in
het Chinees) alleen voor Chinese
of Indische gerechten? Dan kent u
de veelzijdigheid van deze pan
nog niet en kunt u veel plezier
beleven aan dit kookboek, dat on
der meer Italiaanse, Turkse,
Indiase, Engelse, Franse en
Chinese gerechten aan uw
'wadjang-menu' toevoegt. Het
boek behandelt achtereenvolgens
soepen, visgerechten, wild, vlees
gerechten, groenteschotels, rijst
en noedels, kleine hapjes/snacks
en desserts. De wadjang leent
zich bij uitstek voor het bereiden
van eenpansgerechten, maar ook
voor uitgebreide menu's. Het is
een pan met ongekende mogelijk
heden.
VEGETARISCH KOKEN
MET DE WADJANG/WOK
auteur: Jan Morgan
128 pag - pb - prijs 17,50
(niet geïllustreerd)
Bakken, fruiten, roerbakken, fritu
ren, stomen - in de wok of of
wadjang is alles mogelijk. Met dit
boek ontdekt u nieuwe mogelijk
heden. De vegetarische gerechten
komen uit alle werelddelen, de
menu's zijn zo samengesteld dat u
voor niet-vegetariërs eventueel
wat vlees of vis aan de maaltijd
kunt toevoegen. Er worden ver
schillende kooktechnieken behan
deld, er staan handige tips in over
verstandig vegetarisch eten en het
bevat ruim honderd recepten en
een aantal serveer- en menu
suggesties.
KOOK ES VEGETARISCH
INDONESISCH
auteur: Raden Suwondo Sudewo
128 pag - pb - prijs 17,90
(geïllustreerd met fijne tekenin
gen)
Raden Suwondo Sudewo is door
zijn Klein Indonesisch Kookboek
in veel keukens van Nederland
geen onbekende meer. Op ver
zoek van velen die al eerder ken
nis maakten met zijn recepten is
dit nieuwe boekje ontstaan. De
recepten zijn duidelijk stap voor
stap te volgen en het blijkt dan
dat de Indonesische keuken niet
zo geheimzinnig is als ze lijkt. Al
les wat smaakbepalend is, zoals
snijwijze en kooktijden, wordt
Prins Mauritslaan 48A, 2582 LS Den Haag, tel. 070 - 354 34 66
openinsgstijden ma t/m vrij 9.30-16.00 uur, za 10.00-15.00 uur
BEVLOGENHEID EN ONVER
MOGEN
Mr. J.H. Abendanon en de
Ethische Richting in het Neder
landse kolonialisme
auteur Hans van Miert
I78 pag - pb prijs 30,
Na 1900 kreeg de 'ethische rich
ting' in het Nederlandse kolonia
lisme invloed in Nederlands-lndië.
Een invloedrijke groep van publi
cisten, wetenschappers en ambte
naren wilde een vergaande wen
ding aan het koloniale beleid ge
ven. Het gouvernement moest
volgens haar veel meer dan voor
heen de belangen van de in
heemse bevolking behartigen.
Welvaartsbevordering, uitbreiding
van onderwijs, verbreiding van de
westerse beschaving en afronding
van het gezag in de Buiten
gewesten waren enkele van de
nieuwe beleidsuitgangspunten.
Mr. Jacques Henry Abendanon
1852-1925) was een van de fer-
ventste voorstanders van dit
nieuwe beleid. In 1875 in Indië
aangekomen werd hij na een
voorspoedige juridische carrière
in 1900 directeur van het Depar
tement van Onderwijs, Eeredienst
en Nijverheid. Als hooggestemd
idealist probeerde hij op vele ter
reinen van de samenleving, maar
vooral op dat van het onderwijs,
een ethische wending aan de ko
loniale politiek te geven. In 1906
keerde hij teleurgesteld in Neder
land terug, waar hij bleef ijveren
voor lotsverbetering van de
Indische bevolking. In I9I I publi
ceerde hij de brieven van de be
kende Javaanse regentsdochter
Raden Adjeng Kartini.
De auteur beschrijft de Indische
loopbaan van Abendanon en diens
aansluitende periode in Neder
land aan de hand van bronnen uit
het archief van het ministerie van
koloniën en talrijke boeken, bro
chures en artikelen die
Abendanon schreef. Uit dit mate
riaal rijst het beeld op van een be
zield man die zijn verwoede po
gingen om zijn bevlogen idealen in
de harde koloniale werkelijkheid
te verwezenlijken steeds maar
weer zag mislukken.
GERECHTEN UIT DE WOK/
WADJAN
auteur: Hans Belterman
96 pag - pb - prijs 9,90
(summier geïllustreerd met kleu
renfoto)
In Nederland raakt het gebruik
van de wok of de wadjan steeds
meer ingeburgerd. Hierbij denkt
men onmiddellijk aan de Oos
terse keuken, waar de techniek
van het roerbakken reeds lang
wordt toegepast. Het is een zeer
smakelijke en gezonde manier van
gerechten bereiden: de ingrediën
ten worden in weinig boter of
olie snel en onder voortdurend
omscheppen bereid. Men kan in
de wok of wadjan ook koken,
stoven, stomen of frituren en
zelfs fonduen. Er kunnen echter
ook heel goed gerechten uit de
Westerse keuken in worden
klaargemaakt. De auteur legt in
dit boekje eerst duidelijk uit wat
de verschillende mogelijkheden
zijn die wok en wadjan bieden.
Vervolgens geeft hij een groot
aantal Oosterse en Westerse re
cepten voor soepen, hoofdge
rechten met vlees, vis en gevo
gelte, groenten en eieren. Daar
naast zijn nagerechten en com
plete maaltijden opgenomen. Bij
elk recept wordt het land van
herkomst genoemd. Zeker het
proberen waard, deze, voor ons,
nieuwe manier van Westerse
maaltijden bereiden.
KOKEN MET DE WADJANG
(WOK)
auteur: Bridget Jones
128 pag - pb - prijs 16,50
(niet geïllustreerd)
eenvoudig en duidelijk weergege
ven. De vele kruiden die een be
langrijk onderdeel vormen van de
Indonesische keuken worden uit
gebreid behandeld en de toepas
sing ervan in de gerechten wordt
verklaard. Met name de tahoe- en
tempé-gerechten zullen voor hen
die vegetarisch koken een wel
kome afwisseling zijn, voor ande
ren zullen de recepten een goede
aanvulling zijn van de gerechten
voor de rijsttafel. Daar waar
waardering voor eetgewoonte is,
ontstaat veelal begrip en belang
stelling voor een cultuur. Dit
boek van Sudewo draagt daar
stellig toe bij.
DE EXOTISCHE KEUKEN
VAN INDONESIË
auteur: Charmaine Solomon
64 pag - pb - prijs 14,90
(geïllustreerd met een paar
kleurenfoto's)
Voor wie verder wil gaan dan
saté, gado-gado en krupuk, vindt
in dit praktische kookboekje ook
recepten voor sayurs, rendang en
vele andere heerlijkheden. Auteur
is een specialiste op het gebied
van de keuken van het Verre
Oosten.
DE INDONESISCHE KOOK
KUNST
De keuken van Java en Sumatra in
200 recepten
auteur: Sri Owen
254 pag - pb - prijs f39,90
(niet geïllustreerd)
Sri Owen heeft vele recepten,
wetenswaardigheden en herinne
ringen bijeengebracht van haarzelf
en haar vele Indonesische vrien
den in Londen en Indonesië.
Veelal van mond tot mond over
geleverde recepten hebben een
plaats gevonden in dit authentieke
kookboek. Uniek is het eerste ge
deelte, waarin de speciale eigen
schappen en gebruiksmogelijk
heden worden besproken van
vele meer en minder bekende in
grediënten en bereidingswijzen.
De eilanden Java en Sumatra,
waar de meeste recepten in dit
boek vandaan komen, zijn over
wegend islamitisch, en juist dat
geeft de keuken van beide eilan
den dat 'andere' aspect dat in
boeken over 'de' Indonesische
keuken doorgaans minder aan
bod komt. Maar ook wordt er
een hoofdstuk gewijd aan var
kensvlees, een hoofdstuk dat een
Chinees accent in de Indone
sische kooktraditie belicht.
Dit boek is behalve voor hen die
nog maar nauwelijks in aanraking
zijn gekomen met de Indonesiche
keuken, ook bedoeld voor koks
die op dit terrein hun sporen al
hebben verdiend. Of u zich nu
voorbereidt op een reis naar In
donesië of naar een Indonesisch
restaurant om de hoek, of dat u
thuis Indonesisch wilt koken, Sri
Owen zal in alle gevallen een on
misbare gids blijken.